weekboek

Vingeroefeningen van de voorzitters

Wim Van de Velden

Wouter Beke als drakendoder van de populist Viktor Orbán, Gwendolyn Rutten als opperhoofd van de blauwe amazones, Meyrem Almaci als de Jeanne d’Arc van het klimaat, Bart De Wever als de Darth Vader van de Wetstraat. Alle partijvoorzitters lopen zich warm in pre-electorale campagnes, die ze bijna eigenhandig uitvinden.

CD&V-voorzitter Wouter Beke kroop deze week in de huid van de drakendoder, die het populisme bestrijdt. Hij nam daarbij het zwaard niet op tegen zijn N-VA-evenknie Bart De Wever, maar tegen Viktor Orbán, de Hongaarse populist der populisten.

Samen met cdH-voorzitter Maxime Prévot, met wie de Belgische christendemocratische as hersteld lijkt, schreef Beke een brief aan de EVP, de christendemocratische fractie in het Europees Parlement, om Orbáns partij Fidesz te verbannen.

Nuttige idioten

Orbán noemde Beke & co ‘nuttige idioten’, maar deze week kon de voorzitter van CD&V zegevieren. In een brief verontschuldigde de Hongaarse premier zich bij Beke. ‘Ik wil me hierbij verontschuldigen als u zich persoonlijk beledigd voelde’, maakte Orbán een knieval.

Beke liet daarop weten dat hij de excuses aanvaardt, maar erbij blijft dat er voor Orbán geen plaats is in de EVP. ‘Het ging hier niet over een belediging ten aanzien van Wouter Beke. Wel over respect voor de Europese waarden en betere samenwerking om de Europese buitengrenzen te bewaken’, tweette hij.

Blauwe amazones

Wie eveneens een feestje bouwde, was Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Na de lancering van de verkiezingscampagne ‘Welkom in het land van de doeners’, pakte ze deze week uit met een rist ‘blauwe amazones’, allemaal powervrouwen die ze kon strikken voor de Open VLD-lijsten.

Goedele Liekens komt de rangen versterken van Open VLD. ©BELGA

De hoofdvogel die ze afschoot, was Goedele Liekens, de seksuologe, programmamaakster en miss België van 1986. De blijde komst van Liekens volgde daags na de liberale outing van de filosofe Alicja Geseinska en de journaliste Lynn Wesenbeek, die op de Europese lijst Guy Verhofstadt komen steunen. Eerder kon Rutten ook al Sihame El Kaouakibi van Let’s Go Urban verwelkomen, alsook Grete Remen, de onderneemster die ontgoocheld de N-VA de rug heeft toegekeerd.

Daarmee lijkt Rutten zowat alle witte konijnen binnengehaald te hebben waarop ze een oogje had laten vallen, met één belangrijke uitzondering: VTM-weervrouw Jill Peeters die de frontvrouw van de liberale Kamerlijst in Antwerpen moest worden. Die zoektocht eindigde in een coup de théâtre. De heropgeviste Antwerpse kopman Philippe De Backer bedankte voor de eer en zei de politiek vaarwel, waarna het zilvergrijze konijn Christian Leysen uit de hoge hoed werd getoverd.

Groene Jeanne d’Arc

In het pakt 2030 stellen de groene kopstukken Kristof Calvo, Bjorn Rzoska en Meyrem Almaci voor om de tankkaarten en bedrijfswagens af te schaffen. ©BELGA

Wie deze week de verkiezingen mogelijk heeft verloren, is Meyrem Almaci, de groene Jeanne d’Arc. Met het Pakt 2023 heeft de Groen-voorzitster een antwoord gegeven op de aanzwellende kritiek dat ambitieuze klimaatplannen een gat zouden slaan in de portemonnee van Jan met de pet. Volgens Groen blijkt nu uit het doorgerekende plan dat de strijd voor het klimaat alleen winnaars oplevert.

Toch denken de bezitters van een salariswagen daar misschien anders over. Groen wil dat de tankkaarten en de salariswagens over enkele jaren worden afgeschaft. De miljarden die vrijkomen, wil de partij gebruiken voor een mobiliteitsbudget en herverdelen onder iedereen die werkt. Wat Almaci niet gezegd wil hebben, is dat voor de zowat 500.000 mensen met een salariswagen - onder wie wel wat potentiële kiezers voor Groen - dat neerkomt op een aanzienlijk loonverlies, hoe je het ook draait of keert.

Barth Vader

©rv

In het VTM-programma ‘Alloo Bij’ kroop De Wever dan weer letterlijk in de huid van Darth Vader, met bijpassende helm en laserzwaard. Het illustreert dat de N-VA-voorzitter een politieke speelvogel is, die met het beeld speelt dat hij het kwade genius van de Wetstraat is. ‘Ik word er wel eens mee vergeleken en ik heb me die vergelijking eigen gemaakt’, aldus de populairste politicus van Vlaanderen.

Toch was het niet zozeer als Barth Vader dat hij het nieuws haalde, maar wel voor de keiharde manier waarop hij nog eens uithaalde naar Kris Peeters, die straks de CD&V-lijst voor Europa trekt. ‘De Romeinen zouden gezegd hebben: ga naar huis, laat uw bad vollopen en zet uw aderen open, u bent niet meer nodig. Nu word je naar het Europees Parlement gestuurd’, zei De Wever.

Waar is John?

Ondertussen klinkt in de Wetstraat één vraag steeds luider: waar is John Crombez? De studie van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) over de kostprijs van rusthuizen was een uitgelezen kans voor de sp.a-voorzitter om nog eens spel te maken over de zorgcrisis, die centraal staat in het programma van partij.

Maar het is andermaal een gemiste kans geworden. Veel verder dan een vrijblijvend tweetje dat de rusthuizen te duur zijn in Vlaanderen, ‘en dat moet veranderen’, ging de socialistische impact niet.

Lees verder