weekboek

Te weinig techno in Brussel

De Bel20-index corrigeerde na enkele weken van euforisch herstel met bijna 7 procent. De Belgische koerstabellen ontberen sterke technologiebedrijven om weerbaarder te zijn tegen de coronacrisis.

Bonneke uit de gazet niet uitgeknipt? Want de brouwerij trakteert hé!’ Een vriend wees me er in een café op dat Brouwerij Haacht met gratis consumpties de herlancering van haar horeca-imperium kracht wil bijzetten. Maar nee: ik had de bonnetjes gezien, maar bewust niet uitgeknipt omdat ik gerust zelf voor mijn Ommegang wil betalen. Ik ben al blij dat ik die weer op een caféterras kan drinken in plaats van in mijn kot, dat ik de voorbije maanden wel genoeg gezien heb.

De horeca en de brouwers kunnen elke euro gebruiken na drie maanden lockdown. Haacht stopte ruim twee maanden met brouwen, schold de caféhuren één maand kwijt en was de periode erna tevreden met een derde van de normale huur. De huurinkomsten zijn normaliter goed voor 15 procent van de omzet van de bierproducent.

De aankondiging van een inkoopprogramma bij Agfa-Gevaert kan een koerstrigger zijn.


Co.Br.Ha. (+0,7%, 3.060 euro), de groep boven Haacht, dreigt voor het eerst in decennia rode jaarcijfers te schrijven. Want ook grote evenementen of bierfestivals vinden deze zomer niet plaats. We hebben ook de resultaten over 2019 nog te goed. De brouwer stelde de publicatie ervan wegens de crisis uit.

Ook over het dividend blijven we in het ongewisse. De maker van Primus behoort tot de dividendkeizers van de beurs, omdat hij zijn coupon de voorbije kwarteeuw nooit verlaagde. Volgens het Antwerpse Studiecentrum voor Onderneming en Beurs, dé schatkamer voor wie wat beursgeschiedenis wil opsnorren, betaalt Co.Br.Ha. al sinds zijn eerste stappen op de markt in 1907 zonder onderbreking een dividend uit. Alleen Sofina (-6,4%, 228,50 euro) scoort beter: ieder jaar een dividend sinds 1905. Met de kanttekening dat de coupons tijdens de Tweede Wereldoorlog werden opgespaard, en nadien in één keer werden uitgekeerd.

Duitse troepen

Co.Br.Ha. zal deze crisis wel overleven, net als de Grote Depressie en twee wereldoorlogen. Schulden zijn er nauwelijks en het conservatief gewaardeerde vastgoed staat voor meer dan 1.000 euro per aandeel in de boeken. Dat verklaart wellicht waarom het aandeel al jaren relatief duur is. Het noteert tegen zo’n 40 keer de nettowinst.

Het bedrijf heeft al veel meegemaakt. In de ast van de brouwerij zijn nog de kogelgaten te zien van gevechten tussen de Duitse en Belgische troepen in 1914. De toenmalige brouwmeester Camille Kerkhofs en grondlegger Eugène De Ro, de grootvader van huidig CEO Fréderic van der Kelen, kwamen in de vuurlinie te liggen. De brouwer liet er het leven bij. Zijn villa is nu - noblesse oblige - een taverne recht tegenover de brouwerij, die beslist de moeite is om te bezoeken.

Aandeelhouders van die andere Belgische genoteerde brouwer, AB InBev (-11,7%, 45,20 euro), kregen deze week al wel hun coupon, zij het een gehalveerde. AB InBev is zowat de tegenpool van Haacht. Het Leuvense imperium - al is het hoofdkwartier al lang naar New York verkast - is gestoeld op schulden. De horecapanden zijn al lang geleden verkocht aan de vastgoedgroep Cofinimmo (-4,9%, 124,60 euro), maar AB InBev moet wel opdraaien voor een gegarandeerde huur.
De brouwreus slaagt er door de dalende bedrijfswinst moeilijk in zijn schuldgraad van naar verwachting vijf keer de brutobedrijfswinst te verlagen, ook al verkocht hij zijn Australische filiaal, bracht hij zijn Aziatische tak naar de beurs en halveerde hij de coupon.

©Mediafin


Door de hoge schulden zit de groep al een tijd in een krimp- in plaats van een groeimodus. In april crashte de bierverkoop 32 procent. AB InBev liet al ontvallen dat het er niet in slaagt de variabele kosten even snel terug te dringen als de dalende bierverkoop. Dat betekent flink lagere marges. Ook AB InBev zal deze crisis overleven, maar heeft minder reservebrandstof en kan een tijd blijven sputteren.

Door de specifieke kenmerken van deze crisis - een lockdown, het bewaren van afstand en de vrees voor besmetting - spelen onze brouwers niet hun normale rol als defensieve aandelen die een portefeuille beschermen. Daarvoor moet u in de technologie schuilen. De technologierijke Nasdaq Composite Index bereikte deze week een record, net voor winstnemingen en een stijging van het aantal besmettingen in de VS de beurzen weer een trapje lager katapulteerden.

Lernout & Hauspie

Helaas kampt de Brusselse koerslijst met technologiearmoede. Beloftevolle techbedrijven zijn van de beurs gehaald, zoals IRIS, Zetes, Transics, Punch Telematics, Real Dolmen, Telindus, tot - wie weet? - zelfs Lernout & Hauspie als de twee oprichters niet met de boeken hadden beginnen te knoeien.

Het handvol techbedrijven van enige omvang zit jammer genoeg niet allemaal in het kamp van de winnaars. Barco (-4,2%, 161,30 euro) lijdt onder het annuleren van events en het sluiten van bioscopen, waardoor de vraag naar projectiesystemen weggevallen is. Een groot deel van de 3.600 werknemers is tijdelijk werkloos. De afdeling Entertainment was vorig jaar de grootste met 42 procent van de omzet. Hopelijk kunnen de andere takken dat deels compenseren. De tak Enterprise, met onder meer controlekamers en het presentatiesysteem Clickshare, is goed voor een derde van de omzet, de medische beeldvorming voor een kwart.

Volgend jaar voorspellen de analisten weer beterschap, waardoor het aandeel tegen 17 à 19 keer de winst van 2021 zou noteren. Dat is niet goedkoop, maar redelijk voor een bedrijf met een stevige cashpositie om een dip zonder kleerscheuren door te komen. Schrik trouwens niet van de koers op 1 juli, dan splitst Barco zijn aandeel in zeven.

©Mediafin


Ook Agfa-Gevaert (-0,4%, 3,71 euro) zit na de verkoop van een deel van de medische IT voor 975 miljoen euro goed bij kas, al staan daar nog een miljard euro pensioenverplichtingen tegenover. Agfa zet de tering naar de nering, en sluit zijn drukplatenfabrieken in Frankrijk en het VK wegens de gekelderde vraag, waardoor 251 jobs verdwijnen.

Agfa wil zijn centen vooral investeren, bijvoorbeeld in de overblijvende medische software en grootformaatprinters. Dat is gunstig voor de lange termijn, want Agfa was met amper 40 miljoen investeringen per jaar geen grote innovator. Welicht zal ook zo’n 100 à 200 miljoen naar de afbouw van de pensioenput vloeien. Ook een inkoopprogramma is niet uit te sluiten. De algemene vergadering gaf in mei haar fiat om tot 20 procent van de aandelen in te kopen. De aankondiging van zo’n buy-back kan een koerstrigger vormen. Het bedrijf is niet duur, maar moet bewijzen dat het met zijn restanten waarde kan creëren.

Ook Melexis (-3,8%, 64 euro) heeft zo goed als geen schulden, maar het is wellicht wachten tot de autoverkoop herstelt voor de koers nog naar boven kan. De chipmaker voor auto’s noteert tegen 8,1 keer de boekwaarde, en 26 keer de ondernemingswaarde tegenover de brutobedrijfswinst (EV-ebitda). Geen koopje.

In de solden

Econocom (-7,8%, 1,98 euro) staat tegen vier à vijf keer de verwachte winst en een EV-ebitdaratio van 4,5 à 6 duidelijk in de solden. Na enkele zware teleurstellingen wantrouwen de beleggers de IT-groep. Een dividend krijgt u dit jaar niet, maar dat past ook in de ambitie de schulden naar nul terug te dringen. De koers heeft herstelpotentieel en CEO Jean-Louis Bouchard staat al aan de koopzijde, maar de visibiliteit is uitermate laag. Vergeet niet dat Econocom het gros van zijn omzet in de meest getroffen landen Frankrijk, Spanje en Italië realiseert. Een aandeel voor de durvers.

Ook via holdings kunt u blootstelling krijgen aan mooie technologiebedrijven, denk aan de investeringen van Sofina in Indische tech. Ook Gimv (-2,3%, 51,20 euro) en Quest for Growth (-2,3%, 5,06 euro) zitten in mooie techverhalen. Sofina en Gimv zijn aan de dure kant, want ze noteren boven hun intrinsieke waarde. Ze hebben wel al bewezen standvastiger te zijn en betere stock picks te kunnen doen dan het kleine Quest, dat met een korting van 30 procent noteert. Gimv participeert in de Belgische parel Cegeka, met 4.270 werknemers een grote speler in de Europese ICT-dienstverlening. Misschien kan de investeringsmaatschappij als grootaandeelhouder een beursgang pushen als nog eens centen nodig zijn om de groei te financieren? Dan krijgt Euronext Brussel eindelijk vers bloed en kunnen ook de kleine spaarders de economie financieren.

Wij gaan in elk geval onze duit in het zakje doen om de economie te steunen. Naar een Belgisch pretpark of bioscoop trekken kan helaas niet, terwijl dat net over de grens in Nederland wel kan. Voor Plopsaland of Bobbejaanland is dat oneerlijke concurrentie. Dan maar een terras opzoeken. Met deze zaterdagkrant in de hand en een pint onder een parasol kan het weekend niet mislopen.

Lees verder