Advertentie
Advertentie
netto

Hoe geldwijs bent u? Doe de test!

De geldkennis van de Belg is ondermaats. Op een geldtest bestaande uit 10 vragen bedraagt de gemiddelde score amper 46%. En u? Hoe goed kent u uw geld? Doe hier de test.

Net zoals in 2008 hebben we getest hoe goed de Belg zijn geld kent. Aan een panel van 1.000 Belgen tussen 18 en 65 jaar hebben we 10 meerkeuzevragen voorgelegd. Over alle aspecten van uw geld. Van beleggen tot vastgoed, van erfenissen tot verzekeringen. Niet over exotische constructies of complexe structuren, maar over eenvoudige ‘basics’. Gelditems waar elke Belg vroeg of laat mee te maken krijgt tijdens zijn leven. Pensioensparen bijvoorbeeld, iets waar 2,7 miljoen Belgen voor gekozen hebben. Of we vroegen welke verzekering wettelijk verplicht is - een polis dus die elke Belg afgesloten zou moeten hebben.

Net zoals in 2008 is de conclusie: ‘gezakt’. Met een gemiddelde score van 46% is de financiële kennis er de voorbije vier jaar geen millimeter op vooruitgegaan. Nochtans is de wereld sindsdien grondig door elkaar geschud. De financiële markten, de ratingbureaus, de economische crisissen, de overheden die diep(er) in de schulden geraakten... sinds 2008 kregen we een financiële tornado over ons heen.  De actualiteit werd nog nooit zoveel gedomineerd door financieel-economisch nieuws als de voorbije 4  jaar. En toch heeft dat alles de gemiddelde Belg niet ‘geldwijzer’ gemaakt.

Een klein lichtpuntje. In 2008 slaagde niemand erin om alle 10 vragen juist te beantwoorden. Deze keer behaalden 9 deelnemers 10/10.

Weet u meer over geldzaken dan de gemiddelde Belg? Doe hieronder de test.

De test werd online afgenomen bij 1.003 deelnemers door het onderzoeksbureau InSites Consulting in de maand september. Alle deelnemers zijn tussen 18 en 65 jaar en representatief voor de Belgische bevolking op het vlak van taal, leeftijd, geslacht, beroep, gezinssituatie, opleidingsniveau en inkomen.

Radio2

Tijdens de ‘week van het geld’ bespreekt Nadine Bollen, chef Netto, elke dag op Radio2 samen met Inspecteur Decaluwé een geldtopic. Klik hier voor meer info.

Radio2

Tijdens de ‘week van het geld’ bespreekt Nadine Bollen, chef Netto, elke dag op Radio2 samen met Inspecteur Decaluwé een geldtopic. Klik hier voor meer info.


Advertentie
Advertentie
Advertentie