weekboek

Lekker cash hamsteren

Een groot deel van het Brusselse koersenbord schrapt zijn prognoses en snoeit het dividend weg. Toch zijn er nog bakens die wel stevig genoeg zijn om coupons naar hun aandeelhouders te laten stromen.

Hebt u al paaseitjes gekocht om uzelf, uw kinderen of kleinkinderen - al ziet u die nu wellicht niet - te verwennen? Hoog tijd om dat te doen, zeker in deze barre quarantainetijden. Misschien moet u ze niet in de ontsmette winkelkar leggen als u een Colruyt, Delhaize of Carrefour bezoekt maar voor het betere chocoladewerk van Neuhaus gaan? Al wordt dat moeilijk. Slechts enkele boetieks zijn open en in de luchthavens passeert niemand meer. Via de website kunt u wel nog eitjes en pralines laten leveren, maar het is duidelijk dat Neuhaus bijzonder zwaar getroffen wordt. Pasen is samen met het eindejaar het zwaartepunt voor de chocoladegroep.

Telecomcoupons

Ook Proximus knipt een vijfde van zijn dividend weg. Maar niet de coronacrisis is de boosdoener. Analisten hadden al geopperd dat de telecomgroep de coupon zou verlagen om meer te investeren in haar netwerk. Proximus belooft dat de 1,20 euro bruto de bodem is voor de komende drie jaar. Al is er nooit zekerheid. Ook de maker van beeldservers EVS beloofde drie jaar lang 1 euro te betalen, maar keert niets meer uit omdat niet alleen de Olympische Spelen maar ook het voetbal, de koersen en andere evenementen wegvallen.
De andere dividenden in de telecomsector lijken veilig. De verkoop via de winkels valt weg en er zullen amper klanten van provider wisselen, zeker als iemand thuis alles moet komen installeren. Maar de Belgen blijven iedere maand hun abonnement betalen. Een veiliger inkomstenbron bestaat in deze tijden niet.


Bois Sauvage (+3,3%, 315 euro) stuurde dan ook een stevige winstwaarschuwing uit. De chocoladetak, met onder meer Neuhaus en Jeff de Bruges, is goed voor de helft van de intrinsieke waarde van de holding. Ook de participaties in de beursgenoteerde bedrijven Recticel en Umicore zijn gekelderd. Beide gaven een winstwaarschuwing en Umicore annuleert zijn dividend. Bois Sauvage zei nog niets over zijn winstuitkering, maar de nazaten van wijlen Guy Pacquot kunnen er beter voor kiezen de coupon op te schorten, net als sectorgenoot Ackermans & van Haaren doet. Bois Sauvage torst 46,6 miljoen euro schulden. Bij holdings zie ik niet graag schulden, omdat ook de onderliggende participaties meestal al in de schulden zitten en bijgevolg een dubbele krediethefboom ontstaat. Het is alsof u aandelen zou kopen met geleend geld. Als de dividendenstroom naar de holding opdroogt, kan ook de moeder in de problemen komen. Bovendien kunnen holdings met veel schulden niet profiteren van de koopjestijd als die zich aandient.

1,6 miljard euro weggehakt

Het dividend wordt een schaarse grondstof voor beleggers. Al 16 bedrijven op het Brusselse koersenbord schrapten of verminderden hun coupon om cash te hamsteren. Daardoor stroomt 1,6 miljard euro niet naar de aandeelhouders. Citigroup denkt dat Europese dividenden dit jaar halveren. Er zullen dus nog een pak namen bijkomen. Vrijdag riep de Europese koepel van verzekeraars op geen winsten meer uit te keren.

Bij holdings zie ik niet graag schulden omdat de onderliggende participaties meestal zelf al in de schulden zitten. Dat creëert een dubbele krediethefboom.


De banken geven intussen gehoor aan de oproep van de Europese Centrale Bank om geen aandelen meer in te kopen of dividenden te betalen. Hoe meer cash op de balans, hoe meer ze de kredietkraan kunnen opendraaien. Geen coupons meer bij KBC of ING dus. Verschillende van hun klanten komen in de problemen. In de winkelstraten vallen de eerste slachtoffers. De Inno-moeder Kaufhof en E5 Mode vroegen bescherming tegen hun schuldeisers. Zij zaten al voor corona in een diep financieel moeras. De verplichte winkelsluiting is de tik die hen over de afgrond duwt. Hoe langer de lockdown duurt, hoe meer slachtoffers zullen vallen. De verhuurder van baanwinkels Retail Estates (+1,4%, 84,80 euro) heeft van 176 klanten een brief gekregen dat ze de huur voor april niet willen betalen. 83 procent van de 754 winkels die Retail Estates in België verhuurt, is dicht. Ook Leasinvest (+1,4%, 33,40 euro), dat een tiende van Retail Estates bezit en zelf voor bijna de helft uit winkelpanden bestaat, waarschuwde voor een stevige daling van de inkomsten.

Als één dominosteen valt, bestaat het gevaar dat een hele reeks steentjes neergaat. Want ook de verhuurders hebben leningen lopen bij de banken. Gelukkig mogen de gereglementeerde vastgoedgroepen (gvv’s) hun schuldgraad niet boven 65 procent laten uittorenen, wat een bescherming voor de beleggers betekent. In de praktijk hanteerden de banken al lagere drempels. Heel wat gvv’s kwamen deze week met corona-updates. De beurswaakhond FSMA riep alle bedrijven op dat zo snel mogelijk te doen, en verplicht er ook over te communiceren in de jaarverslagen.

Sterk beschermingspak

Veel gvv’s dragen een sterk beschermingspak tegen het virus. Befimmo (-10%, 40,05 euro) benadrukt dat 60 procent van de huurinkomsten afkomstig is van langetermijncontracten met Belgische en Europese overheden. Aedifica (+1%, 91 euro) stelt dat 94 procent van zijn huurders genoeg financiële ruimte heeft. Enkele kinderdagverblijven in Finland zouden in de problemen kunnen komen omdat ouders hun baby’s thuishouden, maar vaak springt de overheid dan bij. De eigenaar van zorgvastgoed torst 1,17 miljard aan schulden, maar ziet mogelijkheden voor een - weliswaar duurdere - herfinanciering en heeft nog 180 miljoen euro aan kredietlijnen beschikbaar. Het management sluit bovendien een private plaatsing van aandelen niet uit. Intervest Offices & Warehouses (+6,1%, 21,90 euro) zegt dat het genoeg liquiditeiten heeft om zowel het dividend als de ontwikkelingen te financieren. De coworkingkantoren kampen wel met een fors lagere bezetting.

Geen enkele gvv snoeide tot nu toe in haar dividend. Dat is ook moeilijk. Ze zijn wettelijk verplicht 80 procent van hun winst uit te keren. Daarom is het beter naar volgend jaar te kijken. De winkelverhuurders zitten in de gevarenzone, maar zijn voldoende weerbaar om het een tijd uit te zingen. Retail Estates blijft onder een schuldgraad van 55 procent. Leasinvest flirt met 60 procent, maar praat al met zijn banken. Alle verhuurders zullen water bij de wijn moeten doen om hun klanten bij te springen. Xior (-4,1%, 50,40 eur) verlaagt de huur voor zijn studentenkoten met 10 procent in april en mei. Kostenbesparingen moeten dat goedmaken.

Als belegger kijkt u het best jaren verder dan deze crisis. De lockdownmaatregelen hakken zwaar in op de bedrijfsresultaten, maar China toont aan dat een erg strikte, bijna totale quarantaine van enkele maanden de beste oplossing is om de schade op lange termijn te beperken.

©Mediafin


Gelukkig telt de beurs nog rotsen in de branding, die het kolkende schuim dat hun fundamenten probeert aan te vreten kunnen weerstaan. Moury Construct (+6,3%, 152 euro) bijvoorbeeld, het bouwbedrijf dat al opdook in onze lijstjes met griepvrije aandelen. Moury kende een ijzersterk 2019 met een winstgroei van 38 procent. De bedrijfswinstmarge bedraagt 5,9 procent, een van de hoogste in de bouwsector. Moury voert veel werken uit voor de Waalse overheden, die trouw hun facturen voldoen. Covid-19 zal werven vertragen, maar met een balans als een Duitse bunker kan de onderneming het een tijdje uitzingen. De kaspositie dikte ondanks een dubbele dividendbetaling vorig jaar - wegens het eeuwfeest van het familiale bedrijf - aan van 98 tot 117 euro per aandeel. Dat is driekwart van de beurswaarde. Er kan een dividend af van 6,25 euro per aandeel, een vijfde meer dan vorig jaar. Als we de cash aftrekken van de beurswaarde, betaalt u 1,8 keer de winst van 2019 voor de bouwtak.

Moury toont aan dat het geen goede zaak zou zijn alle dividenden te verbieden, zoals sommige politici voorstellen. Wie kan, mag best een deel van de winst naar de aandeelhouders laten vloeien. De dividenden geven financiële zuurstof aan wie ze ontvangt, want niet alle aandeelhouders zijn multimiljonairs. De overheid vergeet vaak dat de beurs tienduizenden kleine beleggers telt. Bovendien pikt de staat door de roerende voorheffing van 30 procent een graantje mee. Voor bedrijven die steun vragen aan de overheid - aan ons allemaal dus - is een schrapping van het dividend wel een logische maatregel. Ook wie uit voorzichtigheid denkt dat er beter geen winstuitkering komt, moet dat zeker doen. Beter ‘safe than sorry’. Maar die beslissing moet bij de raden van bestuur blijven, die hun situatie het best kunnen inschatten, niet bij de overheid. Big Brother is al genoeg aanwezig in deze tijden.

Lees verder