Lokale partijen hebben vertekend beeld van financiën

De lokale voorzitters van de nationale partijen in Vlaanderen schatten de financiële toestand van hun gemeente positiever in dan hun collega's in Brussel en Wallonië. Nochtans is de budgettaire situatie van de Vlaamse gemeenten minder rooskleurig dan die van de andere regio's.

(belga) Dat komt naar voren uit een enquête van Dexia bij meer dan duizend lokale voorzitters van de nationale partijen, uitgevoerd door de universiteiten van Antwerpen, Brussel (VUB), Gent, Hasselt, Louvain-la-Neuve, Luik en Luxemburg. De resultaten van de schriftelijke rondvraag werden donderdag voorgesteld.

Bijna acht op de tien Vlaamse lokale partijvoorzitters noemen de financiële toestand van hun gemeente relatief tot zeer gezond; twee op de tien hebben het over een 'zorgwekkende situatie'.

In Brussel en Wallonië ligt de situatie anders: daar noemt respectievelijk 50 en 60 procent de situatie relatief tot zeer gezond, maar tegelijkertijd vindt 40 en 31 procent de financiële situatie zorgwekkend. Zowel in Brussel als Wallonië heet het bij 10 procent van de lokale partijvoorzitters dat de gemeentefinanciën 'zeer zorgwekkend' zijn.

Dat beeld komt niet helemaal overeen met de werkelijkheid, vindt Dexia. Zo hebben de Vlaamse gemeenten een moeilijkere budgettaire situatie, vooral op basis van het saldo eigen dienstjaar. In Vlaanderen ligt de gemiddelde schuld ook hoger dan in de andere regio's, aldus Dexia. De Brusselse gemeenten vertonen inderdaad een zorgwekkend financieel beeld, maar hun schuldgraad is wel de laagste van het land. Wallonië ten slotte, kent de gunstigste toestand, zo luidt het.

'De meer negatieve perceptie in Wallonië ligt waarschijnlijk bij de beperkte toekomstige manoeuvreerruimte en de voorziene schrapping van bepaalde regionale hulp', stelt Dexia.

Wie de financiële situatie van zijn gemeenten zorgwekkend noemt, legt de schuld in Vlaanderen meestal bij de te hoge werkingsuitgaven en de te hoge schuldenlast. In Wallonië en Brussel zijn daarnaast ook de beslissingen van hogere overheden en onvoldoende subsidies veelgehoorde klachten.

Het verhogen van de belastingen om daar iets aan te doen, kent maar weinig enthousiasme in België. Het snoeien in de werkingskosten wordt wel algemeen als mogelijkheid aangeduid. In Vlaanderen zijn de lokale partijvoorzitters ook meer voorstander om het beheer van bepaalde diensten toe te vertrouwen aan de privésector, terwijl in Wallonië en Brussel men meer ziet in het invoeren van een investeringsstop, waardoor geen nieuwe schuld gecreëerd wordt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud