Advertentie
analyse

Fidea, speelbal in een flipperkast

Fidea leek de afgelopen jaren de speelbal in een flipperkast. Nu de Antwerpse verzekeraar onder dak is bij Baloise, is het spel wellicht uit. ©BELGAIMAGE

Als een speelbal in een flipperkast werd de Antwerpse verzekeraar Fidea de voorbije jaren van hier naar daar geschoten. Uiteindelijk is hij in handen van Baloise beland. Maar daarmee lijkt het spel voor Fidea ook uit.

De Antwerpse verzekeraar Fidea krijgt een nieuwe eigenaar. Nog maar eens. De vierde al, in amper tien jaar. Bedrijven zijn gebaat bij een stabiele aandeelhouder. Dat geldt zeker voor financiële instellingen. Maar Fidea was het niet gegund. De verzekeraar was de afgelopen jaren een speelbal in een flipperkast. Hij werd weggeschoten, botste van links naar rechts, belandde even op een rustplekje, om vandaar dan weer weggekatapulteerd te worden.

In de naam Fidea zit nog die van Fidelitas, een kleine Antwerpse verzekeringsmaatschappij uit de invloedssfeer van de Almanij-holding, die na de grote hergroepering Almanij-Kredietbank-Cera-ABB in Kredietbank in 1998 onder de paraplu van KBC terechtkwam. Samen met zijn zustermaatschappij Centea, een spaarbank, vormde Fidea het ‘tweede net’ van de KBC-groep. De tijden zijn veranderd, maar in het predigitale tijdperk oordeelden banken en verzekeraars dat het nuttig was een uitgebreid netwerk van kantoren en makelaars te hebben.

Een private-equitygroep als eigenaar van een financiële instelling? Iedereen weet dat dat geen stabiel aandeelhouderschap is.

Door de bankencrisis van 2008 kwam KBC in financiële moeilijkheden, en moest de bank bij de overheid gaan aankloppen voor hulp. De Europese Commissie gaf haar fiat voor de miljarden staatssteun. Op voorwaarde dat de KBC-groep afslankte en bepaalde activa verkocht. Waaronder Centea en Fidea. Geen gemakkelijke opdracht, want zo kort na de financiële crisis waren de meeste spelers nog hun wonden aan het likken en was er weinig overname-appetijt in de bank- en verzekeringssector, en al zeker geen grote bereidheid om veel te betalen. Centea belandde in 2011 uiteindelijk bij Landbouwkrediet, nu Crelan. Fidea kwam even later in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij JC Flowers.

Een private-equitygroep als eigenaar van een financiële instelling? Iedereen weet dat dat geen stabiel aandeelhouderschap is. De business van private-equitymaatschappijen bestaat erin bedrijven te kopen en door te verkopen. Toch gaf de Nationale Bank, die moet waken over de stabiliteit van de bank- en verzekeringssector, haar zegen voor de overname. Ze had ook nauwelijks een andere keuze. KBC moest zich immers op bevel van de Europese Commissie ontdoen van Fidea, er waren weinig kandidaat-kopers en JC Flowers was uiteindelijk nog de slechtste optie niet. De investeringsmaatschappij had zich gespecialiseerd in het opkopen van op drift geslagen banken en verzekeraars.

Oogsten

Wat voorspelbaar was, gebeurde. Amper twee jaar later stond Fidea opnieuw in de etalage. De financiële crisis was uitgewoed, de rust in de bank- en verzekeringssector was min of meer teruggekeerd, en JC Flowers achtte de tijd rijp om te oogsten. Deze keer stonden de kandidaat-overnemers voor Fidea wel aan te schuiven: Ageas, het Duitse Allianz en het Zwitserse Baloise via hun Belgische dochtermaatschappijen. Die zagen een opportuniteit om hun Belgische marktaandeel, vooral inzake schadeverzekeringen, op te drijven.

Het Chinese Anbang ging evenwel met Fidea aan de haal. Het overtroefde met zijn bod dat van de andere kandidaat-overnemers. Anbang heette wel een verzekeringsgroep te zijn, maar het was vooral toch een conglomeraat. En hoewel er twijfels waren over de financiële fundamentals van Anbang door de intransparantie van de Chinese groep, gaf de Nationale Bank groen licht voor de overname. Anbang moest als financiële waarborg wel een voldoende gekapitaliseerde Belgische holdingmaatschappij oprichten om Fidea in onder te brengen.

‘We willen Fidea gebruiken als toegangspoort tot de Europese financiële markten’, kreeg het personeel te horen van zijn nieuwe Chinese eigenaar. Ambitieuze plannen dus, met een relatief bescheiden Belgisch maatschappijtje. Anbang kocht vrij snel daarna in België ook Delta Lloyd Bank - dat het omdoopte tot Bank Nagelmackers - en in Nederland de verzekeraar Vivat.

In de zomer van 2017 spatte de zeepbel die Anbang was, uit elkaar. Topman Wu Xiaohui belandde in Peking in de cel, de Chinese overheid plaatste Anbang onder curatele en gelastte het een flink deel van zijn buitenlandse activa van de hand te doen. Waardoor Fidea weer in de etalage stond.

Veilige haven

Daar werd het dan deze week door Baloise uitgehaald. De verzekeraar, in België al een hele poos aanwezig, onder meer met het vroegere Mercator Verzekeringen, probeert al lang zijn positie in ons land te verstevigen, en was de voorbije jaren kandidaat-overnemer voor zowat elke verzekeringsmaatschappij die te koop kwam in ons land. Het was in 2011 en 2014 al in de race voor Fidea, dong mee naar Generali Belgium en toonde ook interesse in (delen) van Ethias en in Belfius Verzekeringen.

Na vele omzwervingen lijkt Fidea eindelijk in een veilige haven te zijn aangekomen. Het vindt aansluiting bij een gereputeerde verzekeraar, en samen hebben ze een behoorlijk marktaandeel in de schadeverzekeringen in ons land. Maar of het voor de medewerkers van Fidea de beste oplossing is? Baloise zegt dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, dat geen herstructurering is gepland.

Baloise zal op zoek moeten naar besparingen om de overname van Fidea te rendabiliseren.

Iedereen weet echter wat zulke beloftes bij overnames waard zijn. Niet veel. De activiteiten van Fidea en Baloise Belgium overlappen elkaar in grote mate. Baloise heeft vooral marktaandeel gekocht. Het heeft daar veel voor betaald. Om de overname rendabel te maken, moet naar synergiewinsten worden gezocht. En dat is een eufemisme voor kostenbesparingen. Ook in de verzekeringssector rukt bovendien de digitalisering op, waardoor het mogelijk wordt meer te doen met minder medewerkers.

In de handen van JC Flowers en Anbang kon Fidea een aparte entiteit blijven. Met Baloise is dat veel minder zeker. Het valt te voorspellen dat Fidea op termijn helemaal in Baloise zal oplossen, tot er niets meer van overblijft. Tenzij misschien de naam op een polis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie