Open Vld kiest voor tussenweg rond kernenergie

Open Vld blijft achter de kernuitstap staan die door de vorige paarsgroene regering werd beslist, maar wil ook investeren in nieuwe centrales van de vierde generatie. Dat zei premier Guy Verhofstadt donderdag ter afsluiting van een studiedag van de Vlaamse liberalen, waarop hun klimaatplan werd voorgesteld.

(belga) Het debat rond de uitstap uit kernenergie kende enkele maanden geleden een boost, met het uitlekken van het tussentijds rapport van de commissie Energie2030. Daarin werd aangeraden de nucleaire optie open te houden. Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte sprak zich duidelijk uit tegen die piste. CD&V van zijn kant liet al verstaan de uitstap te willen terugschroeven. Open Vld nam nog geen standpunt in.

Alle kerncentrales sluiten, ziet de premier niet zitten, alleen al om de energiebevoorrading te garanderen, zo bleek donderdag. Ook van het terugschroeven van de kernuitstap, is Verhofstadt geen voorstander. Op die manier blijven we met het probleem van de kernafval zitten, stelde hij.

Open Vld gaat daarom voor een tussenweg en zet in op centrales van de vierde generatie. Die zouden minder afval achterlaten en dat afval zou minder radioactief zijn. Een stuk van het wereldwijde onderzoek gebeurt in het Belgische SCK. Verhofstadt wil dat project versnellen, zodat tegen 2012-2013 kan worden begonnen met het vervangen van de huidige nucleaire proefinstallatie BR2 in Mol door een proefinstallatie van de vierde generatie.

Als dat project succesvol is, kunnen we tegen 2030 schone kernenergie op industriële schaal verwachten, aldus nog de premier. Ondertussen wordt vanaf 2015 de afbouw van de oude reactoren Doel 1, Doel 2 en/of Tihange 1 ingezet. Of er dan twee of drie reactoren sluiten, moet afhangen van het succes op het vlak van hernieuwbare energie, energiebesparing en met centrales van de vierde generatie.

Het 'Open Klimaatplan' heeft tot doel de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Voor een "CO2-arme samenleving" zijn volgens de premier drastische maatregelen nodig. Zijn partij bewandelt in het plan daarom vier wegen. Het eerste pad is dat van de decentralisatie van de energieproductie. Open Vld heeft daarbij een internetstructuur voor ogen, waarbij iedereen een beetje energieproducent wordt.

Daarnaast moet een verschuiving van lasten de uitstoot helpen terugdringen. Zo willen de Vlaamse liberalen de onroerende voorheffing vervangen door een heffing op CO2-uitstoot. Hoe lager de uitstoot, hoe minder men betaalt. Eigenaars van passiefhuizen zouden dan niets betalen. De premier voorziet ook een sociale correctie voor mensen met lage inkomens, die dergelijke investeringen niet kunnen betalen.

De derde weg is die van de derdepartijfinanciering. Daarbij zou een maatschappij of onderneming de energiebesparende ingrepen op zich nemen in plaats van een gezin of kmo. De federale regering heeft met Fedesco al een eerste bescheiden stap in die richting gezet. De premier wil dat systeem drastisch uitbreiden.

Tot slot is er de hernieuwbare energie. Open Vld onderschrijft daarbij de Europese doelstelling om tegen 2020 twintig procent van onze elektriciteit uit hernieuwbare energie te halen en twintig procent energie te besparen. Daartoe wil de partij alle mogelijke investeringen doen, zoals het stelselmatig uitbreiden van de maximale fiscale aftrek van zonnepanelen van 2.600 naar 3.200 euro.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud