Multinationals lobbyen voor lagere taks

De minimumbelasting treft sterk cyclische bedrijven zoals ArcelorMittal ©BELGA

Meerdere multinationals in ons land broeden op een ultiem lobbyoffensief bij de federale regering om de hervorming van de vennootschapsbelasting in hun voordeel bij te sturen.

Aanpassingen zijn nog mogelijk omdat de in juli aangekondigde maatregelen nog niet in wetteksten gegoten zijn. ‘De multinationals zullen de minister van Financiën en andere beleidsmakers benaderen’, zegt een adviseur.

Het overleg tussen de grote bedrijven gebeurt in alle discretie en het is onduidelijk of het tot een gemeenschappelijk standpunt komt. Drie punten staan hoog op de agenda. Volgens de multinationals benadeelt de aangekondigde minimumbelasting ten eerste cyclische bedrijven uit onder meer de staalsector, wat de grote speler ArcelorMittal bevestigt.

Ten tweede dreigt de inperking van de notionele intrestaftrek, een gunstregime voor kapitaalrijke bedrijven, de interne banken van multinationals uit België weg te jagen. Tot slot hopen de multinationals dat de regering nog sleutelt aan de behandeling van dividenden uit dochterbedrijven, valt te horen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud