weekboek

Gwendolyn neemt niet meer op

Redacteur Politiek & Economie

Telefoontjes van Bart De Wever niet meer opgenomen. Gwendolyn Rutten wil niet meer horen van een Zweedse alliantie aan de Vlaamse kant van de federale regeringsvorming. Dat veroorzaakt andermaal hoogspanning aan de Melsensstraat, waar het hoofdkwartier van de Vlaamse liberalen ligt.

Mossel noch vis. Met die oneliner brandde het partijhoofdkwartier van Open VLD de uitgelekte nota van de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) af. De verbazing over dat oordeel was groot, niet het minst onder de Vlaamse liberalen zelf. Volgens Rutten was de linkse nota-Magnette een goede nota op basis waarvan paars-groene onderhandelingen konden beginnen, terwijl het centrumrechtse werkstuk van Coens en Bouchez broddelwerk was.

Dat het nog over inhoud zou gaan, is stilaan om te lachen.

Dat het nog over inhoud zou gaan, is stilaan om te lachen. De enige reden waarom Rutten de nota-Coens-Bouchez afbrandde, was dat ze zelf in tijdnood komt en dus alles op alles zet om een Vivaldi-coalitie, die het verlengstuk is van paars-groen, in de steigers te zetten. In de orkestbak van Vivaldi kan Rutten nog een hoofdrol spelen als ze eind maart in de Melsensstraat de plaats moet ruimen voor een nieuwe voorzitter.

Rutten heeft als bondgenoot haar liberale collega-voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR), die meteen informateur is geworden. Bouchez dwarsboomde Rutten wel door paars-groen tegen te houden. Maar dat deed hij om zelf de orkestleider te kunnen worden van een Vivaldi-coalitie, met socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten.

Plannetjes

Bouchez’ plannetje was dat het paleis hem maandag zou aanduiden als pre-formateur of zelfs formateur om een Vivaldi-partituur te schrijven, maar zijn collega-informateur Joachim Coens (CD&V) had andere plannetjes en was Bouchez te slim af. De informateursnota was niet gemaakt om de N-VA eraf te rijden. Ze leek integendeel de weg vrij te maken voor N-VA-voorzitter Bart De Wever, wat past in de strategie van CD&V.

Bouchez hoorde het in Keulen donderen, want de terugkeer van de N-VA was niet wat hij in gedachten had. De kritiek in Franstalig België zou verschroeiend zijn voor de flamboyante voorzitter van de MR. Eerst torpedeert hij een regering zonder de N-VA, om dan een ‘Vlaamse’ nota te schrijven en uiteindelijk de fakkel door te geven aan de ‘duivel’ zelf.

Ook Rutten heeft alleen maar te verliezen bij een terugkeer van De Wever. Ze heeft geen tijd te verliezen. Als De Wever of sommige CD&V'ers contact proberen te leggen in een poging om de Zweedse alliantie aan de Vlaamse kant te herstellen, neemt ze de telefoon zelfs niet meer op.

Als de liberalen en de christendemocraten nog eens hun partijbelang opzij schuiven om het land of persoonlijke carrières te redden, dreigen ze straks het licht uit te mogen doen.

Alleen als de N-VA, CD&V en Open VLD aan één zeel trekken, heeft de PS geen andere keuze dan met de N-VA rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. De uitkomst van dat overleg is hoogst onzeker, maar als dat niet eerst echt wordt geprobeerd, is het een mission impossible voor CD&V en eigenlijk ook voor Open VLD om aan een regeringsdans zonder de N-VA te beginnen.

Als de liberalen en de christendemocraten nog eens hun partijbelang opzij schuiven om het land of persoonlijke carrières te redden, dreigen ze straks het licht uit te mogen doen. Weinigen geloven dat paars-groen of Vivaldi winst kan opleveren, zoals ten tijde van Guy Verhofstadt. ‘Het geld is op’, klinkt het droog.

Blauwe achterban

Bij Open VLD ging het al stevig rommelen, toen Rutten & co. de bocht inzetten naar paars-groen. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat de blauwe achterban niet volgde. Ook nu stormt het weer bij de Vlaamse liberalen. Vincent Van Quickenborne wees er in ‘Villa Politica’ op dat er voor de liberalen wel degelijk eten en drinken in de nota Coens-Bouchez zit, terwijl de nota-Magnette ‘imbuvable’ was.

In liberale achterkamers wordt nagegaan of de kandidatuur van Kamerfractieleider Egbert Lachaert kan worden gelanceerd om Gwendolyn Rutten te stoppen.

Een dag later liet ook Alexander De Croo weten dat Rutten geen reden had om de nota-Coens-Bouchez af te branden. ‘Ze hebben degelijk werk verricht. Diegenen die zich er minachtend over uitlaten, maken absoluut een vergissing. Dat soort Spielereien maakt de zaken alleen maar moeilijker.’ In achterkamers wordt nagegaan of de kandidatuur van Kamerfractieleider Egbert Lachaert kan worden gelanceerd om Rutten te stoppen.

Zelfs de partijkopstukken die Rutten anderhalve maand geleden nog steunden om de bocht naar paars-groen te maken, vinden het nu raadzamer eerst paars-geel te testen en desnoods af te serveren. Anders dreigt de liberale partij echt uiteen te vallen. Maar niemand kan de voorzitster op andere gedachten brengen, laat staan tegenhouden. Vanuit de Melsensstraat zet ze verbeten door.

Chicken game

De federale formatie is een chicken game geworden. De druk wordt verhoogd op CD&V. Die partij moet de N-VA laten vallen, dan kan Vivaldi morgen van start gaan. Terwijl CD&V de druk verhoogt op Open VLD om opnieuw bij de Zweedse alliantie aan te sluiten, zodat eerst paars-geel kan worden getest.

Paul Magnette kan zelf weinig anders doen dan wachten en wachten. Als hij de boel opblaast, speelt dat alleen maar in de kaart van Bart De Wever.

PS-voorzitter Paul Magnette zit in een zetel, zolang hij Rutten in zijn achterzak heeft zitten. Maar hij kan zelf weinig anders doen dan wachten en wachten. Als hij de boel opblaast, speelt dat alleen maar in de kaart van De Wever. Dus ziet het ernaar uit dat er maandag voor het paleis niets anders opzit dan Bouchez en Coens voort te laten doen. Maar om wat te doen eigenlijk?

Lees verder