netto

Niet het hoogste maar het veerkrachtigste dividend telt

©shutterstock

Dividenden boden de voorbije jaren soelaas voor de kwakkelende beurzen. Maar zijn de dividenden, het houvast voor beleggers, zelf houdbaar?

‘Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in.’ Hopelijk zijn er andere zaken in het leven die u plezier verschaffen dan geld, maar van de legendarische financier John D. Rockefeller willen we wel aannemen dat de man wist waarover hij sprak. Rockefeller, die in de late 19de eeuw zijn zakenimperium stichtte met Standard Oil, is nog steeds de rijkste man die de wereld ooit gekend heeft. Aangepast voor inflatie bezat Rockefeller een vermogen van meer dan 320 miljard dollar, bijna vijf keer zo veel als de huidige rijkste man ter wereld, Carlos Slim. Dankzij dividenden.

Uw geld laten renderen is in het huidige beursklimaat niet zo evident. Maar we moeten John D. Rockefeller gelijk geven dat dividenden een zeldzame bron van vreugde zijn in tijden van nulrente (in sommige gevallen negatieve rente) en kwakkelende beurzen.

Maar ook op lange termijn kan je er niet omheen dat beleggen in dividendaandelen loont. De befaamde langetermijnstudie van de Britse economen Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Staunton toont dat overtuigend aan. Wie in 1900 (het is een theoretisch voorbeeld) 1 dollar in Amerikaanse aandelen belegde, zag zijn inleg aangepast voor inflatie vermeerderen tot 834 dollar. Dat komt neer op een jaarlijks reëel rendement van 6,2 procent. De onderzoekers gaan er wel van uit dat dividenden herbelegd worden. Obligaties scoren heel wat minder goed. Wie in 1900 1 dollar belegde in Amerikaans overheidspapier, zit anno 2012 op een ‘kapitaaltje’ van 9,3 dollar, aangepast voor inflatie.

De Britse economen werpen terecht op dat de Amerikaanse beurs niet helemaal representatief is voor de wereldwijde aandelenmarkten. Voor de beurs van Brussel oogt het plaatje heel wat minder positief door twee verwoestende oorlogen en daaruit volgende inflatieopstoten. Maar ook hier blijft de case voor aandelen overeind. Sinds 1900 leverden Belgische aandelen een jaarlijks rendement van 2,4 procent boven op de inflatie. Obligaties klopten de inflatie zelfs niet.

Klik op het beeld om te vergroten. Hip

Klik op het beeld om te vergroten.

Hip

Waar beleggers tijdens de dotcomjaren met een brede boog om dividendaandelen heen liepen, zijn diezelfde dividendbetalers vandaag weer hip. Meer zelfs, uit cijfers van het researchbureau EPFR blijkt dat beleggers sinds begin dit jaar massaal geld stortten in dividendfondsen. Dat heeft veel te maken met het feit dat de veilige haven van het staatspapier door de schuldencrisis geen duit meer opbrengt.

Daarenboven hebben de voorbije magere beursjaren beleggers doen inzien dat dividendaandelen in wankele markten het nodige houvast bieden. Aandelen die begeerd zijn om hun dividend, zijn doorgaans minder volatiel. Wie in een bedrijf belegt om het dividend, is minder geneigd dat aandeel te verkopen wanneer het slecht gaat op de beurs. Omgekeerd richten schietgrage kortetermijnbeleggers minder hun pijlen op dividendwaarden.

Zeker in zijwaarts bewegende of in dalende markten zijn dividendaandelen een factor om rekening mee te houden, stelde het beurshuis Morgan Stanley onlangs. ‘De jaren tachtig en negentig waren eigenlijk uitzonderlijke jaren van buitenmaatse koerswinsten. Over een langere periode zijn dividenden goed voor meer dan de helft van het totale aandelenrendement.’

Zelfs de CEO’s van technologiereuzen uit Silicon Valley keren vandaag, zij het schoorvoetend, een dividend uit. Zelfs de elektronicareus Apple, die lang het been stijf hield. Apple moet dan ook iets doen met zijn enorme cashberg van meer dan 100 miljard dollar.

Je hoeft echter niet over de plas te kijken om een goed dividendaandeel te vinden. Ook de Brusselse beurs herbergt mooie dividendaandelen (zie grafiek). Het gaat echter niet op om louter die aandelen te kiezen met het hoogste dividendrendement. Een uitzonderlijk hoog dividendrendement betekent dat het aandeel goedkoop noteert en dat heeft vaak een reden.

Wind van voren

Neem nu Mobistar, dat met een dividendrendement van 10,6 procent noteert. De telecomspeler krijgt momenteel de wind van voren omdat hij op een mobieleprijzenoorlog afstevent met zijn concurrenten Belgacom en Telenet. In tegenstelling tot die twee heeft Mobistar geen tv-aanbod die naam waardig om de tarievenoorlog in mobiel te counteren. Ook voor Belgacom twijfelen analisten eraan of de telecomspeler zijn resultaten kan handhaven. ‘Een dividendknip in 2013 is onvermijdelijk’, klonk het onlangs bij Deutsche Bank.

Idem dito voor Cofinimmo, de grootste Belgische vastgoedbevak, waar ING-analist Jean-Yves Devloo onlangs de knuppel in het hoenderhok gooide. ‘Ik zie zeven redenen voor een dividendknip’, schreef hij in een rapport waarop Cofinimmo boos reageerde. Volgens zijn berekeningen zal Cofinimmo dit jaar 120 procent van de courante kasstroom uitkeren als dividend, wat absoluut niet houdbaar is. Devloo gaat ervan uit dat de vastgoedspeler vanaf 2013 zijn dividend zal terugbrengen van 6,50 naar 5 euro bruto.

Recent onderzoek in het Verenigd Koninkrijk wees uit dat de dividendgroei onder druk staat. Britse bedrijven keerden over de eerste negen maanden van dit jaar voor 64,6 miljard pond (79,4 miljard euro) aan dividenden uit, een record. Maar dat niveau is niet houdbaar, voorspellen de onderzoekers. Staan de dividenden in België ook onder druk? De Belgische beurswaarden keerden over het boekjaar 2011 liefst 6,2 miljard euro aan cash uit, ruim 10 procent meer dan in het vorige boekjaar. Of dat niveau te handhaven is, valt te betwijfelen. Veel bedrijven keren nu al het maximum van de winst per aandeel uit als dividend. Kies dus niet voor de hoogste dividendrendementen, maar voor die bedrijven die de ruimte hebben om een deuk in de inkomsten te verteren en die dus veerkrachtige dividenden bieden.

Kloof

De kloof tussen het obligatierendement en het dividendrendement was nooit zo groot. Maar maakt dat aandelen aantrekkelijk of is het gewoon het gevolg van de historisch lage renteniveaus? Volgens Goldman Sachs het eerste. ‘Zeker voor langetermijnbeleggers schuilt er nog opwaarts potentieel in aandelen. Over een termijn van drie maanden zijn we veeleer neutraal voor aandelen.’

De lage rentes op overheidspapier hadden ook tot gevolg dat beleggers massaal in de markt van bedrijfsobligaties stapten. Bedrijven maken van die grote interesse en de lage renteniveaus gebruik om bijna gratis geld op te halen. Emissies van bedrijven zoals Atenor, Etex, Roularta en Omega Pharma worden in geen tijd volschreven. Maar experts beginnen stilaan te waarschuwen voor een zeepbel. De grote interesse heeft tot gevolg dat bedrijven het zich kunnen veroorloven een lage coupon aan te bieden. Op nettobasis zijn de obligatie-uitgiftes vaak minder interessant dan vergelijkbare aandelen met een aantrekkelijk dividend dat bovendien nog kan groeien in de toekomst.

Advertentie
Advertentie