weekboek

De ontknoping nadert

Redacteur Politiek & Economie

'We zijn lichtjaren verwijderd van de N-VA. Toen ik naar huis keerde, zei ik tegen mezelf dat alleen verkiezingen overblijven.' Die bedenking maakte PS-voorzitter Paul Magnette zich woensdag na een discreet gesprek met zijn N-VA-collega Bart De Wever.

Bart De Wever en Paul Magnette zagen elkaar woensdag, nadat het PS-partijbureau 's maandags had vastgesteld dat Vivaldi dood is en nog maar twee opties overblijven: een regering met de N-VA of verkiezingen.

In de meeting woensdag verzekerde Magnette De Wever dat hij niet bezig was met een manoeuvre om Open VLD alsnog onder druk te zetten.

In de meeting verzekerde Magnette De Wever dat hij niet bezig was met een manoeuvre om Open VLD alsnog onder druk te zetten en te kiezen voor Vivaldi. Magnette bezweert dat hij zijn droom van een progressieve coalitie tussen socialisten, liberalen, groenen en CD&V heeft opgeborgen, omdat het er maar niet van komt.

Tot grote frustratie van de groenen trouwens, die er de buik van vol hebben dat paars-groen maar niet uit de startblokken geraakt. De groenen lijken hun eigen weg te willen gaan, nu de PS en de N-VA met elkaar gaan dansen. 'Als de snuffelaars hun territorium gaan afplassen, dan gaan wij verder op ons elan in het parlement. Pertinent én constructief', klinkt het in groene kringen.

Decision time

Opnieuw nadert het uur van de waarheid, maar misschien wordt het alweer niets. 'Het is decision time. Na de allerlaatste superkern van vrijdag moet iets gebeuren. Volgende week dus. Of niet, maar dat is dan ook iets', klinkt het bij de N-VA.

Er wordt wel degelijk rekening mee gehouden dat het weer niets wordt, want Magnette houdt er een bizarre manier van onderhandelen op na.

Er wordt wel degelijk rekening mee gehouden dat het weer niets wordt, want Magnette houdt er een bizarre manier van onderhandelen op na. Hij lijkt voortdurend het incasseringsvermogen van de N-VA uit te testen. Als Magnette beweert dat de N-VA smeekt om in de regering te komen, dat over het institutionele niet wordt gepraat, dat Theo Francken niet in de regering kan, dat het een links akkoord wordt, dan zijn dat niet direct openingen naar de N-VA. Integendeel.

In het gesprek met Magnette liet De Wever duidelijk verstaan dat hij niet biddend en bedelend voor de poort staat. 'De PS zegt altijd in de pers wat ze wil, maar ons heeft ze zuiver inhoudelijk weinig verteld over haar wensen. Wij hebben dat wel gedaan', luidt het kordaat bij de N-VA.

Toen hij huiswaarts keerde, trok Magnette de conclusie dat de N-VA en de PS nog lichtjaren van elkaar verwijderd zijn. En dat alleen nog verkiezingen overblijven. Dat is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ter ore gekomen. Het sterkt hem in zijn overtuiging dat er nog lang geen oplossing is. De valse geruchten daarover moeten stoppen, vindt Bouchez. Als de PS-voorzitter de N-VA alsnog in de armen sluit, dreigt bij de Franstalige socialisten een paleisrevolutie uit te breken, denkt Bouchez.

In de strijd met de Mouvement Réformateur, die als enige Franstalige partij met de N-VA in een regering stapte, is de PS de Franstalige publieke opinie blijven inprenten dat de partij van De Wever een Vlaams Belang light is, met Theo Francken als de duivel. Dat heeft ze er met zoveel overtuiging in gehamerd dat een harde kern in de PS het zelf is gaan geloven en er geen afstand meer van kan nemen.

Bij verkiezingen dreigt de PS zelf opnieuw enkele zetels te verliezen, bleek uit een interne peiling bij de Franstalige socialisten.

De oude garde bij de PS is veel pragmatischer. Die weet dat het in het belang van de PS en van het land is dat een regering met de N-VA wordt gemaakt. Bij verkiezingen dreigt de PS opnieuw enkele zetels te verliezen aan de communisten van de PTB/PVDA, bleek uit een interne peiling bij de Franstalige socialisten. De verwachte opmars van het Vlaams Belang zou een regeringsvorming nog moeilijker maken.

Vlaamse as

Verkiezingen veranderen hoe dan ook niets aan de huidige problematiek: opnieuw zullen de PS en de N-VA tot elkaar veroordeeld zijn, al wordt het nog enkele maten moeilijker. Vandaar dat in de PS de afweging wordt gemaakt nu toch maar een compromis te maken met de N-VA. Als beleidspartij heeft de PS een trackrecord van met alle partijen - van links tot rechts - compromissen te kunnen maken.

Na de verkiezingen van Egbert Lachaert als voorzitter van Open VLD is langs Vlaamse zijde de Zweedse as hersteld.

Aan Vlaamse zijde kan begonnen worden met onderhandelingen, luidt het. Na de verkiezingen van Egbert Lachaert als voorzitter van Open VLD is de Zweedse as hersteld, al was gisteren in de Vlaamse regering crisisberaad nodig over de uitspraken van minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) over praktijktesten. De Vlaamse coalitiepartners N-VA, CD&V en Open VLD zijn klaar om de gesprekken met de PS en MR te beginnen. Dat doet de vraag rijzen: quid sp.a? De verwachting is dat de PS die partij erbij wil en dat dan vier Vlaamse partijen aanschuiven aan tafel.

Maar hèt probleem ligt in Franstalig België. De rivaliteit tussen Magnette en Bouchez maakt het bijzonder moeilijk. Dit weekend of volgende week moet duidelijk worden of federale regeringsonderhandelingen kunnen beginnen. 'Als je start, moet je weten dat je landt, natuurlijk', zegt  een toponderhandelaar. Dat geeft meteen aan waarover het nu gaat.

Lees verder