Advertentie
netto

Groepsverzekering helpt bij aanschaf tweede verblijf

De ene koopt een tweede verblijf om er zijn vakantie door te brengen, de andere ziet de aankoop eerder als een belegging. Maar welk prijskaartje hangt aan een tweede verblijf vast en hoe financier je het?

Slechts een kwart van de ‘tweede verblijven’ wordt gebruikt als vakantieverblijf, aldus een rondvraag van Netto vorig jaar samen met Immoweb.be. De kust blijft de populairste bestemming (37%), gevolgd door de Ardennen (12%). Maar een derde van de vakantieverblijven is in Frankrijk gekocht. Daar zal het milde klimaat wel iets mee te maken hebben.

Met welk geld?

In een kwart van de gevallen is het tweede verblijf afkomstig van een erfenis. Maar voor de meeste mensen is het een pure belegging, waarbij de investeerder het aandeel van vastgoed in zijn beleggingsportefeuille vergroot. Ruim een derde van de tweede verblijven wordt gefinancierd met eigen middelen. Vaak wordt voor de aankoop een hypothecaire lening afgesloten. Dat verklaart wellicht waarom de gemiddelde leeftijd om een tweede verblijf te kopen rond 45 jaar ligt. Dat is een scharnierleeftijd voor wie zijn onroerend vermogen wil - en kan - doen toenemen. Sommige banken hebben specifieke producten voor ‘tweede verblijven’ ontwikkeld.

Lenen voor een tweede woning zou in theorie een belastingvermindering moeten opleveren. Maar sinds de hervorming van 2005 wordt de enige en eigen woning bevoordeeld. Zo zien we dat de aankoop van een bijkomend onroerend goed het fiscaal voordeel gekoppeld aan de hypothecaire lening in principe doet dalen. Op zijn minst kunnen we stellen dat de belastingaangifte een pak ingewikkelder wordt. U leest het goed: in principe. Want als het kadastraal inkomen relatief hoog is, kan het resultaat wel degelijk positief zijn, met name door de intresten die worden geheven.

Groepsverzekering

Soms wordt een tweede verblijf ook gefinancierd via een voorschot op de groepsverzekering. Dat biedt de mogelijkheid om uw onroerend vermogen uit te breiden zonder dat u hoeft te wachten tot u met pensioen bent. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van voorschotten op de groepsverzekering. Dit recent fenomeen duidt volgens AG Insurance op een mentaliteitsverandering. U kunt een voorschot aanvragen om een vastgoed gelegen in België of in de Europese Economische Ruimte te kopen, te bouwen of te renoveren. Meestal schommelt het voorschot tussen 50 en 70 procent van de opgebouwde reserve (bij een verzekering van het type tak21). Het ‘tweede verblijf’ kan om het even welk vastgoed zijn en het mag verhuurd worden.

Een voorschot op de groepsverzekeringspolis is interessanter dan een hypothecaire lening. Want wanneer u ‘leent’ via uw groepsverzekering, is er geen sprake van kapitaalaflossingen. Het kapitaal wordt namelijk voorgeschoten door uw groepsverzekeraar. Hij rekent dus alleen maar intresten aan. Die blijven wel volledig aftrekbaar in de personenbelasting, en dat tot beloop van het kadastraal inkomen.Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie