netto

3 vragen aan Gert Bakelants

Wat doet u: wachten, gokken of beleggen? En vooral, welk werkwoord hoort bij welke productgroep: spaarrekening, aandeel of obligatie? 3 vragen aan Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger.

1. Wat nu met dat ‘negatief sparen’?

Een spaarboekje is alleen een wachtrekening. De financiële repressie creëerde doelbewust een negatief, reëel rendement. Daaraan is genoeg ruchtbaarheid gegeven, maar toch lijken de meeste mensen zich daarvan nog niet genoeg bewust. Zelfs op langlopende staatsobligaties verlies je geld in reële termen, als je rekening houdt met de inflatie; op kortlopend papier zelfs nominaal. Voor Belgisch staatspapier op zes maanden bedraagt de marktrente amper 0,03 procent, op één jaar 0,10 procent. De spaarrentes staan dus eigenlijk veel te hoog en zullen nog dalen. Een spaarrekening is niet meer dan een ideale wachtrekening, geenszins een belegging. Alles op het spaarboekje zetten druist overigens in tegen de gulden regel van spreiding.

2. Wat nu met die verguisde aandelen?

Zij zijn niet des duivels. Er is niets mis mee dat je een stukje eigenaar wordt van één, liefst meerdere bedrijven. Maar door de beurs af te schilderen als een casino en aandelenbeleggers als speculanten, maak je de burger bijzonder beursschuw. Toch zijn deze zomer de beurzen met 20 procent gestegen. Dat kan stilaan opnieuw interesse wekken. De meeste bedrijven bieden een hoger dividendrendement dan staatsobligaties en zelfs hun eigen obligaties. Maar kies niet voor de hoogste dividenden, want daar is het risico op verlaging het grootst. Zoek bedrijven met een degelijk dividend dat ze de komende jaren minstens kunnen handhaven. Terug naar de basisprincipes van goed beleggen: kijk naar de balansen en vooruitzichten van bedrijven. De meeste hebben uit de crisis van 2001-2002 geleerd en hun schulden afgebouwd. Ze hebben meer geldreserves dan ooit, ook al om minder afhankelijk van de banken te zijn. Kijk overigens naar wat bedrijven nu doen: ze schrijven voor hen voordelige obligaties uit, om er de ondergewaardeerde eigen aandelen mee in te kopen.

3. Wat nu met die gehypete obligaties?

Kijk uit voor een domino-effect Centrale bankiers drukken het rendement, regelgevingen dwingen banken en verzekeraars om zogenaamd veilige staatsobligaties te kopen, er is de vlucht naar ‘veilige havens’, ga zo maar door. Een rist van wel zeven of acht uitzonderlijke factoren houdt de rente uitzonderlijk laag. Maar wanneer een of meerdere factoren wegvallen, kan het snel veranderen. Stel dat de Duitse tienjarige rente van 1,25 naar 4 procent stijgt, wat enkele jaren geleden nog laag was. Dan zal dat staatspapier spectaculair in waarde zakken. Het is dus ook uitkijken met wat nu beschouwd wordtals superveilig.

Advertentie
Advertentie
Advertentie