Dubbelonderzoek naar corruptie bij FIFA

©Photo News

De Zwitserse politie is woensdag in de vroegte binnengevallen in een hotel in Zürich en heeft zeven topfiguren uit de voetbalwereld gearresteerd. Er wacht hen een uitlevering aan de Verenigde Staten, waar ze van corruptie bij de wereldvoetbalorganisatie FIFA worden verdacht.

De inval gebeurde in het vijfsterrenhotel Baur au Lac, met zicht op de Alpen en het meer van Zürich. Een dozijn agenten haalde aan de receptie sleutels en trok naar de kamers van de betrokkenen. De arrestaties zelf gebeurden rustig. Twee FIFA vice-voorzitters en de huidige en voormalige voorzitter van CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football) zijn gearresteerd. In het hoofdkwartier van CONCACAF vindt woensdag ook een huiszoeking plaats. 

De 209 nationale voetbalbonden die lid zijn van de FIFA zijn momenteel in Zwitserland voor hun jaarlijkse meeting. Vrijdag moeten ze een voorzitter kiezen. Sepp Blatter is daarvoor de belangrijkste kandidaat en maakt zo kans op een vijfde ambtstermijn.

Door de meeting waren heel veel van de verdachten op eenzelfde plek, wat de operatie ten goede kwam, meldt het Zwitsers ministerie van Justitie. Walter De Gregorio, woordvoerder van FIFA, zegt op de persconferentie dat ‘Ondanks de inval van de Zwitserse politie,  zowel het congres als de stemming zoals gepland blijven doorgaan.'

Voorzitter Sepp Blatter blijft buiten schot, maar er rijst de vraag hoe een president met zulke wanpraktijken rondom zich, nog steeds aan het hoofd van FIFA kan blijven. ‘Hij is er niet bij betrokken, dus we vinden het vreemd om te eisen dat hij er voor moet afstappen’, zegt Walter De Gregorio, ‘De voorzitter is relaxed. Hij weet dat hij er niets mee te maken heeft en werkt goed mee.’

Dubbelonderzoek

Voor FIFA zijn beide onderzoeken goed. Het doet pijn, maar het is de enige weg die we kunnen uitgaan om schoon schip te maken
Walter De Gregorio
woordvoerder van FIFA

Gelijktijdig is de Zwitserse politie ook binnengevallen bij het hoofdkwartier van FIFA in Zürich. Dat meldt het Zwitserse ministerie van Justitie. Ze hebben elektronische data en documenten in beslag genomen. Ze startten een onderzoek tegen onbekenden op basis van vermoedens van mismanagement en het witwassen van geld bij de toewijzing van het WK 2018 (aan Rusland) en 2022 (aan Qatar).

Ook ondervragen ze tien personen, die deelnamen aan de stemming voor de gastlanden van het FIFA wereldkampioenschap in 2018 en 2022.  Dat onderzoek staat los van de aanklachten die vanuit New York klinken. Walter De Gregorio benadrukt dat het onderzoek daarop geen invloed heeft. 'Beide wereldkampioenschappen zullen in de afgesproken landen doorgaan.'

'Voor FIFA zijn beide onderzoeken goed. Het doet pijn, maar het is de enige weg die we kunnen uitgaan. We kijken uit naar de resultaten van het onderzoek om speculatie te vermijden’, aldus Walter De Gregorio. Het schaadt dan wel het imago en onze reputatie, maar hierna kunnen we opnieuw beginnen.

'Diepgeworteld en systematisch'

Het gerecht in New York beschuldigt 14 officials van wijdverspreide corruptie tijdens de laatste twee decennia. De corruptie zou begaan zijn bij het toekennen van de organisatie van het WK voetbal, maar ook bij het sluiten van marketing- en uitzendcontracten. De aanklachten - onder meer 'wire fraud' (fraude via mail of telefoon), afpersing en witwassing – zijn gericht tegen een aantal leden van het machtige uitvoerend comité van de FIFA, een orgaan dat veel macht heeft en grotendeels in het geheim zaken doet.

Dear World: We don't even like soccer and we're still going to clean up FIFA for you. Love, America. http://t.co/tqmhDBP9dw— Josh Barro (@jbarro) 27 mei 2015

'De corruptieverdachten - vertegenwoordigers van sportmedia en sportpromotiebedrijven - worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest in regelingen om voetbalfunctionarissen van de FIFA geld toe te stoppen voor een totaalbedrag van meer dan 100 miljoen dollar', klinkt het in een mededeling van het Zwitserse ministerie van Justitie.

De verklaringen van vier anderen over hun schuld in de hele zaak werden ook ontzegeld. Een ervan is Charles Blazer, die van 1996 tot 2013 secretaris-generaal was bij CONCACAF. 

'De corruptie vond systematisch plaats en is diepgeworteld zowel hier als in het buitenland. Het strekt zich uit over twee generaties van voetbalofficials, die hun positie misbruikten om miljoenen dollars via omkoperij en smeergeld binnen te rijven', zegt Amerikaans procureur-generaal Loretta E. Lynch.

Genoeg is genoeg. Na decennia van corruptie verdient het voetbal een nieuwe start.
Kelly T. Currie
Openbare aanklager van het oostelijk district New York

Een medewerker van de Amerikaanse justitie zei volgens de New York Times gechoqueerd te zijn door de lange periode waarin de corruptie plaatsvond en ook door de grote verbreiding ervan binnen de FIFA-organisatie. ‘De corruptie was blijkbaar in elk onderdeel van de federatie doordrongen en was gewoon hun manier om zaken te doen. Het lijkt alsof de corruptie geïnstitutionaliseerd was.’

'Genoeg is genoeg. Na decennia van corruptie verdient het voetbal een nieuwe start. Het is een nieuwe kans voor de organisatie om schoon schip te maken en om de sport die door zovelen geliefd is, zuiver te houden', zo klinkt het nog in de VS.

Walter De Gregorio beaamt dat: ‘We kunnen ook maar tot op een bepaalde hoogte de organisatie van binnenuit oppoetsen. We hebben hulp van buitenaf nodig, want we kunnen geen onderzoeken uitvoeren zoals het gerecht dat kan.

 

U.S. charges 14 in FIFA corruption investigation http://t.co/xxdQEKr67I pic.twitter.com/WHp6y7H46v— Pedro da Costa (@pdacosta) 27 mei 2015

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud