Geen Chrysostomos in de Wetstraat

©jonas lampens

De traditie van de laatstejaarsscholieren om de laatste honderd dagen te vieren, in sommige provincies Chrysostomos genoemd, bestaat niet in de Wetstraat. Precies 99 dagen voor de verkiezingen van 26 mei valt er ook weinig te vieren.

Toen de N-VA de regering-Michel had laten vallen over het Marrakeshpact, schoof premier Charles Michel (MR) in het parlement drie thema’s naar voren: klimaat, koopkracht en veiligheid. Honderd dagen voor de verkiezingen zitten alle partijen voor alle drie die thema’s in de problemen.

Honderd dagen voor de verkiezingen zitten alle partijen in de problemen voor de thema’s die de premier naar voren schoof: klimaat, koopkracht en veiligheid.

Na al het klimaatgeweld van de voorbije weken rolde woensdag een brede stakingsgolf over het land. De vakbonden nemen het niet dat er naast de automatische loonindexering voor de komende twee jaar niet meer in zit dan een loonopslag van amper 0,8 procent.

Niet alleen de vakbonden, ook economen hebben daar bedenkingen bij. Ze wijzen erop dat het aandeel van de werknemers in de welvaartsgroei de voorbije jaren niet overdreven is geweest. Van de meerwaarde die de economie creëert, vloeit sinds een aantal jaren een almaar kleiner deel naar de werknemers. Zelfs de gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, vindt dat bedrijven meer vrijheid moeten krijgen om meer opslag te geven.

Koopkracht

Net zoals de regering niet goed weet wat te doen met de roep van de klimaatbetogers om meer inspanningen voor het klimaat, heeft ze weinig antwoorden op de vraag van de stakers naar meer koopkracht. Er is al veel gebeurd, klinkt het andermaal stamelend.

Premier Charles Michel noch minister van Werk Kris Peeters (CD&V) maakte een opening om de loonwet eventueel wat bij te sturen, zodat toch iets meer opslag kan worden gegeven. Het zou ook niet logisch zijn, want de regering-Michel scherpte de loonwet zelf aan om de loonkostenhandicap met de buurlanden verder weg te werken.

Het viel op dat Peeters, net als de Antwerpse havenschepen Annick De Ridder (N-VA), de stakers met de vinger nawees. Net als de werkgevers wees Peeters op de gigantische kostprijs van een stakingsdag. ‘Een aantal professoren hebben die becijferd op 1,8 miljard euro. Dat lijkt me wat veel. Wij komen tot een meer realistisch cijfer van 929 miljoen euro dat de staking het land zal kosten.’

Het is als volkspartij niet altijd makkelijk voor iedereen goed te doen.

Terwijl de linkse oppositie met het oog op de verkiezingen volop de kaart trekt van meer koopkracht voor de mensen, die het moeilijk hebben om rond te komen, zit Peeters, die graag het sociaal gezicht van deze regering wilde zijn, gevangen in de dwangbuis van zijn eigen loonwet. Het is als volkspartij niet altijd makkelijk voor iedereen goed te doen.

Al moet je CD&V niet leren waar de achterdeurtjes zijn. In stilte bekijkt Peeters of de automatische indexering niet wat kan worden verlaagd, waardoor er wat meer ruimte zou zijn voor een reële loonsverhoging.

Klimaat

Ook in het klimaatdebat zit CD&V moeilijk. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege moest ontslag nemen, omdat de christendemocraten anders de hele generatie van klimaatbrossers zou verliezen, zoals jongerenvoorzitter Sammy Mahdi zei. Het is aandoenlijk te zien hoe haar opvolger, Koen Van den Heuvel (CD&V), de kool en de geit probeert te sparen om die jonge zieltjes terug te winnen.

Het wordt hem niet makkelijk gemaakt door zijn partijvoorzitter Wouter Beke. Door het op te nemen voor Schauvliege en erop te wijzen dat extreemlinks de klimaatbetogingen heeft gekaapt, heeft Beke de klimaatjongeren helemaal weggejaagd. En dan zwijgen we nog over Pieter De Crem, die zich net als de N-VA profileert als ‘ecorealist’ en de groenen wegzet als ‘ecofundamentalisten’ die niet willen inzien dat aan het klimaat een hoog prijskaartje hangt.

Alle ambities voor het klimaat of voor meer koopkracht dreigen te pletter te lopen op de zorgwekkende budgettaire toestand van ons land.

Alle ambities voor het klimaat of voor meer koopkracht dreigen sowieso te pletter te lopen op de zorgwekkende budgettaire toestand van ons land. Nu pas wordt duidelijk welke kans de regering-Michel heeft gemist om de begroting in evenwicht te brengen. Het legt een zware hypotheek op de volgende regering, die meer dan ooit een besparingsregering zal moeten zijn.

Als de economische motor zoals verwacht wat minder zal draaien en het historisch lagerentefeestje voorbij is, wordt het pure begrotingshorror. De volgende regering kijkt dan al gauw aan tegen een budgettair gat van meer dan 12 miljard euro. Het is dan terug naar af, want de regering-Michel stond voor eenzelfde inspanning van 12,4 miljard euro toen ze in 2014 aan de rit begon. Show me the money, kan PS-voorzitter Elio Di Rupo nu in een rechtstreeks duel met N-VA-voorzitter Bart De Wever zeggen.

Veiligheid

De boemerangs blijven komen. Het Laatste Nieuws gaf er deze week al een voorsmaakje van, met de publicatie van een foto waarop De Wever poseert met de N-VA’er Melikam Kucam, die aangehouden is voor zwendel in humanitaire visa, en de zakenman Sahin Y., die gearresteerd is in een grootschalig onderzoek naar een Assyrische misdaadfamilie die in Antwerpen probeerde te infiltreren in de economie en de politiek.

Vorige zomer waarschuwde De Wever nog voor de infiltratie van de drugsmaffia in de Antwerpse politiek. ‘De normale verhoudingen in Antwerpen gaan kapot onder druk van de enorme sommen die omgaan in de cocaïnehandel. Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op het punt dat de drugsmaffia politieke invloed gaat kopen. Voor sommige gemeenteraadsleden durf ik mijn hand niet in het vuur steken. Op den duur gaan we wakker worden in een stad waar de achterkanten de voorkant in de schaduw hebben geplaatst’, waren de profetische woorden van De Wever toen in de Nederlandse Volkskrant.

Ook op het terrein van veiligheid en migratie is het ijs glad.

Gewezen staatssecretaris Theo Francken (N-VA) moest op de stakingsdag in het parlement nog spitsroeden lopen, omdat hij met de hulp van Kucam Assyrische christenen aan humanitaire visa heeft geholpen om ze naar hier te halen en ‘uit de klauwen van de IS-terreur’ te bevrijden. Ook op het terrein van veiligheid en migratie is het ijs glad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie