Spanje zet bondscoach op de keien

Bondscoach Julen Lopetegui (links) naast Spanje-vedette Andres Iniesta. ©Photo News

Een dag voor de start van het WK voetbal heeft de Spaanse voetbalbond bondscoach Julen Lopetegui ontslagen.

Lopetegui moet vertrekken nadat was uitgelekt dat hij volgend seizoen de nieuwe trainer wordt van Real Madrid. Daar besloot Zinedine Zidane onverwacht te vertrekken. Het vertrek van Lopetegui leidde tot veel commotie rond de nationale ploeg en in Spanje. De Spaanse selectie is traditioneel een balans tussen een overwicht spelers van Real Madrid en de Catalaanse grote rivaal Barcelona.

Sportief directeur Fernando Hierro, ook ex-Real Madrid, neemt over van Lopetegui. De vaudeville is een extra probleem omdat Spanje geen rustige start gegund wordt. Vrijdag staat de clash met Portugal en Real Madrid-icoon Cristiano Ronaldo gepland.

Lopetegui (51) verlengde vorige maand zijn contract als bondscoach nog tot en met 2020. De verbintenis bevatte een gelimiteerde afkoopsom van naar verluidt 2 miljoen euro. Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid ziet in Lopetegui een geschikte opvolger van Zidane. De aanstelling van Lopetegui sloeg in als een bom, ook omdat zijn naam nooit circuleerde onder het kransje kandidaten. In de geruchtenmolen draaiden vooral de namen van Tottenham-coach Mauricio Pochettino, de Portugees André Villas-Boas en oud-speler Guti.

Spelersgroep tegen

De bond belegde een persconferentie op het trainingskamp in Krasnodar die aanvankelijk was uitgesteld. Naar verluidt was de spelersgroep voor de beslissing van bondsvoorzitter Luis Rubiales gaan liggen. De Real-spelers met Sergio Ramos op kop zouden de bondsbons nog hebben proberen te overtuigen Lopetegui aan boord te houden. Maar uiteindelijk drukte de bondstop het onslag toch door.

'De onderhandelingen hebben plaatsgevonden zonder dat wij daarvan wisten', zei Rubiales. 'Pas 5 minuten voor het persbericht van Real Madrid zijn wij ingelicht. Dat is niet zoals het hoort. Dit is een heel complexe situatie. We zitten twee dagen voor onze eerste wedstrijd op het WK en er is veel werk te doen. De spelers en staf gaan er alles aan doen om zo ver mogelijk te komen. Uiteindelijk zal dit ons sterker maken. Ik voel me niet verraden door de coach. Ik bewonder en respecteer hem. Ik zie hem als een toptrainer, het was dan ook erg moeilijk om deze beslissing te nemen.'

De commotie in het Spaanse kamp komt boven op de Catalaanse kwestie. In Spanje leeft de vrees dat het gedoe tussen de Spaanse staat en Catalonië, waar voor onafhankelijkheid gestreden wordt, de prestaties van het Spaanse elftal zullen beïnvloeden.

Donderdag om 17 uur Belgische tijd trapt gastland Rusland het WK op gang. Tegenstander is Saoedi-Arabië. De eerste match van de Rode Duivels volgt op maandag 18 juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content