Eigenaar Lampiris neemt Standard over

Supporters van Standard. ©BELGA

Bruno Venanzi, oprichter van energieleverancier Lampiris uit Luik, neemt topclub Standard over. Daarmee komt een einde aan vier turbulente jaren onder Roland Duchâtelet.

Er is geen overnameprijs bekendgemaakt. Venanzi koopt naast alle aandelen van Duchâtelet ook de aandelen in het vastgoed rond het stadion die de Vlaamse zakenman de voorbije jaren kocht. Hij wil over drie tot vijf jaar het kapitaal van de club ook openstellen voor de supporters.

De geruchten over een verkoop van de Luikse voetbaltrots doken al wel eens vaker op sinds de oprichter, hoofdaandeelhouder en voorzitter van chipfabrikant Melexis in de zomer van 2013 de club in de etalage zette. Hij deed dat toen na aanhoudend supportersprotest.

Vlaamse zakenman

De Luikse supporters waren nooit helemaal gelukkig  met de overname van hun club door een Vlaamse zakenman. Maar in het voorjaar van 2013 escaleerde de situatie. Duchâtelet haalde zich in het voorjaar van 2013 de woede van de vurige fans op de hals toen hij, ondanks een reeks sportieve successen, toch de populaire Roemeense coach Mircea Rednic aan de deur zette en verving door de onbekende Israëli Guy Luzon.

Het hek was helemaal van de dam nadat kort daarna bekend geraakt was dat de Vlaamse miljonair 20 miljoen euro uit het vermogen van Standard haalde om zijn eigen vehikel Staprix een mooi dividend uit te keren. Prompt organiseerden de supportersverenigingen een protestmars op de club. De meest heetgebakerde fans drongen zelfs - op hardhandige wijze - door tot in het kantoor van de eigenaar om daar hun ongenoegen te ventileren over diens 'winstbejag'.

Angst

De supporterswoede boezemde Duchâtelet behoorlijk wat angst in. Daarom maakte hij op 1 juli 2013 bekend Standard weer van de hand te doen twee jaar nadat hij zowat 40 miljoen euro neergeteld zou hebben om de Luikse club in handen te krijgen.

In november 2013 doken berichten op dat er uit Hongkong interesse zou zijn voor Standard. Er zou een bod van 80 miljoen euro in de maak zijn, luidde het. Maar Duchâtelet deed dat bericht al snel af als 'een kwakkel'.

Nadat de rust bij de supporters wat weergekeerd was, leken de verkoopplannen naar de achtergrond te verschuiven. In mei vorig jaar verklaarde de topman van Melexis nog 'op korte en lange termijn aan het hoofd van Standard te zullen blijven'.

Lampiris

Maar uiteindelijk kwam dus toch schot in de zaak. Bruno Venanzi wordt de nieuwe sterke man in Luik. De medeoprichter van energieleverancier Lampiris - een Standardfan in hart en nieren - was sinds eind vorig jaar al de nummer 2 bij de club.

De verkoop van Standard betekent niet het einde van het voetbalavontuur van Duchâtelet. De afgelopen jaren kocht hij zich in verschillende Europese clubs in. Zo is hij eigenaar van het Duitse Carl Zeiss Jena, het Engelse Charlton Athletic en het Spaanse Alarcón.

Via zijn partner Marieke Höfte heeft hij ook de controle over het bedrijf dat het stadion van kersvers eersteklasser Sint-Truiden uitbaat. Zijn zoon Roderick is dan weer eigenaar van het Hongaarse Ujpest Dozsa. Begin 2013 pompte Duchâtelet ook nog geld in de redding van Tubize.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud