Rode Duivels-gekte doet goklust verdubbelen

Romelu Lukaku en Eden Hazard vieren na alweer een doelpunt tegen Tunesië. ©Photo News

Tijdens het WK voetbal zetten dagelijks tot 125.000 Belgen online weddenschappen in. Dat zijn er dubbel zoveel als normaal, zegt de Kansspelcommissie.

De waakhond van de goksector zag de wedactiviteit sinds de aanloop naar het WK fors stijgen. Het aantal spelers dat dagelijks actief is, ging van 40.000 à 50.000 eind mei naar meer dan 110.000 vandaag. Het piekmoment was de openingswedstrijd van de Rode Duivels tegen Panama, met ruim 123.000 unieke spelers.

België telt ruim 800.000 geregistreerde spelers. Ruim de helft van de gokkers die regelmatig wedden, is met een leeftijd tussen 18 en 30 jaar erg jong.

©Mediafin

Tegelijk piekt het aantal nieuwe spelers dat zich online registreert. Tot half mei kwamen er dagelijks minder dan 2.000 online accounts bij, om daarna te stijgen tot 8.000 en meer. De openingsmatch van de Rode Duivels was opnieuw een piek, met 9.341 nieuwe spelers.

De Kansspelcommissie heeft de gokactiviteit steeds beter in kaart nu spelers zich verplicht moeten registreren voor ze kunnen wedden op een goksite die een vergunning heeft. ‘Het aantal weddenschappen zal zeker nog groeien naarmate België verder doorstoot’, zegt Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie.

Op de hoogte van de inzetten tijdens het WK heeft de Kansspelcommissie geen zicht. Online gokbedrijven melden dat hun klanten 10 tot 15 euro per week inzetten. De hele sector zou jaarlijks goed zijn voor bijna een half miljard euro. Wereldwijd is sprake van 700 miljard.

De WK-gekte gaat gepaard met een tornado aan gokreclame. De kritiek zwelt aan op de openbare omroep VRT, die voor de WK-programmatie samenwerkt met het gokbedrijf Unibet.

Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Groen) zegt niet te begrijpen waarom de VRT reclame maakt voor gokken zonder te wijzen op de verwoestende impact van gokverslaving. Net als de sp.a en de regeringspartij N-VA zal hij Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) daarover morgen in het parlement ondervragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud