Advertentie
Advertentie

Liberalen blaken weer van zelfvertrouwen

Veel 'blauw' volk gisteren op het schip Oceandiva in de jachthaven van Brussel, waar de VLD zijn nieuwjaarsrecptie hield. Heel wat partijkopstukken ook, die er ontspannen bijliepen. En een voorzitter die uit het vuistje zijn speech gaf.

(tijd) Somers' nieuwjaarsspeech was niet strak geregisseerd: er moest ook niet worden gescoord met één of ander voorstel, of een politiek statement. Het volstond om het verschil te maken met CD&V, de partij van Yves Leterme die niet langer ongenaakbaar lijkt.

Na de gemeenteraadsverkiezingen en het uitdrijven van Jean- Marie Dedecker zijn de spanningen bij de VLD weggeëbd. 'Er is een mentale ommekeer merkbaar', zegt een liberaal. 'We geloven er weer in'. Premier Verhofstadt speelt daarin de hoofdrol. Hij trekt opnieuw de kaart van de verandering. Zijn metamorfose van regeringsleider naar campagneleider verloopt gezwind, ook al is het dansen op een slappe koord. 'Iedere week is een strijdweek', is te horen in Verhofstadts omgeving. Verkiezingen: Verhofstadt houdt ervan.

Onder impuls van communicatiestrateeg Noël Slangen zijn de liberalen als 'progressieve centrumpartij' teruggekeerd naar hun roots. De VLD als partij van de verandering, de partij die nieuwe inhoudelijke voorstellen doet. Over enkele weken wordt zelfs een congres opgehangen aan de voorstellen uit de burgermanifesten van Verhofstadt. Het wordt het congres van, over en voor Verhofstadt.

Opvallend is dat de liberalen zich stilaan ook opwerpen als de partij waarin de beste ministers te vinden zijn. Guy Verhofstadt vanzelfsprekend. Maar ook Karel De Gucht, Patrick Dewael, Vincent Van Quickenborne, Dirk Van Mechelen, Fientje Moerman en Marino Keulen zijn de sterkhouders. Een troef die bij vorige verkiezingen de sp.a nog kon uitspelen.

Leterme

Tegenover dat herwonnen vertrouwen van Verhofstadt en de VLD staat de koudwatervrees van Yves Leterme en CD&V. Na de schuiver die Leterme in het gehakketak over prins Laurent maakte, aarzelt hij welke rol hij moet spelen: die van minister-president die goed bestuurt, of die van partijkopman die in de verkiezingsarena stapt en riposteert op de slagen van Verhofstadt. De spreidstand veroorzaakt krampen. Bovendien is Leterme onmisbaar bij CD&V. Voorzitter Jo Vandeurzen of kamerfractieleider Pieter De Crem kunnen niet invallen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de VLD gisteren maakten heel wat liberalen zich vrolijk over Leterme en CD&V. Als het goed gaat, loert bij de liberalen het gevaar van overmoed altijd om de hoek. 'Leterme is zijn politieke onaantastbaarheid kwijt. Hij is kwetsbaar en kan ook fouten maken', klonk het.

Bovendien stelt CD&V zich heel defensief op. En met alleen maar kritiek op paars zal CD&V de verkiezingen niet winnen, denken de liberalen. Er zal almaar meer druk op de christendemocraten komen om met inhoudelijke voorstellen te komen. En dat is vooralsnog de zwakte van CD&V: de partij mist inhoud en moet het weer hebben van goed bestuur en respect.

De liberalen gedragen zich opnieuw als de politieke marktleiders in Vlaanderen. In de interne peilingen van de sp.a zou de VLD ook weer rond 20 procent draaien. Het geeft aan dat de partij aan een remonte bezig is, maar de afstand naar het kartel CD&V/N-VA of de liberale score in 2003, is nog groot. De echte verkiezingscampagne moet natuurlijk nog beginnen, En zes maanden zijn een eeuwigheid in de politiek.

Wim VAN DE VELDEN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud