Kortrijk: Van Quickenborne versus Declerck

De VLD wil met lijsttrekker Vincent Van Quickenborne de volstrekte meerderheid van CD&V breken. Daarvoor moet ze één zetel van de lijst van Stefaan Declerck afsnoepen.

(tijd) Vincent Van Qortrijk, zo profileert de staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging zich in de verkiezingscampagne in Kortrijk. De VLD-lijsttrekker wil de volstrekte meerderheid breken die ruim 140 jaar in handen is van de christendemocraten.

Bij de vorige verkiezingen in 2000 slaagde de oud-minister en toenmalige CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck er nog in de volstrekte meerderheid overeind te houden. De christendemocraten haalden 21 van de 41 zitjes in de gemeenteraad binnen. CD&V verloor drie zetels, de VLD (acht zetels) won er drie. Dat had onder meer te maken met de deelname van Pierre Lano aan de verkiezingen. De Harelbekenaar en tapijtenkoning werd door het duo Guy Verhofstadt en Karel De Gucht op het laatste nippertje in de Guldensporenstad gedropt.

Dat veroorzaakte een zekere rancune bij CD&V en volgens waarnemers was dat de reden waarom De Clerck koos voor een coalitie met de sp.a en niet met de VLD.

Lano is dit keer geen kandidaat meer. De weg ligt voor De Clerck dus open om met de VLD in zee te gaan. 'We zijn bereid mee te besturen, maar niet tot elke prijs', zegt Van Quickenborne. Maar als de VLD sterk vooruitgaat, zal CD&V ongetwijfeld opnieuw voor de sp.a kiezen, zodat het niet al te veel tegenstand ondervindt van zijn coalitiepartner. De sp.a heeft nu zes zetels in de gemeenteraad. De lijsttrekker, Philippe De Coene, mag dus vrij zeker zijn dat de socialisten opnieuw deel zullen uitmaken van de bestuursploeg.

Bij de VLD wordt veel verwacht van de prestaties van Van Quickenborne. Alleen gelooft niet iedereen dat hij voluit voor de burgemeesterssjerp gaat. 'Geen kat in Kortrijk gelooft dat hij de Wetstraat nu al zal verlaten om burgemeester te worden. Hij staat nog maar aan het begin van zijn carrière als minister', zegt een waarnemer. Op de tweede plaats voor de VLD, staat Koen Byttebier, zoon van wijlen CD&V-schepen Fries. Lijstduwer is de café-uitbater Hans Masselis.

Het Vlaams Parlementslid Bart Carron (Spirit) staat op de tweede plaats van de sp.a-spirit-lijst. Lijstduwer is ABVV'er Eddy Van Lancker.

CD&V trekt voor het eerst in kartel met de N-VA naar de verkiezingen. De Clerck is lijsttrekker en Carl Decaluwé, de ondervoorzitter van het Vlaams parlement, duwt de lijst.

Vlaams Belang haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen twee zetels binnen. De lijsttrekker is Maarten Seynaeve.

Voor Groen! trekt het gemeenteraadslid Cathy Matthieu opnieuw de lijst.

PBL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud