netto

Fiscaal voordeel spaarboekje doorslaggevend voor Belg

©Photo News

Bijna de helft van de Belgen (43%) zou minder geld op het spaarboekje zetten als het fiscale voordeel wordt afgeschaft, blijkt uit een rondvraag bij 1.000 Belgen. Is die redenering terecht?

Door de verhoging van de roerende voorheffing van 15 naar 21 procent op verschillende spaarproducten sinds begin dit jaar is het fiscale voordeel van spaarboekjes nog groter geworden.

De intresten op spaarboekjes zijn vrijgesteld van roerende voorheffing tot 1.830 euro. Het saldo boven dat bedrag wordt onderworpen aan 15 procent roerende voorheffing.

Fiscaal voordeel spaarboekje doorslaggevend voor Belg.

Het fiscale voordeel van het spaarboekje is zo hoog dat de beste spaarrekening op de markt (2,65% totale rente) een hogere netto-opbrengst biedt dan de beste termijnrekening op vijf jaar (2,57%). Anders gezegd, uw geld op een spaarboekje plaatsen brengt meer op dan het vijf jaar lang te parkeren op de beste termijnrekening.

Hoewel de rentes op spaarboekjes zwaar onder druk staan, kan het fiscale verschil nog een tijd in het voordeel van het spaarboekje spelen. Maar wat zou er gebeuren mocht de roerende voorheffing op een spaarboekje vanaf de eerste euro aan 21 procent roerende voorheffing onderworpen worden? Dan zou het beste spaarboekje nog een nettorente bieden van 2,1 procent. Dat is iets hoger dan de beste termijnrekening op 1 jaar. Betekent dat daarom dat het fiscale voordeel de enige reden is om voor een spaarboekje te kiezen?

Niet meteen. Flexibiliteit is een belangrijke troef van de spaarrekening. Terwijl een termijnrekening of kasbon veel moeilijker voor de eindvervaldag kan worden opgezegd, kan het geld op een spaarboekje op elk moment opgevraagd worden. Let wel op: de getrouwheidspremie wordt verworven als het geld twaalf opeenvolgende maanden op de rekening stond. Haalt u het geld vroeger af, dan strijkt u die premie niet op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie