Linkebeek tegen splitsing B-H-V

De gemeenteraad van faciliteitengemeente Linkebeek heeft dinsdagavond een motie goedgekeurd tegen de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De motie werd goedgekeurd door de meerderheidspartij Ensemble-Samen en de Franstalige oppositiepartij LB. De twee verkozenen van de Vlaamse lijst LK2000 stemden tegen.

(belga) Het bestaan van het kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is volgens de motie "de weerspiegeling van de Belgische federale staat die uit twee belangrijke taalgemeenschappen bestaat". Een splitsing kan enkel op voorwaarde dat het Brussels gewest wordt uitgebreid en Franstaligen het bestaande statuut behouden. Ook na splitsing moeten Franstaligen met name de keuze behouden om te stemmen voor een van de twee kiescolleges.

Linkebeek vraagt voorts dat de burgemeesters van Vlaams-Brabant die hebben aangekondigd hun medewerking niet te zullen verlenen aan de organisatie van de komende parlementsverkiezingen door de hogere overheid gesanctioneerd worden "omdat het gaat om samenspanning van ambtenaren om de wetten te overtreden, feiten die strafrechtelijk vervolgbaar zijn".

De motie zal volgens de Linkebeekse burgemeester Damien Thiéry ook nog in enkele andere faciliteitengemeenten worden goedgekeurd zoals Kraainem en Wezembeek-Oppem.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud