Borginon ontgoocheld dat hij niet op Antwerpse lijst Open VLD staat

Fons Borginon, fractieleider voor de Open Vld in de Kamer, reageert verrast en ontgoocheld op het feit dat hij niet op de Antwerpse kamerlijst staat voor de verkiezingen van 10 juni. "Bijzonder pijnlijk", zegt hij in een reactie aan Belga. De 40-jarige polticicus moet op zoek naar "andere horizonten".

(belga) Zaterdag maakte Open Vld de ontwerplijst voor de Kamer in Antwerpen bekend. Opvallende afwezige daarbij was de naam van Fons Borginon, die sinds begin 2006 de fractieleider is in de Kamer. Borginon had volgens de voorzitter van het provinciaal bestuur een plaats bij de eerste drie gevraagd. "Dat hij die niet gekregen heeft, betekent niet dat we hem laten vallen", klonk het zaterdag.

Borginon reageert zondag ontgoocheld op die beslissing. "Ik heb als persoon een aantal verwachtingen en een bepaalde visie, maar die verschilt blijkbaar van de lijstvormers. Het is het recht van het lijstvormingscomité om de lijst op basis van bepaalde criteria op te stellen, maar het is ook mijn recht om er andere criteria op na te houden", aldus Borginon aan Belga. Hij verwijst daarbij naar het feit dat ervaren parlementsleden het bij het opstellen van de kieslijsten steeds vaker moeten afleggen tegen andere kandidaten waarvan de partijen menen dat ze meer kiezers zullen lokken (bv. omdat die kandidaten mediagenieker zouden zijn of een grotere naambekendheid hebben). Denk daarbij aan het voorbeeld van CD&V-kamerlid Greta D'hondt.

Borginon verwijst ook naar het feit dat zijn collega-fractieleiders wél gunstige plaatsen op de lijsten krijgen. "Ik stel concreet vast dat fractieleiders van andere partijen zoals Dirk Van der Maelen voor de sp.a in Oost Vlaanderen een tweede plaats krijgt, dat Pieter De Crem voor de CD&V de lijst mag trekken in Oost-Vlaanderen, dat Gerolf Annemans (Vlaams Belang) de Antwerpse lijst mag trekken en dat mijn voorganger als fractieleider Rik Daems de lijst trekt in Leuven", aldus Borginon.

"De beslissing komt hard aan", geeft Borginon toe. "Temeer omdat ik denk dat ik nog politiek potentieel heb". De Open Vld'er zegt dat hij binnenkort op zoek gaat naar "andere horizonten", maar wil niet natrappen naar de partij. "Dat zou het moeilijker maken voor de collega's met wie ik in de Kamer vier jaar goed heb samengewerkt en die vaak wel op een lijst staan", luidt het.

Dewael

"Fons Borginon heeft zeker nog een toekomst in de politiek en kan nog een rol spelen binnen de VLD", zo reageert Patrick Dewael (Open Vld) zondag op het bericht dat Borginon niet zal deelnemen aan de verkiezingen van 10 juni.

"Fons was een goede fractieleider en parlementslid. Er zijn bij de lijstvorming in Antwerpen voorstellen gedaan aan Fons en ze zijn daar niet uitgeraakt. Maar Fons heeft zeker nog een toekomst in de politiek. Hij kan zeker nog een rol spelen, ook in de VLD", aldus Dewael in De Zevende Dag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud