Advertentie
opmerkelijk

Fans lenen Hertha Berlijn 1 miljoen op 10 minuten

Hertha Berlijn kan een succesvolle inzamelactie vieren. ©AFP

De Berlijnse voetbalploeg scoorde gelet op zijn wankele financiële geschiedenis vooral bij de eigen fans.

De Duitse eersteklasser Hertha Berlijn heeft dit weekend via ‘crowdlending’ 1 miljoen euro binnengehaald bij zijn fans. Hertha had daarvoor amper 9 minuten en 23 seconden nodig, zo meldt de Süddeutsche Zeitung.

Crowdfunding is een techniek die jonge bedrijven kunnen gebruiken om vlot geld op te halen bij het publiek.

Fans van Hertha Berlijn konden tussen de 100 en 10.000 euro inleggen in ruil voor een rentevoet van 4,5 procent op drie jaar tijd, wat interessant oogt bij de huidige lage rentes. Oogt, want gelet op het bepaald niet onberispelijke financieel 'track record' van de hoofdstadclub kan de vergoeding gelet op het risico niet royaal genoemd worden.

Niet verbazend dus dat de lening vooral 'privé-personen uit de Berlijnse regio', fans dus, aantrok. Na een aantal zwakke jaren en zelfs een degradatie naar tweede klasse, staat Hertha vandaag derde in de Bundesliga. Die derde plek biedt in Duitsland rechtstreeks toegang tot de vetpotten van de Champions League. 

‘En sportief succes betekent ook altijd economische groei', klinkt het op de kredietmarktwebsite Kapilendo, waar de actie liep. ‘Via de digitale financiering krijgen de fans de mogelijkheid om ook aan die groei deel te nemen.’

De Duitse 'fintech'-branche ziet de actie als een doorbraak. Ondanks het stijgende succes van crowdfunding en crowdlending duurt het meestal enkele weken om kleinere bedragen binnen te halen. Dankzij de blitzactie van Hertha Berlijn zet de sector de traditionele banksector een hak.

In België haalde KV Mechelen vorig jaar - grotendeels via crowdfunding - 4,2 miljoen op voor de bouw van de nieuwe tribune. Ook Sint-Truiden experimenteerde met crowdfunding. Het riep zijn fans op om geld in te zamelen voor de aankoop van de Griekse speler Panagiotis Kinigopoulos.

Volgens de Zwitserse website Kickrs.net, waarop de actie liep, haalde STVV uiteindelijk 236.000 euro op bij 500 investeerders. Als de speler uiteindelijk wordt verkocht, zal het verkregen geld terug worden verdeeld onder de supporters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud