Advertentie

'Alle politieke partijen hadden Antwerpen eigenlijk opgegeven'

'De traditionele partijen hadden Antwerpen opgegeven. Dat is nu voor een stuk gekeerd. Het is wel terrein dat volledig heroverd moet worden. En dat wordt niet makkelijk'. Die analyse is van Noël Slangen, de strateeg bij Open VLD.

(tijd) De pirouettes bij Open VLD over het lijsttrekkerschap in de kieskring Antwerpen hebben één ding duidelijk gemaakt: de liberalen zitten verlegen om politieke kopstukken in Antwerpen. Daarom werd voor een noodoplossing gekozen, die amper 48 uur stand hield. Uiteindelijk is er beslist dat voorzitter Bart Somers en niet Dirk Sterckx de Antwerpse lijst van Open VLD zal trekken.

Alle traditionele partijen kampen met een vergelijkbaar probleem: ze vinden maar geen Antwerpse lijsttrekkers voor de federale verkiezingen van 10 juni. Buiten de Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens, de voormalige voorzitter van de sp.a, zijn er in Antwerpen zelf geen politici die nationaal op het hoogste niveau meespelen.

De partijen hebben hun belangrijkste Antwerpse spelers ingezet op het Vlaamse beleidsniveau. Ze zitten in het Vlaams Parlement. Bovendien blijkt het te gaan om Mechelaars, zoals Caroline Gennez voor de sp.a, Inge Vervotte voor CD&V en Bart Somers voor Open VLD. En Mechelaars 'exporteren' naar Antwerpen is eigenlijk ook maar een noodoplossing, want enig chauvinisme is de Antwerpenaar niet vreemd.

Dat de liberalen, de socialisten en de christendemocraten met een personeelsprobleem kampen in Antwerpen, is hoogst verwonderlijk. Van alle provinciale kieskringen zijn in de kieskring Antwerpen, waartoe ook Mechelen en Turnhout behoren, de meeste zetels te verdienen. Het zou het hart moeten zijn van alle politieke partijen, in plaats van het grote zwarte gat dat de Metropool nu is voor zowat alle partijen.

Onthutsend

De verklaring van Noël Slangen daarvoor is simpel en tegelijk onthutsend: 'Alle partijen hadden Antwerpen opgegeven.' Slangen: 'De opmars van het Vlaams Blok/Belang in de Scheldestad heeft geleid tot een zekere extremisme of toch een verandering van houding bij de andere partijen. Er was een afstand ontstaan tussen de Antwerpse partijmensen en de nationale partijleiding. Men ging er in Antwerpen vanuit dat Antwerpen anders was'.

Voor een stuk is die trend gekeerd, denkt Slangen. 'Het Vlaams Belang is geen Antwerps fenomeen meer, de partij is in heel Vlaanderen gepenetreerd. Bovendien is in Antwerpen het Vlaams Belang tot staan gebracht, wat tot een zekere relance bij de andere partijen heeft geleid.' De eclatante verkiezingsoverwinning van Patrick Janssens op 8 oktober opende alle ogen: een positief verhaal deed het beter dan het Vlaams Belang en zijn verzuurde discours achterna te hollen.

VISA-affaire

De Visa-affaire was een belangrijk keerpunt. Toen besloten alle partijen hun verantwoordelijkheid op te nemen, hun sterkste mensen naar het college af te vaardigen en de schouders onder een positief verhaal te zetten. Meteen hebben alle toppers in Antwerpen wel voor Antwerpen gekozen en niet voor de nationale politiek.

Daarom zullen volgens Slangen alle partijen moeten investeren in Antwerpen. 'Het is belangrijk dat er weer Antwerpse kopstukken voor het federale niveau kiezen. Het terrein moet worden heroverd, wat niet makkelijk zal zijn', stelt Slangen.

Hij hoopt dat de beslissing van Open VLD om alsnog kopstuk Bart Somers uit te spelen als Antwerpse lijsttrekker voor het federale parlement navolging zal krijgen in de andere partijen. 'Somers kan een voortrekkersrol spelen', zegt de strateeg van Open VLD.

Wim VAN DE VELDEN

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud