Leterme: "Vervotte moet wegen op onderhandelingen"

Vlaams minister-president Yves Leterme ontkent dat zijn partijgenote en collega in de Vlaamse regering Inge Vervotte (CD&V) louter naar het federale niveau overstapt om haar te laten renderen bij de verkiezingen van 10 juni. Ze moet integendeel wegen op de verkiezingen en de daaropvolgende onderhandelingen met het oog op een betere bevoegdheidsverdeling. Dat stelde Leterme zondag in "De Zevende Dag" (Eén).

(belga) Deze week raakte bekend dat Vlaams minister van Welzijn Vervotte lijsttrekker wordt van de Antwerpse kamerlijst van het kartel CD&V-N-VA. Na 10 juni stapt ze op uit de Vlaamse regering om op federaal vlak aan de slag te gaan. Daarmee gaat ze in tegen de oproep van Leterme uit 2004, die een Vlaamse ploeg wou die de volledige rit zou uitdoen.

De minister-president antwoordde zondag dat dit was "op basis van het gegeven woord (in het paarse regeerakkoord van 2003) dat er extra bevoegdheden zouden worden toebedeeld aan Vlaanderen". "Intussen zien we dat op federaal vlak die passage in het regeerakkoord niet is uitgevoerd en dat dit een heel belangrijk hoofdstuk is van het Vlaams regeerakkoord, dus willen we de andere Vlaamse partijen helpen om die passage uit het Vlaams regeerakkoord waar te maken", aldus Leterme.

Over zijn eigen rol bij de verkiezingen hield de minister-president zoals verwacht de lippen stijf op mekaar. Hij wil zich nog voluit concentreren op zijn werk aan het Martelaarsplein. "Een campagne van vijf tot zes weken is meer dan genoeg", stelde hij.

Voorts vindt Leterme dat de Vlamingen het recht hebben volwaardig met een meerderheid deel uit te maken van de federale regering. Daarmee gaat hij in tegen uitspraken van kamervoorzitter Herman De Croo (Open Vld). Die had in een interview gezegd dat het nergens geschreven staat dat een federale regering in beide taalgroepen een meerderheid moet hebben.

De Vlaamse regeringsleider kondigde nog aan dat de Vlaamse regering de komende weken en maanden op zoek gaat naar geld om een extra impuls te geven aan het wegwerken van de wachtlijsten voor gehandicapten. Concreet wilde hij op dat voornemen niet ingaan, maar hij wees er wel op dat er een tekort aan plaatsen is voor de residentiële opvang en op het vlak van het persoonlijk assistentiebudget.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud