CD&V lanceert noodplan voor justitie

CD&V maakt van een beter werkende justitie een breekpunt bij de volgende federale verkiezingen. Volgens de oppositiepartij schiet de paarse regering tekort inzake justitie en veiligheid. De partij heeft een noodplan klaar dat het vertrouwen van de burger in justitie moet herstellen.

(belga) Dat plan, dat werd voorgesteld door partijvoorzitter Jo Vandeurzen en de kamerleden Pieter De Crem en Tony Van Parys, voorziet in bijkomende gevangeniscapaciteit met de bouw van 1.500 extra cellen in twee jaar. Dat moet ervoor zorgen dat straffen effectief worden uitgevoerd en gedetineerden niet te snel vrijkomen.

Om de achterstand bij justitie weg te werken, wil CD&V dat rechters uitspraak doen binnen het jaar. Het parket moet omgevormd worden en zich enkel nog met zwaardere criminaliteit bezig houden. Andere misdrijven zoals straatcriminaliteit moeten meer autonoom door politie worden afgehandeld.

Het plan voorziet ook in een noodbudget voor justitie van 1 miljard euro gespreid over vijf jaar. De helft van dat budget moet komen van pps-constructies voor de investeringen in gebouwen en gevangenissen. Om toe te zien op de uitvoering van het plan moet er een regeringscommissaris komen onder het toezicht van de minister van Justitie.

Vandaag publiceert CD&V overigens een advertentie in enkele populaire kranten waarin de partij de Vlaams Belang-kiezer aanspreekt. Met een open brief roept CD&V potentiële Vlaams Belang-kiezers op om 'constructief' mee te werken aan de aanpassing van België.

Voorzitter Jo Vandeurzen: 'We willen een statement maken dat we de verontwaardiging bij de bevolking over de wantoestanden bij justitie echt delen.' 'Blijf niet aan de kant staan. U hebt recht op verbetering', klinkt het.

foto: Jo Vandeurzen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud