weekboek

My Ferrari is fantastic

Redacteur Beleggen

Mijd aandelen waarvan de top graag pocht in blitse sportbolides. Mijd aandelen waarvan de top een voetbalclub als scalp aan zijn buidel wil hangen.

Er gaat geen week voorbij of ik zie ergens wel een nieuwe fietsstraat opduiken. U kent ze wel: die straten waar automobilisten de tweewielers niet mogen inhalen en waar de fietser ongestoord de hele breedte van de rijrichting mag inpalmen. In mijn gemeente, Bornem, is intussen meer dan het halve centrum een fietsstraat.

Het is allemaal goedbedoeld, maar ik erger me er soms dood aan. Vooral als fietser. Je voelt je opgejaagd wild, en het is heel onaangenaam als een lawaaierige auto achter je blijft kachelen. Vooral als de wagen achter je bestuurd wordt door een patserige chauffeur die met de ruiten open vindt dat heel de gemeente zijn irritante beats moet aanhoren. Dan denk ik: steek me dan liever voorzichtig voorbij, dan keert mijn rust als tweewieler terug. Al houdt de patsercategorie zich meestal niet aan de regeltjes.

Het zijn neveneffecten van goedbedoelde maatregelen. Ook het Luikse farmabedrijf Mithra heeft er last van. U herinnert zich vast nog dat de overheid op het hoogtepunt van de pandemie opriep niet onnodig naar het ziekenhuis te gaan - alleen als u bij wijze van spreken half dood ging, mocht dat - om voorrang te geven aan covidpatiënten en coronabesmettingen te voorkomen.

Met beperkte middelen moet je kiezen waar je de strijd voert.

Welnu: de dames die Mithra gerekruteerd had als testpersonen voor Donesta, zijn middel tegen de ongemakken van de menopauze, hebben daar massaal gehoor aan gegeven. Van de 1.288 vrouwen in de Europese studie zijn honderden niet komen opdagen voor de geregelde medische check-ups die nodig zijn om de werking van het middel te beoordelen en het fiat te krijgen van de farmawaakhond.

Mithra moet nu op zoek naar 300 vrouwen in de menopauze om het onderzoek volgens de eisen van de regelgever te kunnen voeren. Het bedrijf hoopt die tegen midden 2022 te vinden. Als Donesta de nukkige hormonen van die dames weet te temmen, kan het middel ten vroegste binnen drie jaar op de Europese markt komen. Al is er ook een meevaller: in de VS loopt het onderzoek met 1.015 vrouwen geen vertraging op en mikt Mithra op een goedkeuring in de eerste helft van 2024.

Drie jaar is een eeuwigheid in beurstermen. Gelukkig moeten we zolang niet wachten. Al in december zal Mithra ons diets maken of de voorlopige testresultaten wijzen op een goede werkzaamheid van de potentiële blockbuster. Analisten ramen het verkooppotentieel op meer dan 1 miljard dollar per jaar.

Stekker eruit

Omdat Mithra geen geldput heeft om oneindig centen uit te halen en een kapitaalverhoging tegen zijn lage koers niet ideaal is - hij halveerde sinds 2018 - besliste het bedrijf de stekker uit PeriNesta te trekken. Dat was een potentieel middel tegen opvliegers in de premenopauze dat tegelijk moest beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Een goede keuze. Met beperkte middelen moet je kiezen waar je de strijd voert.

Mithra heeft al de anticonceptiepil Estelle in huis. Die is net als Donesta en PeriNesta gebaseerd op het natuurlijke hormoon estetrol. Neem wat Estelle, voeg daar wat scheuten Donesta aan toe, meng de poedertjes door elkaar en je hebt een perfect en spotgoedkoop alternatief voor de dure ontwikkeling van PeriNesta.

Klinkt dat als een te makkelijke oplossing? Helemaal niet. CEO Leon Van Rompay kan ervoor terecht bij zijn zoon Stijn, die 4 kilometer verder met Hyloris zulke toverformules ontwikkelt. Hyloris staat pas een goed jaar op de beurs. Het ontwikkelt geneesmiddelen op basis van bestaande medicijnen, die dan een herformulering of herbestemming krijgen. Hyloris kreeg deze week het fiat om de pijnbestrijder Maxigesic IV in Zuid-Korea en Panama te verkopen. Het middel is een combinatie van paracetamol en ibuprofen. Hyloris kreeg onlangs wat internationale aandacht, omdat het samen met Purna Female heatlh een medicijn tegen vaginale schimmelinfecties ontwikkelt. Ruim de helft van alle vrouwen heeft er ooit last van. Hyloris hoopt de meest ernstige infecties te kunnen aanpakken door het bestaande middel Daktarin samen te voegen met een ingrediënt uit hoestsiropen.

Omdat zowel Mithra als Hyloris voorlopig weinig omzet realiseert, is het moeilijk als belegger een waardering op de bedrijven te plakken. Behalve als het om farmabedrijven gaat met een bewezen staat van dienst, genre Pfizer of UCB, is de waardering in de sector vaak het betere nattevingerwerk en zijn de risico’s groot.

Risicovol

In de eerste plaats weet je nooit of een onderzoek de eindmeet zal halen. Bij Mithra bleek estetrol niet te werken tegen covid. Het onderzoek ging deze week de vuilnisbak in. Ten tweede moet je je product kunnen verkopen. De eerste omzetcijfers van Estelle, dat pas op de schappen van de apotheken ligt, zijn bemoedigend. De nieuwe anticonceptiepil heeft veel minder bijwerkingen, zoals de kans op bloedklonters. Toch zal het aartsmoeilijk zijn om een vrouw die al 20 jaar dezelfde pil slikt te overhalen iets anders te proberen. Ten derde moet je er ook nog winst mee kunnen maken. ‘Twee derde van alle geneesmiddelen verdienen nooit hun geld terug’, zei Stijn Van Rompay in het lijfblad van de Vlaamse beleggersfederatie.

Mithra is wat minder risicovol geworden sinds stichter François Fornieri opstapte. Les nummer één: beleg nooit in bedrijven waarvan de top patsergedrag vertoont. De Luikenaar met Italiaanse roots deed dat maar al te graag. Twee jaar geleden liet hij zich bij onze collega’s van L’Echo voor een interview fotograferen in zijn Ferrari. Het leek wel alsof hij wilde zeggen: ‘My Ferrari is fantastic’, zoals de stickers die vroeger zowat elke Toyota sierden. Nu is Ferrari wel fantastisch. Ik bezit er ook enkele. De aandelen weliswaar, niet de wagens.

Nu is Ferrari wel fantastisch. Ik bezit er ook enkele. De aandelen weliswaar, niet de wagens.

Les nummer twee: mijd bedrijven met CEO’s die een voetbalclub als scalp bij hun andere trofees willen hangen. Dat ruikt toch ook naar patsergedrag, vindt u niet? Fornieri wilde ooit de helft van Standard kopen, maar dat ging niet door. Weet u trouwens welk bedrijf ook een voetbalclub bezit? De Chinese vastgoedmastodont Evergrande, die door zijn megalomanie wankelt.

Nieuwe schoenen

Door met de regelmaat van een klok Mithra-aandelen te dumpen kan Fornieri zijn levensstijl nog wel even aanhouden in afwachting van het gerechtelijk onderzoek dat naar hem loopt. Wie de man genegen is: volgende week lanceert hij zijn eigen schoenenmerk Rose Mercier tijdens de modeweek in Parijs.

Fornieri verkondigde twee jaar geleden dat hij Mithra zou verkopen als iemand 2 miljard euro op tafel zou leggen. Intussen is het bedrijf nog 795 miljoen waard. Laat ons snel de som van de delen maken. Mithra heeft 52 miljoen cash. Tel daarbij het al goedgekeurde Estelle, de potentiële blockbuster Donesta, de gloednieuwe fabriek in Luik en enkele kleinigheden zoals de anticonceptiering MyRing, en je belandt op 1,4 miljard, of 31,70 euro per aandeel. Dat is althans de gemiddelde inschatting van de analisten.

Al zijn er topbeleggers die er anders over denken, want Mithra is na Euronav en Cofinimmo het meest geshorte aandeel in Brussel. Gelukkig moeten we met Ajit Shetty, de voormalige topman van Janssen Pharmaceutica die weldra de nieuwe voorzitter wordt, en de ervaren Leon Van Rompay als CEO, geen patserkorting op Mithra meer toepassen.

Een rimpeling

Paniek op maandag! De Europese beurzen corrigeerden dik 2 procent wegens zorgen over het mogelijke besmettingsgevaar als de Chinese vastgoedmastodont Evergrande omvalt. Dat was van korte duur. Zelfs het opperhoofd van de Federal Reserve, Jerome Powell, suste dat Evergrande buiten China weinig impact zal hebben. Een afkoeling van de oververhitte en oververzadigde Chinese markt is misschien welkom, al zal dat wel op de groei wegen. Er staan nog halve steden leeg in het Chinese binnenland. En Evergrande was met een schuld van 260 miljard euro een ‘accident waiting to happen’. Een beetje zoals de modegroep FNG in ons land.
Powell kondigde wel een geleidelijke vermindering aan van de stimulus. Eerst zal de centrale bank minder obligaties aankopen, misschien al vanaf november. Vanaf midden 2022 zijn de eerste renteverhogingen mogelijk. De Fed blijft echter bij zijn standpunt dat de inflatieversnelling tijdelijk is. Niets dat de markten niet aankunnen. Maar door het vooruitzicht dat geld lenen duurder wordt, bent u het best selectiever voor nieuwe aankopen.

Lees verder