netto

6 op 10 wil onbeperkt bijverdienen

©Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte

Gepensioneerden zouden onbeperkt moeten kunnen bijverdienen, vinden zes op de tien Belgen. En dat terwijl de Belg over het algemeen weinig zin heeft om zijn pensioen uit te stellen tot zijn 65ste.

Bij mannen en bij vrouwen ligt de feitelijke pensioenleeftijd nipt onder 60 jaar. En slechts één op de twee Belgen tussen 50 en 64 jaar is aan de slag. Maar dat betekent niet dat we onze jas echt aan de haak willen hangen. ‘Mensen die zin hebben om te werken, mag men nooit afremmen’, luidt het. Of nog: ‘Als ze nog kunnen en willen, waarom niet?’ Een enkeling merkt op dat de werkende gepensioneerde op zijn loon ook sociale en fiscale lasten zou moeten betalen.

6 op 10 wil onbeperkt bijverdienen.

Heel wat voorstanders oordelen dat het vaak gaat om een welkome tot zelfs noodzakelijke aanvulling boven op het karige wettelijke pensioen. Met andere woorden: blijven werken uit noodzaak. ‘Het pensioen volstaat niet om te kunnen genieten van het leven.’ Of nog: ‘Heel wat (huis)vrouwen hebben een bijzonder klein pensioentje. Ze kunnen niet anders dan extra centen te verdienen. Kan het niet onbeperkt, dan zal het in het zwart gebeuren.’

Ra­dio2

Tijdens de ‘week van het geld’ bespreekt Nadine Bollen, chef Netto, elke dag op Radio2 samen met Inspecteur Decaluwé een geldtopic. Beluister hier de uitzending over pensioen.

Tegenstanders vrezen vooral dat werkende gepensioneerden jobs zouden afnemen van jongeren. Die redenering wordt vaak aangehaald, maar studies wijzen uit dat een actievere oudere bevolking meestal gepaard gaat met een lagere jeugdwerkloosheid. Anderen vinden dan weer dat gepensioneerden moeten kiezen. ‘Het gaat niet op dat een gepensioneerde gewoon voltijds blijft verder werken en nog een pensioen krijgt ook. Met pensioen zijn betekent uit het arbeidscircuit stappen.’ Of nog: ‘Als gepensioneerden onbeperkt kunnen bijverdienen horen ze niet met pensioen te zijn. Dan hoort de rest van de gemeenschap niet aan hen bij te dragen. Dan zijn ze nog goed genoeg om regulier te werken.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie