No time to die!

In het Verenigd Koninkrijk is de budgetvlieger Flybe bankroet. ©AFP

De eerste slachtoffers van het coronavirus vallen in het bedrijfsleven. De griep duwt de zwakste bedrijven sneller naar een faillissement. Maar de sterkste zullen overleven. Hoe lager hun koersen, hoe meer koopjes ontstaan.

Het coronavirus is het meest dodelijk voor wie al zwak of ziek is. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor bedrijven. De eerste slachtoffers vallen. In Japan vroeg de cruiseuitbater Luminous Cruising het faillissement aan. In het Verenigd Koninkrijk is de budgetvlieger Flybe bankroet. In de Verenigde Staten ging het medische bedrijf Valeritas op de fles omdat het niet genoeg voorraden krijgt uit China. Het gaat om bedrijven die ook voor de uitbraak van het coronavirus in bar slechte papieren zaten. Het virus duwt hen over de rand van de klif.

Ook op de Belgische obligatiemarkt is een eerste slachtoffer gevallen. De Struise Brouwers kunnen de eerste schijf van hun vorig jaar uitgegeven crowdfundinglening niet terugbetalen. De brouwerij uit Oostvleteren haalde 200.000 euro op, aan een rente van 5 procent. Maar de Chinese invoerder van zijn bieren heeft alle bestellingen geannuleerd omdat de bierconsumptie in China in elkaar is gestort. Ook is het containertransport 2,5 keer duurder, omdat tienduizenden containers op de Chinese kades blijven staan.

©Mediafin


De Struise Brouwers beloven later terug te betalen. Maar als het een gewone obligatie betrof, zou het om een officiële wanbetaling gaan. Wellicht moeten de obligatiehouders zich geen zorgen maken. Desnoods kan de brouwer van de ‘beste bieren ter wereld’ volgens de website Ratebeer - die trouwens in handen is van AB InBev - terugbetalen in gerstenat. Liefhebbers kunnen opteren voor de stout Black Albert of diens nakomeling Cuvée Delphine. Koningsdochter Delphine Boël ontwierp het etiket. Haar woordkunst die het flesje siert heet ‘Truth can set you free’, een spreuk die intussen werkelijkheid is.

Noodrenteknip

Het verhaal van de Struise Brouwers toont aan dat corona alles overheerst. Van de grootste multinational tot de kleinste kmo, de impact is enorm. Het is geleden van de financiële crisis in 2008 dat de beurzen zo’n storm doormaken. Net als toen voert de Amerikaanse centrale bank een tussentijdse noodrenteverlaging door. De knip met een half procentpunt veroorzaakte tot afgrijzen van de Fed-bonzen geen rust maar een extra dosis paniek, omdat het de ernst van de situatie nog eens in de verf zet. De markten hebben geen renteverlaging nodig maar een vaccin.

Intussen kunnen we van een verkoopspaniek spreken. Beleggers negeren de jaarcijfers van 2019 die volop worden gepubliceerd en kijken alleen nog naar de impact die corona op de resultaten van dit jaar kan hebben. Neem Kinepolis. Twee weken geleden stuurden beter dan verwachte resultaten de bioscoopgroep naar een piek. Intussen is de koers een derde gekelderd. Kinepolis zegt dat het nog geen negatieve gevolgen ondervindt van het virus, maar velen vrezen dat de bezoekers massaal wegblijven. In Italië is het cinemabezoek al 75 procent gekelderd. Veel zalen zijn er gesloten. Hollywood-producenten stellen releases uit, uit vrees dat de zalen wegens de besmettingsvrees leeg blijven. De première van de nieuwe James Bond-film ‘No Time to Die’, traditioneel een blockbuster, verhuist van maart naar november.

Wie nog het meest moet vrezen voor het coronavirus is Warren Buffett.


Maar de sterke spelers zullen overleven, en daar hoort Kinepolis bij. Voor de Belgische groep is het geen ‘time to die’. Het beurshuis Kepler Cheuvreux wijst op de ervaring van de keten om zijn kostenbasis snel aan te passen aan het aantal bezoekers. Kinepolis hanteert de norm om zijn winst gelijk te houden bij 5 procent minder cinemabezoekers. Zowat een vijfde van het internationale personeel krijgt een
variabele vergoeding, afhankelijk van de omzet.

Ten slotte is de financiële structuur van Kinepolis sterk. De schulden hebben een gemiddelde looptijd van meer dan zes jaar. Slechts 30 miljoen euro is via bankconvenanten gebonden aan de financiële prestaties van het bedrijf. Pas in 2022 moet Kinepolis een eerste grote terugbetaling van 61,5 miljoen euro voldoen. Bovendien is Kinepolis eigenaar van de meeste complexen, waardoor het minder huur moet betalen dan zijn concurrenten. Kepler Cheuvreux schat de waarde van het vastgoed op 0,7 à 1,1 miljard euro, goed voor 60 à 90 procent van de beurswaarde. Dat vastgoed biedt een stevige buffer.

Spaanse griep

Tijdens een verkoopsgolf is het altijd nuttig verder te kijken dan de komende weken, maanden en kwartalen. Paniek waarbij iedereen de handdoek in de ring gooit, schept vaak opportuniteiten, leert het verleden. We gaan ervan uit dat corona niet eeuwig over de planeet waait. En zelfs als dat wel zo is, zal een ruime meerderheid van de bevolking overleven, al wensen we vanzelfsprekend niemand een besmetting toe.

Ook de Spaanse griep, die na de Eerste Wereldoorlog 50 à 100 miljoen slachtoffers maakte, is verdwenen. De cijfers uit China zijn bemoedigend, al nam de overheid daar veel draconischer maatregelen. Dat er nog geen negatief reisadvies is voor Noord-Italië en dat terugkomers uit de gevarenzones zomaar naar school kunnen, is wellicht te laks.

Wie verder kijkt dan corona, ziet dat veel Belgische bedrijven sterk bezig zijn. Bekaert krikte zijn bedrijfswinst vorig jaar 15 procent op. De staaldraadgroep verbeterde zijn bedrijfswinstmarge van 4,9 naar 5,6 procent en herhaalde dat dat op termijn naar 7 procent moet. De fabrieken in China zijn heropgestart en draaien relatief normaal, een geruststelling. De groep wist bovendien haar schulden terug te dringen van 1,25 miljard naar 977 miljoen euro, nog een opsteker. De schuldgraad zakt van 2,7 naar 2,1 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Dat komt door de hogere ebitda, maar Bekaert wist dankzij vele kleine maatregelen zijn werkkapitaal een vijfde
te verminderen en investeerde minder.
Bekaert hoort echter tot de meest cyclische aandelen van het koersenbord. De forse verzwakking van de auto- en vrachtwagenmarkt kan op de cijfers wegen, waardoor er wellicht nog betere instapmomenten komen.

©Mediafin

Ook het geplaagde Ontex wist zijn schuldratio terug te brengen van 3,7 keer de ebitda midden juni naar 3,5 eind december. Dat is nog altijd relatief hoog, maar de trend verbetert. Dankzij kostenbesparingen en lagere grondstoffenkosten wist de luiermaker de daling van de ebitda te beperken tot 7 procent, beter dan verwacht. De voorbije drie jaar zakte de winstmarge 3 procentpunten naar 10,6 procent, maar de neerwaartse dip lijkt gebroken. Voor 2020 voorspelt Ontex een beperkte omzetgroei en een ebitda die minstens 12 procent hoger is. Het bedrijf bouwt zelfs een fabriek in de VS, omdat de vraag er fors toeneemt en de leveringen via Mexico niet meer volstaan.

Als Ontex zijn beloftes waarmaakt, kan het zijn boze aandeelhouder ENA sussen. Dat hedgefonds van de ex-bankier George Kounelakis is na GBL de grootste aandeelhouder, met een belang van 14,5 procent. Vorige week verweet Kounelakis in een brief aan Ontex dat de luiermaker focus mist en strategische misstappen beging, zoals de overname in Brazilië waar het ene lijk na het andere uit de kast viel.

Kounelakis specialiseert zich in probleembedrijven met turnaroundpotentieel. Hij staat ervoor bekend toplui te kunnen afzetten. Vorig jaar moest onder zijn druk voorzitter Vernon Hill van de Britse Metro Bank plaatsruimen. Hill, steeds vergezeld van zijn yorkshireterriër Duffy, dook vaak op in de Britse pers voor zijn specialisatie: het hondvriendelijk maken van kantoren. Ontex meldde woensdag dat Luc Missorten zijn voorzitterszetel afstaat aan ex-Henkel-topman Hans Van Bylen. Wedden dat Kounelakis daar voor iets tussenzit?

Maar wie het meest moet vrezen voor het virus is de meesterbelegger Warren Buffett. Als 89-jarige zit hij in de hoogste gevarenzone, net nu hij gezond moet blijven om te speuren naar koopjes om zijn cashberg van 128 miljard dollar aan het werk te zetten. No time to die, Warren!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie