Johan Vande Lanotte is kandidaat-premier

Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte is bij de federale verkiezingen van 10 juni kandidaat-premier. Hij wil wel enkel eerste minister worden indien de socialisten de grootste politieke familie zijn en de sp.a groter is dan de PS. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt.

(belga) Het is de eerste keer dat de Vlaamse socialisten openlijk met een kandidaat-premier naar de kiezer trekken.

Nadat de raad van voorzitters en secretarissen zaterdag in Gent het licht op groen zette voor het vernieuwde inhoudelijke programma legden de Vlaamse socialisten de laatste hand aan de kieslijsten voor 10 juni. 'Eerst de inhoud, dan de koppen', was het credo dat de sp.a de voorbije weken huldigde.

De voorstelling van de belangrijkste nieuwe gezichten leverde dinsdag op een persconferentie na afloop van het partijbureau nog weinig verrassingen op. De grote aandacht ging immers naar Johan Vande Lanotte zelf, die niet alleen bevestigde dat hij de senaatslijst gaat trekken, maar ook openlijk solliciteerde naar het premierschap.

'Wie de senaatslijst trekt, is per definitie kandidaat-premier. Laten we daar niet flauw over doen', stelde Vande Lanotte dinsdag. De partijvoorzitter wil enkel eerste minister worden indien de sp.a na 10 juni groot genoeg is. De socialisten moeten de grootste politieke familie zijn en de sp.a dient - in zetels - groter te zijn dan de PS. 'Het risico voor een kleine partij is dat - als de kans zich voordoet - je veel op je principes moet toegeven. Voor ons komen de principes eerst en we gaan die niet laten vallen omwille van een post', verduidelijkte Vande Lanotte zijn keuze.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse socialisten openlijk zeggen dat ze de regering willen leiden. Volgens Vande Lanotte gebeurt dat nu wel omdat de vraag zich nu meer dan anders stelt. 'Wij willen duidelijk maken voor welke keuze de kiezer staat', klonk het.

Dat de kans klein is dat de sp.a groter wordt dan de PS ontkent Vande Lanotte, erop wijzend dat zijn partij de vier voorbije verkiezingen twee keer groter was dan de Franstalige socialisten. Indien hij het toch niet haalt, ziet de sp.a-voorzitter nog altijd een andere Vlaamse politicus premier worden. Een Franstalige premier is moeilijk, herhaalde hij dinsdag.

Zichzelf gaat hij in elk geval niet aanprijzen, poneerde hij. 'Ik ben kandidaat op basis van ons programma. Het enige wat de campagne moet uitleggen, is wat we inhoudelijk willen. Wie Vande Lanotte is, weten de meesten wel, met alle oordelen en vooroordelen'.

Dat inhoudelijke programma legden de Vlaamse socialisten de voorbije maanden vast, met de nieuwe beginselverklaring en vier themateksten. Het gaat volgens Vande Lanotte om een ambitieus programma met als speerpunten een nieuwe sociaal-economisch kader, milieu, minder uitgaven voor defensie en meer voor ontwikkelingssamenwerking, meer tijd voor jonge gezinnen en de strijd tegen armoede. 'Dit is een rijke mix, zowel inhoudelijk als qua kandidaten', dixit de sp.a-leider.

Dat Vande Lanotte voor de Senaat en niet voor Kamer kiest - waar de meerderheid gemaakt wordt - noemt hij niet onlogisch. Er komt immers een staatshervorming en daarvoor is de Senaat minstens even belangrijk, zoniet belangrijker dan de Kamer, aangezien het systeem van bijzondere meerderheden daar anders wordt berekend, luidde het. Een nieuwe communautaire ronde is in elk geval nodig om het opzetten van een nieuw sociaal-economisch model mogelijk te maken, voegde hij eraan toe.

Opmerkelijk nog was de uitspraak dat de sp.a op Vlaams niveau wellicht haar conclusies gaat trekken indien ze er op federaal vlak niet meer bij is. Al merkte Vande Lanotte wel op dat het partijbureau zich daar nog niet over heeft uitgesproken en dat de vaststelling dat Vlaanderen anders onbestuurbaar wordt waarschijnlijk ook wel een rol zal spelen in de beoordeling.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud