weekboek

Liefde is volatieler dan de beurs

Redacteur Beleggen

Galapagos-beleggers blijven met een gebroken hart achter nu hun farmabelofte herleid wordt tot een beursgenoteerde bankrekening. Vergevorderde biotechbedrijven kunnen net als liefdesrelaties op de klippen lopen.

In het darwiniaanse strijdperk dat mijn middelbare schooltijd heette, was valentijn een gevreesde dag. Met enig gevoel voor zaken en lang voor sprake was van een inclusiebeleid en Stip-It-acties, verkocht de school roosjes voor 40 frank. Die kon je schaapachtig gaan afgeven aan je tienercrush in de hoop dat die met je zou willen muilen, sleuren, bekken of je zou binnendoen (er waren destijds belachelijk veel synoniemen voor) in de fietsenstalling. Elk jaar ging hetzelfde groepje homecoming queens de schoolpoort uit, getooid als een Daniël Ost-bloemstuk. Ik trok mij roosloos terug in mijn tienerkamer, zwelgend in de ultieme Liebeskummer: het oeuvre van The Smiths.

Sindsdien is deze onverdienstelijke auteur van menig liefdesgedicht geen fan van valentijn. De dag zal zich hoogstens manifesteren door een glas Lagavulin te drinken met mijn geliefde. Iets waarvoor we wel meerdere gelegenheden te baat nemen. Van Rosj Hasjana tot Onnozele Kinderdag, you can count on me, Diageo.

Ook op de beurs is valentijn een dingetje. Op Reddit lazen we hoe WallStreetbetters elkaar bevroegen of ze de chocolademaker Hershey’s dan wel de bloemist 1-800-Flowers zouden inslaan in de aanloop naar het hoogfeest. Of ze die aankoop voor zichzelf of voor hun geliefde planden, was niet duidelijk. Uiteindelijk bracht een liefdesroes hen tot een boom & burst op cannabisaandelen. De Canadese producent Tilray zag zijn koers verdubbelen om daags nadien weer te halveren. Holding the line, de slogan waarmee forumleden elkaar enkele weken geleden aanmoedigden om GameStop en co. niet te verkopen is alweer passé. Liefde kan snel bekoelen.

Biscoff

Het ‘Bridgerton’-gehalte lag de voorbije beursweek weer hoog. The Duke van Tesla zette zijn hofmakerij op Lady bitcoin om in een huwelijksgeschenk van 1,5 miljard dollar. Dat leverde de cryptomunt nog meer aanbidders op en zette haar op weg naar 50.000 dollar. Ook in Brussel viel een en ander te rapen voor cupidobeleggers. Biscoff bijvoorbeeld, een succeskoek die geen hartvormige fantasiedoosjes nodig heeft om beleggers te charmeren. De hippe erfopvolger van speculoos groeide opnieuw met dubbele cijfers in 2020 en maakt van Lotus Bakeries een duurder bedrijf dan Apple (met een koers-winstverhouding van 42 voor de speculaasjes en 37 voor de iPhones).

In Amerikaanse media las ik dat verliefden dit jaar gemiddeld 181 dollar spenderen aan een valentijnsgeschenk. Dat bedrag neemt elk jaar toe, maar komt niet in de buurt van wat je voor een Lotus-aandeel ophoest. Alleen cynici willen op valentijn over ‘een split’ spreken, maar Lotus Bakeries, stilaan het Berkshire Hathaway van Brussel, is met een recordkoers van 4.400 euro wel erg hoog gegrepen voor de kleine bakvis. We zullen Jan Boone een cd met romantische muziek van zijn naamgenoot Pat Boone cadeau doen. Lotus Bakeries is nu al een Speedy Gonzales. Via een aandelensplitsing kan het de tuttifrutti misschien voor iedereen toegankelijk maken?

In de gelijkbehandeling van de kleine belegger verdient Onno van de Stolpe lof. De CEO van Galapagos blijft uitvoerig communiceren met de markt, zelfs in de donkerste dagen van het bedrijf. Galapagos zag woensdag zijn relatie beëindigd met Isabela, een onderzoek naar de werking van het middel ziritaxestat tegen de dodelijke longziekte IPF. Ziritaxestat bleek een ‘ongunstige balans te hebben tussen de werkzaamheid en het veiligheidsrisico’. Een zware opdoffer voor mensen die lijden aan die vreselijke, dodelijke vorm van longfibrose en die hun hoop op het middel vestigden.

De facto heeft Brussel met Galapagos zijn eerste SPAC in handen, een blancochequebedrijf met een berg cash op zoek naar een bestemming.

Ook voor de al gedecimeerde koers van Galapagos betekende het nieuws een verdere slachting. Herinner u dat partner Gilead de stekker trok uit de Amerikaanse vermarkting van het reumamedicijn Jyseleca nadat vraagtekens waren geplaatst bij de effecten van het middel op de spermakwaliteit bij mannen. Met het stopzetten van het longmiddel hangt de relatie tussen beide in de touwen. Gilead deed in 2019 de ultieme knieval voor Galapagos door zijn belang stevig op te trekken met een injectie van 1 miljard euro. De Amerikanen betaalden toen 140,6 euro per aandeel, zowat het dubbele van wat Galapagos vandaag waard is.

Voor beleggers spat een droom verder aan diggelen. Galapagos, nog niet zo gek lang geleden genoemd als het mogelijke Biogen van de Lage Landen, wordt nu lager gewaardeerd dan de cash die het op zijn balans heeft staan. Daarmee wordt het contrast met Argenx, dat andere ‘mature’ biotechbedrijf waarmee Galapagos vaak in de weegschaal wordt gelegd, enorm. Argenx vestigde deze week een koersrecord en is bijna 16 miljard euro waard. Dat is ruim drie keer zoveel als Galapagos, dat nog 4,5 miljard waard is, of minder dan de 5 miljard die het op de bank heeft staan. De facto heeft Brussel met Galapagos zijn eerste SPAC in handen, een blancochequebedrijf met een berg cash op zoek naar een bestemming. In die optiek kunnen we Van de Stolpe misschien suggereren blockchain, dogecoin, ether of bitcoin aan de bedrijfsnaam toe te voegen. Dan heeft hij Argenx in een mum van tijd bijgebeend.

De zondeval van Galapagos bewijst dat biotechbeleggingen, ook al bevinden die bedrijven zich in vergevorderde onderzoeksstadia, nog altijd kunnen mislopen. Qua risicoprofiel heeft de sector veel gemeen met de liefde.

De zondeval van Galapagos bewijst dat biotechbeleggingen, ook al bevinden die bedrijven zich in vergevorderde onderzoeksstadia, nog altijd kunnen mislopen. Qua risicoprofiel heeft de sector veel gemeen met de liefde, die nog een stuk volatieler is dan biotech. Ze druist in tegen zowat alle beurswijsheden. Liefde dwingt je all-in te gaan zonder enige spreiding of dividendbelofte en met het risico je volledige inleg te verliezen. En toch is ze niet te weerstaan.

Dat ondervond deze week Josh Smiley, de CFO van Eli Lilly. Hij werd prompt ontslagen nadat hij verliefd was geworden op een medewerkster. In de VS mogen ze dan helemaal gek lopen van valentijn, relaties op de werkvloer blijven er taboe. Ook de CEO’s van McDonald’s en Intel moesten in het verleden opstappen omdat ze relaties aanknoopten met medewerksters. Ik leerde, weliswaar op een veel lagere trede van de corporate ladder dan bovengenoemde managers, mijn lief ook kennen op het werk. Met een ‘Oké hoor. Zolang jullie niet de hele tijd gaan smoochen in het economaat’, was de kous bij onze toenmalige leidinggevende af.

Het mooiste liefdesverhaal van de Brusselse beurs staat toepasselijk op naam van het volatielste aandeel. De koelschoorsteenbouwer Hamon vestigde zich in België nadat medeoprichter Fernand Hamon, een zakenman uit Bretagne, smoorverliefd was geworden op een Belgische vrouw. In de Eerste Wereldoorlog, toen de industrie zo goed als stillag, bouwden ze houten loopgraven. Nadien zetten ze noodwoningen voor tienduizenden dakloos geworden West-Vlamingen neer. Schoon toch? Verliefd worden is als niezen, het komt en het gaat, zei wijlen Pater Luc Versteylen. In zijn naam doe ik dan ook graag een worp naar een nieuwe spreuk.

Liefde is als een beleggingsportefeuille: je hebt geduld nodig om ze te laten groeien.

Romantiek op de beurs van Brussel

Tussen Belgische beursbedrijven bestaan meerdere romantische verwantschappen. Michèle Sioen, de topvrouw van Sioen Industries, is gehuwd met Marnix Galle, de CEO van Immobel. Francis Van Eeckhout, de CEO van Deceuninck, is getrouwd met Benedikte Boone (Lotus Bakeries). Ook tussen de families achter Solvay, Sofina (Boël), en UCB (Janssen) zijn er huwelijksbanden. Een telg uit de familie Janssen is in de echt verbonden met een dochter van wijlen Baron Bracht, grootaandeelhouder van Sipef.

Lees verder