netto

Dure dienstencheque wakkert zwartwerk aan

Foto HH ©Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte

36 procent van de Belgen gaat zijn kuishulp opnieuw in het zwart betalen als de dienstencheques nog duurder worden. Dat blijkt uit een rondvraag van Netto/De Tijd.

Het opzet van de invoering van de dienstencheques in 2003 was de creatie van reguliere jobs en de bestrijding van het zwartwerk. Maar de opeenvolgende prijsstijgingen bedreigen het succes van de ‘witte’ huishoudhulp.

Uit een peiling van Netto/De Tijd blijkt dat 36 procent van de Belgen zijn kuishulp opnieuw in het zwart gaat betalen als de dienstencheques nog duurder worden. 24 procent gaat niet akkoord met die stelling, 40 procent geeft aan neutraal te zijn.

Naar 9 euro

Op 1 januari 2014 staat een nieuwe prijsstijging met 0,5 euro gepland. Voor de eerste 400 dienstencheques per persoon betaalt u dan niet langer 8,5 euro, maar wel 9 euro. Voor de volgende 100 dienstencheques stijgt de prijs naar 10 euro.

De nakende prijsstijging kunt u tijdelijk omzeilen door nog snel een voorraadje cheques in te slaan. Maar hou er rekening mee dat de cheques die u nog voor het jaareinde koopt niet de gebruikelijke geldigheidsduur van 8 maanden hebben: u kunt ze slechts tot 30 april 2014 gebruiken.

Maximaal 162 cheques

Er is een nog belangrijkere angel: sinds juli is het aantal dienstencheques waarvoor u de gebruikelijke belastingvermindering van 30 procent krijgt drastisch teruggeschroefd. In 2013 kunt u voor maximaal 1.380 euro of 162 dienstencheques per persoon fiscaal inbrengen. Koopt u meer cheques, dan leveren die extra cheques geen fiscaal voordeel meer op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie