De voorspelling van Francken

Theo Francken ziet paars-groen eindigen in zwart-geel. ©BELGA

Zoals de socialist uit Leuven Louis Tobback in 1999 voorspelde dat paars-groen zou eindigen in bont en blauw, zo voorspelt de Vlaams-nationalist uit Lubbeek Theo Francken dat paars-groen zal eindigen in zwart-geel.

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open VLD) heeft zijn keuze gemaakt. Hij wil werk maken van de paars-groene formule, aangevuld met CD&V. Voor zo'n vierseizoenencoalitie tussen liberalen, socialisten, groenen en CD&V bedacht zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez de naam Vivaldi, omdat paars-groen nare herinneringen oproept, zeker bij CD&V.

Georges-Louis Bouchez bedacht de naam Vivaldi, omdat paars-groen nare herinneringen oproept, zeker bij CD&V.

De coalitie tussen liberalen, socialisten en groenen die Guy Verhofstadt (Open VLD) in 1999 op de been bracht, was in hoge mate een anti-CVP-regering. Dat was het cement dat de drie politieke families bijeenhield. SP-kopstuk Louis Tobback had er geen goed oog in. Hij voorspelde dat paars-groen in bont en blauw zou eindigen. En hij kreeg gelijk. De groenen vraten de bonen. En niet zo'n klein beetje. Ze werden uit het parlement geveegd.

Het verdriet van Vlaanderen

Nu de liberalen opnieuw paars-groen op de tekentafel hebben gelegd, is het niet meer om CD&V aan de kant te schuiven, maar om de N-VA klein te krijgen. Paars-groen wordt een anti-N-VA-regering, met een progressief project en een belgicistisch sausje erover heen. Het wordt een heuse politieke krachtmeting in Vlaanderen, want aan Vlaamse zijde heeft paars-groen geen meerderheid. Een progressieve minderheid van liberalen, socialisten en groenen schuift dan de twee grootste rechtse Vlaamse partijen, het Vlaams Belang en de N-VA, aan de kant. CD&V moet nog kamp kiezen.

'Het verdriet van Vlaanderen', tweette N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zelden van zich laat horen op Twitter. 'Vlaanderen stemde nog nooit zo Vlaams en rechts, de komende federale regering wordt mogelijk nog nooit zo Franstalig en links.'

Theo Francken ging nog een stap verder. 'Paars-groen is geel-zwart in 2024', tweette hij.

Heel slim was het niet van Francken om op een moment dat CD&V moet beslissen of ze de zijde van paars-groen of van de N-VA kiest weer te suggereren dat de N-VA en het Vlaams Belang straks in elkaars armen vallen. Toen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) enkele maanden geleden ook al had laten verstaan dat zijn droomcoalitie er een is met het Vlaams Belang leidde dat tot een minicrisis in de Vlaamse regering.

Heel slim was het niet van Francken om op een moment dat CD&V moet beslissen of ze de zijde van paars-groen of van de N-VA kiest weer te suggereren dat de N-VA en het Vlaams Belang straks in elkaars armen vallen.

Extreem-rechts bestuur

Gewezen Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten aarzelde geen seconde om een heel zoutvat in de wonde te strooien. 'Dreigen met extreem-rechts bestuur omdat een mogelijke coalitie je niet aanstaat? Vorige keer was er een Zweeds bestuur Vlaams en federaal, maar ook na deze coalitie - met Vlaamse meerderheid - wilde de N-VA met het Vlaams Belang in zee. Blijkbaar is dat in 2024 gewoon sowieso de bedoeling?', tweette ze in een reactie.

Francken reageerde dat hij een zwart-gele verkiezingsuitslag in 2024 voorspelt, maar dat dat nog niet betekent dat de N-VA en het Vlaams Belang samen een regering zullen vormen. 'Regeringsvorming zullen we dan wel zien. Spijtig dat je dit zo weer wil interpreteren en ons tegen elkaar wil opzetten. Waar is het toch misgelopen?' Zo probeerde Francken de bom te ontmijnen die hij zelf had gegooid.

De gok die de vivaldisten wagen, is ons in de dark side duwen en hopen dat die dark side geen meerderheid haalt in Vlaanderen.
Bron in Vlaams-nationalistische kringen

Toch is duidelijk dat veel op het spel staat als de N-VA en het Vlaams Belang op een hoop worden gegooid in de oppositie. 'De gok die de vivaldisten wagen, is ons in de dark side duwen en hopen dat die dark side geen meerderheid haalt in Vlaanderen', luidt het in Vlaams-nationalistische kringen.

Als paars-groen niet kan overtuigen en het Vlaams Belang en de N-VA bij de volgende verkiezingen samen een meerderheid halen, dan staat een zwart-gele regering wel in de sterren geschreven. 'Das Schicksall wollte es nicht anders', is bij de Vlaams-nationalisten te horen. Dat is dan het lot. Sowieso vinden heel wat Vlamingen - en niet alleen ter rechterzijde - het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang, het uitsluiten van een grote groep kiezers, democratisch op zijn minst problematisch.

Einde Latijn

Toch is dat niet het scenario waarop De Wever mikt. Ondanks de krachten in zijn partij om federaal voor de oppositie te gaan, is zijn strategie de N-VA in een regering te loodsen. De Wever ziet de N-VA als de Vlaamse CSU, de regionalistische zusterpartij van het CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Als beleidspartij kan de N-VA het verschil met het Vlaams Belang blijven maken. Het is de beste kans om duidelijk te maken dat een stem voor de N-VA meetelt, terwijl een stem voor het Vlaams Belang een verloren stem is.

Als het zwart-geel wordt, dan is het nog maar de vraag of De Wever niet aan het einde van zijn Latijn is gekomen.

Als het paars-groen wordt en zwart-geel volgt daaruit, wordt het een heel andere ball game voor de N-VA. En dan is het maar de vraag of De Wever niet aan het einde van zijn Latijn is gekomen. De voorzitter van de N-VA, die al 16 jaar aan het roer staat, zal dan voor zichzelf moeten beslissen of hij nog deel wil zijn van dat verhaal, of dat hij zich terugtrekt achter de muren van Antwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie