weekboek

Zitten er groeiversnellers op de Brusselse beurs?

Redacteur Beleggen

De allerbeste beleggers ter wereld zetten in op heel snel groeiende bedrijven en wachten tot ze tot wasdom zijn gekomen. Prijken op de Brusselse koerslijst ook zulke snelgroeiers?

Als ik moet kiezen tussen Engeland en Frankrijk - een aartsmoeilijk dilemma voor sommigen - dan plaats ik de Britse flair boven de Franse slag. Londen boven Parijs. En de London Stock Exchange boven Euronext Paris. Niet omdat de Engelsen in tegenstelling tot de Fransen ons landje nooit hebben bezet en meermaals hebben verwoest, maar wegens fiscale motieven. Op Britse aandelen moet je alleen de Belgische dividendtaks betalen, terwijl bij Franse aandelen zowel het Elysée als de Wetstraat een deel van de koek opeist.

Bij holdings kies ik eerder voor de strategie van klinkende namen als The Monks Investment Trust of Scottish Mortgage dan van Fransen als Wendel of Peugeot Invest - de nieuwe naam voor FFP. Al zijn die laatste zeker geen slechte investeringen.

Het Amerikaanse blad Forbes mag gerust VGP-CEO Jan Van Geet opnemen in het beperkte kringetje van Belgische miljardairs.

Ik was dan ook blij met het interview van James Anderson in de vorige zaterdagkrant. De superbelegger zette bij Scottish Mortgage in 20 jaar een rendement van 1.500 procent neer, dankzij vroege investeringen in innovatieve bedrijven met een spectaculaire groei. Zoals Tesla, Amazon, ASML of Netflix. Zijn visie? Alleen beleggen in bedrijven waarvan je denkt dat ze de komende vijf jaar minstens 40 procent omzetgroei per jaar kunnen voorleggen. Dat is, rekening houdend met de wetten van de samengestelde interest, 437 procent in vijf jaar.

Vind je zulke groeiversnellers ook dichtbij huis? Op de beurs van Amsterdam wel. Denk aan de betaalspecialist Adyen, de maaltijdbezorger Just Eat Takeway.com, het trio chipmakers ASML, ASMI en Besi, de energieopslagspecialist Alfen of het houtveredelingsbedrijf Accsys. Die groeien als kool en beschikken over de troeven om hun competitieve voordelen verder uit te bouwen.

Magazijnenboom

En in Brussel? Wel euh… Alleen als we de selectiecriteria minder streng maken en kijken naar de winst in plaats van de omzet. Het bedrijf dat het dichtst in de buurt komt en voor de sterkste groei in de voorbije jaren tekende, is de ontwikkelaar van logistiek vastgoed VGP . De nettowinst verviervoudigde ruimschoots in vijf jaar, het eigen vermogen steeg 260 procent en het dividend met 238 procent.

VGP profiteert van de forse vraag naar hoogwaardige magazijnen. Door de pandemie boomt de e-commerce en is het besef gegroeid dat bedrijven opnieuw meer voorraden moeten aanleggen omdat de aanvoerketens snel verstoord kunnen raken. In tegenstelling tot sectorgenoten WDP en Montea verkoopt VGP ook de magazijnen die het ontwikkelt. Het doet dat vooral aan de joint venture die het met de Duitse verzekeraar Allianz heeft opgezet, waardoor de helft van de huur naar VGP blijft stromen. Door de combinatie van verkoop en verhuur kan VGP een hogere hefboom op zijn cashflowgeneratie zetten dan WDP en Montea, die trouwens ook bij de sterkste groeiers van het koersenbord horen.

Met een schuldgraad van amper 25 procent en een landbank van 7,7 miljoen vierkante meter lijkt de groei voor VGP niet voorbij. JPMorgan zette het aandeel deze week op zijn kooplijst. KBC Securities denkt dat VGP in juni kans maakt op een zitje in de EPRA-vastgoedindex van ontwikkelde markten, wat een koerskatalysator kan vormen. We kunnen al een tip geven aan de redactie van Forbes: het Amerikaanse blad mag gerust CEO Jan Van Geet opnemen in het beperkte kringetje van Belgische miljardairs. Zijn belang van 44 procent in VGP is 1,3 miljard euro waard.

Wie pronkt nog in het rijtje? Aedifica verdrievoudigde zijn portefeuille in vijf jaar, maar om die expansie te financieren gaf de rusthuiseigenaar regelmatig nieuwe aandelen uit. De winst per aandeel steeg minder spectaculair.

Coronatests

Het diagnosticabedrijf Biocartis is goed op weg na een magere periode. De buurman van Galapagos in een duf Mechels bedrijvenpark verkocht in het eerste kwartaal 70 procent meer tests. Enkele jaren geleden schreven we dat het niet logisch was dat het verlieslatende Biocartis meerdere keren meer waard was dan gevestigde bedrijven als Sioen of Resilux. Intussen is de waardering na een deling door drie schappelijker. De beurs waardeert Biocartis op 270 miljoen euro. Daarin zit 108 miljoen cash.

Enkele jaren geleden schreven we dat het niet logisch was dat het verlieslatende Biocartis meerdere keren meer waard was dan gevestigde bedrijven als Sioen of Resilux. Intussen is de waardering na een deling door drie schappelijker.

Ook Andersons portefeuille is flink gespekt met biotech. Illumina en Moderna, die een cruciale rol speelden in de ontwikkeling van coronavaccins, zijn de grootste posities.

Heeft Biocartis voldoende troeven om de groei verder te zetten? Het trackrecord is niet schitterend. Het bedrijf voorspelt dit jaar 40 à 60 procent meer tests te verkopen - met dank aan het succes van zijn covidtest in de VS - en mikt op de installatie van 300 à 350 Idylla-minilabo’s, de hardware voor de tests. Partnerships moeten het aantal beschikbare tests doen toenemen, wat de weg naar winst moet plaveien. Biocartis sloot deze week een alliantie om huidkankermelanomen te onderzoeken. De test verhindert onnodige, zware chirurgie die nu vaak wordt toegepast in gevallen waar het niet nodig is.

Andere mogelijke snelgroeiers bij de Brusselse farma en biotech zijn Argenx, Hyloris, Nyxoah, Sequana of Mithra, die al producten op de markt hebben of toch bijna. Helaas zijn de meeste beleggers geen dokters en is het moeilijk een oordeel te vellen over het potentieel. Zo horen we al jaren dat de anticonceptiepil van Mithra een gamechanger is omdat ze amper bijwerkingen heeft. Maar nu de Amerikaanse farmawaakhond FDA de pil heeft goedgekeurd, verkopen Marc Coucke en stichter François Fornieri grote pakketten aandelen. Waarom? Zij hebben wellicht een beter zicht op die wereld dan u of ik. En als een bedrijf zo’n disruptie kan veroorzaken, zou het dan niet snel een prooi worden voor de grote farmajongens?

Smallcaps

Buiten de biotech prijken er bij de smallcaps forse groeiers zoals de specialist in grafische software Global Graphics, de maker van elektromagnetische componenten Payton Planar en het milieudienstenbedrijf ABO Group. De koopjesperiode is echter achter de rug. Payton verdubbelde in een jaar, ABO ging maal drie. Smartphoto voldoet aan de helft van Andersons eisen, met een omzet- en winstgroei van zo’n 20 procent.

En wat te denken van Umicore ? De ovens in Hoboken die uit onze afgedankte gsm’s of computers peperdure materialen halen als rodium, palladium en goud draaien op volle toeren. Umicore voorspelt een bijna-verdubbeling van de bedrijfswinst tot 1 miljard euro dit jaar. Niet alleen de fors gestegen grondstoffenprijzen helpen. Ook de katalysatorentak boomt weer door de stijgende autoverkoop. Op termijn moet ook de divisie voor batterijmaterialen gesmeerder kunnen draaien. De fiscus duwt ons hoe langer hoe meer naar elektrische voertuigen, wat de overcapaciteit zal doen afnemen.

We kunnen ook hopen dat nieuwkomers als de specialist in digitale facturen UnifiedPost of het waterzuiveringsbedrijf Ekopak tot volle wasdom komen, want de koers veronderstelt al een forse versnelling.

Voor de grootste groeischeut hangen we nog altijd af van Puurs, waar steeds meer vaccins van de band rollen in de Pfizer-fabriek. De gemeente is ook de bakermat van een ander soort scheut: de asperge. Het aspergeseizoen is net begonnen. Binnenkort kunnen we daar zelfs op een terrasje van genieten.

Lees verder