3 vragen aan Wim Coumans

©Dominic Verhulst / Dotch.be

U gaat met pensioen. Tijd voor de uitbetaling van uw aanvullend pensioen. In kapitaal of in rente? 3 vragen aan Wim Coumans, ondervoorzitter van de financiële toezichthouder FSMA.

1. Kan ik zelf kiezen voor de uitbetaling van mijn aanvullend pensioen in kapitaal of rente?

Het pensioenreglement kan de ene of de andere manier opleggen, of kan de keuze aan u laten. Staat in het pensioenreglement dat het voordeel in één keer als kapitaal moet worden uitbetaald? Dan mag u de omzetting eisen van kapitaal in een jaarlijks te betalen rente. De wet bepaalt dan hoeveel jaarlijkse rente de omzetting van een kapitaal moet opleveren. Maakt het pensioenreglement alleen een rente mogelijk? Dan kunt u geen eenmalig kapitaal vragen. Weet u niet wat er precies in uw pensioenreglement staat? Vraag het aan uw werkgever of aan uw pensioenstelling, dat kan een verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds zijn.

2. Wanneer gebeurt de uitbetaling?

Het pensioenreglement bepaalt ook de pensioenleeftijd, dat is de leeftijd vanaf wanneer het aanvullende pensioen uitbetaald wordt. Die leeftijd mag niet lager zijn dan 60 jaar. De meeste pensioenplannen zetten vandaag de pensioenleeftijd op 65 jaar, maar vaak kan die vervroegd worden tot 60 jaar. Ondanks de recente geleidelijke verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd kunt u in een aantal gevallen het aanvullende pensioen op 60 jaar opvragen, ook als u dan nog niet met pensioen gaat. Maar vraag eerst advies over de gevolgen van die beslissing op de belasting die u moet betalen op het aanvullend pensioen. Fiscaal advies hebt u ook nodig bij de keuze tussen een uitbetaling van uw aanvullend pensioen als kapitaal dan wel als rente, of wanneer u de omzetting van een kapitaal in rente overweegt.

3. Wat zijn de pro's en contra's van uitbetaling als rente?

Wie zijn aanvullend pensioen als kapitaal uitbetaald krijgt, moet dat pensioenvermogen zelf beheren. Wie een jaarlijkse rente ontvangt, heeft daardoor een hoger jaarlijks pensioeninkomen. Een uitbetaling in rente is een indekking voor het risico dat u lang leeft. U moet ook niet meer wakker liggen van de invloed van beurskoersen op uw aanvullend pensioen. Maar u hebt geen spaarpot meer om onvoorziene eenmalige uitgaven te financieren. En ook uw erfgenamen zien hun erfenis niet groeien door dat aanvullend pensioen, ook niet als u kort na uw pensionering overlijdt. Wie kan kiezen, wil meestal zelf zijn pensioenvermogen beheren. Ongeveer 93 procent van de uitbetalingen zou vandaag in kapitaal gebeuren. Maar dat kan binnenkort wel eens veranderen. Volgens een peiling van Delta Lloyd uit 2010 zou 35 procent van de leeftijdsgroep tussen 18 tot 35 jaar de voorkeur geven aan een periodieke rentebetaling.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud