Advertentie

Fientje Moerman tegen wil en dank Vlaamse first lady

Fientje Moerman moet tegen wil en dank de first lady van de VLD in de Vlaamse regering blijven. Dat heeft de partijtop beslist bij het uittekenen van een strategie tegen Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V), de belangrijkste opponent van Guy Verhofstadt.

(tijd) De liberale ministers in de Vlaamse regering - Fientje Moerman, Dirk Van Mechelen en Marino Keulen - stappen na 10 juni niet over naar de federale regering. Ze doen de rit uit. Daarom zullen ze bij de federale verkiezingen alleen de opvolgerslijsten duwen. Op die manier steunen ze hun partij wel, maar maken ze geen kans om verkozen te worden.

Die boodschap stuurde VLD-voorzitter Bart Somers gisteren na afloop van het partijbestuur de wereld in, meer bepaald naar Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V). 'Wij beantwoorden de publieke oproep van de minister-president, die een regeringsploeg wou die de volledige rit uitdoet', zei Somers.

De beslissing past in een spelletje politiek stratego van de liberalen. Als Leterme (CD&V) straks beslist mee te doen aan de federale verkiezingen - wat wordt verwacht - zullen de liberalen hem verwijten het Vlaamse schip te verlaten, in tegenstelling tot de drie liberale ministers die op post blijven.

Die liberale strategie veroorzaakt wel ook 'collateral damage' in de eigen gelederen. Fientje Moerman mag haar federale ambities opbergen. Ze moet de 'blauwe' first lady in de Vlaamse regering blijven, ook al had ze zelf openlijk naar een verkiesbare plaats voor de Kamer gesolliciteerd.

Moerman werd in 2003 niet verkozen voor het Vlaams Parlement, maar vier jaar geleden wel voor de Kamer. In 2003 werd ze getransfereerd van de federale naar de Vlaamse regering, ook al tegen wil en dank. Ze wilde nu weer voor de Kamer verkozen worden, zodat ze kan terugvallen op zitje in het federale parlement, mocht het mislopen in de Vlaamse regering. Maar dat gaat dus niet door.

Garantie

Moerman heeft wel de garantie gekregen dat de liberale ministers in de Vlaamse regering de rit uitdoen. Dat is niet onbelangrijk, want de liberalen lieten eerder, onder meer bij monde van Kamervoorzitter Herman De Croo, weten uit de Vlaamse regering te stappen, als ze er niet meer bij zouden zijn in de federale regering. Die koppeling heeft de VLD blijkbaar laten varen.

Inmiddels wordt ook duidelijk wie de VLD-lijsten trekken bij de federale verkiezingen. Guy Verhofstadt zal de Senaatslijst aanvoeren. Voor de Kamer zijn de trekkers: Karel De Gucht in Oost-Vlaanderen, Vincent Van Quickenborne in West-Vlaanderen, Patrick Dewael in Limburg, Rik Daems in Leuven en waarschijnlijk Guy Vanhengel in Brussel-Halle-Vilvoorde. Antwerpen blijft nog een vraagteken, omdat Bart Somers er weinig zin in heeft. Er is sprake van Dirk Sterckx.

WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud