Parket voert strijd tegen spijbelende bijzitters op

Nooit eerder traden de parketten zo consequent op tegen bijzitters die verstek lieten als in de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006. Bij de verkiezingen van 10 juni zal even streng opgetreden worden. Dat schrijft Het Nieuwsblad op zondag.

(belga) Bij de vorige verkiezingen liet het parket-generaal voor het eerst verstaan dat er echt werk gemaakt zou worden van de vervolging van bijzitters die niet kwamen opdagen. Uit de cijfers blijkt nu dat er woord gehouden werd. In Antwerpen alleen al zijn niet midner dan 401 afwezige bijzitters gedagvaard.

"Maar ook andere parketten laten zich niet onbetuigd", weet Roland Debruyne, advocaat-generaal bij het hof van beroep in Brussel en voorzitter van de speciaal opgerichte werkgroep rond de verkiezingen. "In Mechelen bijvoorbeeld zijn 37 minnelijke schikkingen verstuurd en 14 mensen gedagvaard. In Tongeren waren er 17 minnelijke schikkingen en 10 dagvaardingen en in Hasselt 15 dagvaardingen."

Toch valt het op dat niet overal even streng opgetreden wordt. Voor heel Brussel bijvoorbeeld zijn er maar 13 minnelijke schikkingen en 8 dagvaardingen. Voor Wallonië zijn er nauwelijks cijfers bekend.

"Naar de volgende verkiezingen toe trekken we hier lessen uit, zodat de parketten nog adequater kunnen optreden tegen spijbelende bijzitters", maakt de advocaat-generaal zich sterk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud