137 van de 150 kamerleden staan op lijst

Slechts 15 van de 150 kamerleden staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet op een lijst. Het gaat om 6 Vlaamse en 9 Franstalige volksvertegenwoordigers. Dat heeft kamervoorzitter Herman De Croo donderdag laten weten.

(belga) Dat in de Kamer heel wat politici zitten die ook lokaal actief zijn, is algemeen geweten. 'De Kamer bestaat voor een derde uit burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters, voor een ander derde uit personen die dat niet geworden zijn en voor nog een derde uit politici die er de volgende keer graag zouden bij zijn', grapte de kamervoorzitter donderdag tijdens de perslunch naar aanleiding van het nieuwe politieke jaar.

De stelling van De Croo blijkt ook uit de cijfers over het aantal kamerleden dat deelneemt aan de lokale verkiezingen van 8 oktober. Maar liefst 135 van de 150 kamerleden staan in hun gemeente of stad op een lijst, 15 laten de kelk aan zich voorbijgaan. Het gaat om 6 Vlaamse en 9 Franstalige kamerleden. De Vlaamse kamerleden zijn Trees Pieters (CD&V), Simonne Creyf (CD&V), Herman Van Rompuy (CD&V), Pierre Lano (VLD), Cemal Cavdarli (sp.a) en Anne-Marie Baeke (sp.a). De twee Vlaamse socialisten staan wel op de provincieraadslijst.

De Croo liet verder nog weten dat de Kamer - behalve de opening op 10 oktober - zeker ook op 12 oktobter plenair vergadert, zelfs indien de beleidsverklaring toch op de tweede dinsdag van oktober plaatsvindt. Bedoeling is dat op die dag al het eerste vragenuurtje en de stemmingen over ingediende moties worden afgehandeld.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud