Advertentie

Lijst Dedecker beslissend voor winst of verlies Vlaams Belang

Overal waar Jean-Marie Dedecker opduikt, gaan de poppen aan het dansen. Ditmaal is dat ter rechterzijde. Lijst Dedecker, de partij Vlott van Hugo Coveliers en de 'verruimers' van het Vlaams Belang vissen allen in dezelfde rechtse vijver.

(tijd) De vrees voor kannibalisme bij de rechtse partijen veroorzaakt nervositeit. 'Ze hebben vooral schrik van elkaar', is te horen in de Wetstraat. Daar wordt het schouwspel geamuseerd gadegeslagen.

Forza Flandria, een open rechtse lijst naast het Vlaams Belang, kartels of lijstverbindingen: het regent voorstellen om de krachten ter rechterzijde te bundelen. Het ene ideetje wordt nog maar gelanceerd, of het andere volgt al, waarna alles even snel weer wordt afgevoerd. Van een rechtse frontvorming is vooralsnog geen sprake. Meer dan een storm in een glas water is het niet.

Het is wel duidelijk dat de beslissing van Jean-Marie Dedecker om met een eigen rechtse lijst - die van het gezond verstand - naar de verkiezingen te trekken ter rechterzijde nervositeit veroorzaakt. Het is vooral schrikken voor de verruimers bij het Vlaams Belang, zoals Marie-Rose Morel en Jurgen Verstrepen, en in tweede lijn nieuwkomers als Bruno Valkeniers en straks Rita De Bont van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).

Morel waarschuwde er gisteren in het Laatste Nieuws nog voor dat het Vlaams Belang niet mag terugkeren naar een hardere koers. Dat is blijkbaar waar Filip Dewinter aan denkt na het tegenvallende resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober. 'Er komt sleet op de formule-Dewinter', was de boodschap van Morel, van wie wordt gezegd dat ze misschien wel de eerste vrouwelijke voorzitter van het Vlaams Belang wordt.

Het komt niet vaak voor dat twee kopstukken van het Vlaams Belang openlijk met elkaar in de clinch gaan. Maar de gelederen werden gisteren gesloten. Iedereen kreeg spreekverbod, alleen voorzitter Frank Vanhecke mocht het woord voeren. 'Om niet de indruk en de speculaties te voeden dat er een interne twist aan de gang is in de partij heeft het partijbestuur beslist niet verder te communiceren over deze zaak, met uitzondering van de partijvoorzitter', luidde de mededeling.

Het Vlaams Belang kon jarenlang genieten van een onbetwist politiek marktleiderschap ter rechterzijde, maar voor het eerst wordt de partij van Dewinter & co geconfronteerd met kapers op de kust. Dat die allemaal in dezelfde vijver komen vissen, gebeurt voor de partij op het slechtst denkbare moment, nu ze haar aureool van onoverwinnelijkheid kwijt is.

Of Dedecker op eigen kracht over de kiesdrempel geraakt, is maar de vraag. Elke stem die hij binnenhaalt, is wel een verloren stem voor het Vlaams Belang. Dat kan voor Dewinter & co op 10 juni het verschil uitmaken tussen vooruitgaan of stilstaan. En stilstaan is achteruitgaan, wat het Vlaams Belang nog meer de diepte in zou duwen. De slag die de partij bij de Vlaamse verkiezingen in 2009 wil slaan, ten koste van het Vlaams kartel CD&V/N-VA, zou dan een slag in het water worden.

Daarom wordt in de Wetstraat geamuseerd toegekeken op het schouwspel. Zelfs bij de liberalen, al zouden die zich ook ongerust kunnen maken over stemmenverlies aan Dedecker. De VLD maakt zich daarover weinig of geen zorgen. Wie voor Dedecker stemt, was al verloren voor de VLD, luidt het in de Melsensstraat. Een klein verlies van stemmen wordt volgens de VLD ruimschoots goedgemaakt door grote stemmenwinst als gevolg van de herwonnen harmonie na de uitzetting van Dedecker.

Kartel

De gewezen judocoach legde overigens nog niet al zijn kaarten op tafel. Hij zegt het op 10 juni op eigen kracht te willen proberen, maar sluit een kartel met het Vlaams Belang niet uit. De vraag is wanneer hij beslist. Is dat na 10 juni, als blijkt dat de kiesdrempel ook voor hem te hoog ligt? Zijn marktwaarde zal dan wel lager liggen. Of beslist Dedecker nog voor 10 juni, als bijvoorbeeld al uit de peilingen blijkt dat de kiesdrempel te hoog ligt?

Voor het Vlaams Belang is het een wereld van verschil. Daarom heeft de partij er veel voor over om Dedecker voor 10 juni aan boord te hijsen. Er is hem naar verluidt al het lijsttrekkerschap van de Senaat aangeboden, waardoor hij over de hoofden van Morel en de andere verruimers zou springen. Dat verklaart mee het gerommel bij het Vlaams Belang. Dedeckers liedje is nog niet uit.

Wim VAN DE VELDEN

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud