VS, Mexico en Canada organiseren WK voetbal in 2026

FIFA-voorzitter Gianni Infantino. ©AFP

Het triumviraat, dat Marokko versloeg, belooft recordinkomsten voor de wereldvoetbalbond FIFA.

204 lidstaten van de wereldvoetbalbond FIFA hebben woensdag op een congres in Moskou, waar morgen het WK van start gaat, beslist wie het toernooi in 2026 mag organiseren. De gezamenlijke kandidatuur van de Verenigde Staten, Mexico en Canada haalde het met 134 stemmen. De enige uitdager Marokko kreeg de steun van 65 landen, waaronder België. Iran stemde tegen beide kandidaturen, drie landen onthielden zich en de vier kandidaat-gastlanden konden zelf niet stemmen, net als drie overzeese Amerikaanse gebieden.

De VS waren in 1994 al eens het gastland van het WK voetbal. Mexico organiseerde het toernooi in 1970 en 1986. Het WK van 2026 wordt de eerste editie met liefst 48 deelnemers, 16 meer dan nu in Rusland en over vier jaar in Qatar het geval is.

Onlangs had ook de Amerikaanse president Donald Trump zich volop achter de kandidatuur geschaard, in zijn typisch combattieve stijl. Met een tweet dreigde hij zelfs landen te straffen die voor Marokko zouden stemmen.

Amper investeringen nodig

De VS, Mexico en Canada hadden voor 2026 sowieso veruit de sterkste kandidatuur, vonden eerder al de inspecteurs van de FIFA. Na bezoeken aan de vier kandidaat-gastlanden gaven ze ‘United 2026’ een score van 4 op 5. Marokko kreeg maar een 2,7.

De Glazen Bal van De Tijd

Maken de Rode Duivels kans op de wereldtitel in Rusland? Of zijn favorieten Brazilië en Frankrijk echt zoveel sterker? De Tijd en databedrijf Kick&RushLab lichten alle ploegen en wedstrijden door met deze data-tool. Wat mag u van elke match verwachten en hoeveel kans maakt elk land op eindwinst? En hoe presteerden de teams tijdens hun match? Ontdek het hier.

Zeker de VS, waar het gros van de wedstrijden zullen plaatsvinden, beschikt nu al over performante infrastructuur en ultramoderne sporttempels, zodat er amper geïnvesteerd moet worden.

Commerciële boost

Als grootste economie ter wereld garanderen de VS dan weer een enorme commerciële boost voor de FIFA. Het triumviraat voorspelt 11,8 miljard euro inkomsten te genereren. Ter vergelijking: het WK in Rusland brengt, net als het toernooi vier jaar geleden in Brazilië, 4,8 miljard op aan tv-rechten, sponsordeals en ticketverkoop.

Als gastland hopen de VS dan weer de sport zelf een boost te geven in eigen land. Voetbal mag dan mondiaal de populairste sport zijn, in de VS komt het nog altijd ver achter American football, basketbal, honkbal en zelfs ijshockey.

Opmars

Toch is ‘soccer’ al een tijdje een opmars bezig in de VS. De Major League (MLS) telt intussen 23 teams, en krijgt er de komende twee jaar nog eens vijf bij. Steeds meer investeerders, zoals een consortium rond de Britse ex-vedette David Beckham, staan te springen om een club te kopen. Gemiddeld lokt een MLS-match 22.000 toeschouwers, wat meer is dan in pakweg Frankrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect