Advertentie

Somers trekt dan toch Antwerpse lijst

De voorzitter van Open VLD, Bart Somers, trekt dan toch de Kamerlijst in de kieskring Antwerpen. Het partijbureau kwam gisteren terug op de beslissing om Europarlementslid Dirk Sterckx tegen zijn zin te bombarderen tot lijsttrekker.

Open VLD vreesde te veel beschadiging, omdat Sterckx luid verkondigde niet te zullen zetelen, lijsttrekker of niet. En dus moet Bart Somers toch de lijst trekken. Toch is de burgemeester van Mechelen er niet gerust op, want bij de Vlaamse verkiezingen zette hij de zwakste score van alle lijsttrekkers in Antwerpen neer.

Verbazing alom, toen gisteren het bericht binnenliep dat Bart Somers dan toch de Kamerlijst van Open VLD in de kieskring Antwerpen trekt. Dirk Sterckx duwt de lijst. Daarmee worden de rollen omgedraaid, want eind vorige week was nog beslist dat Europarlementslid Dirk Sterckx de lijst zou trekken en Bart Somers zou duwen.

De communicatie verliep echter helemaal fout. Sterckx verkondigde luid en duidelijk dat hij wel de lijst zou trekken, maar zijn zitje in het Europees Parlement niet zou inwisselen voor een zitje in de Kamer. Meedoen om niet mee te doen dus.

Om de meubels te redden, liet Somers weten dat Sterckx wel een goede kans maakte om staatssecretaris voor Europese Zaken in de volgende regering te worden. Het maakte de zaken er niet beter op. Open VLD bleek in hetzelfde bedje ziek als de 'oude' VLD en zijn beloftecultuur. Telkens als er problemen zijn bij de liberalen, worden dure beloftes gemaakt, die niet kunnen worden gehouden, met de nodige frustraties als gevolg.

Bovendien kwam ook Bart Somers beschadigd uit heel het verhaal, misschien zelfs nog meer dan Sterckx. In Open VLD-kringen luidde het dat Somers de strijd in Antwerpen niet durfde aan te gaan, uit vrees electoraal af te gaan. Dat zou meteen zijn al weinig stevige positie als partijvoorzitter kunnen doen wankelen.

MECHELEN

Somers had in Mechelen overigens ook geen al te beste beurt gemaakt, toen hij in 2003 overstapte naar de Vlaamse regering. Daar volgde hij Patrick Dewael voor een jaar op als minister-president. Somers had de Mechelaars gezworen dat hij hun stad trouw zou blijven en op post zou blijven als burgemeester. Niet dus. Een herhaling van dat scenario wilde Somers vermijden. Maar nu overkomt het hem toch weer.

Karel De Gucht verdedigde gisteren in het partijbureau naar verluidt eerst de opgezette constructie met lijsttrekker Sterckx, maar vicepremier Patrick Dewael en Kamervoorzitter Herman de Croo deden de balans naar de andere kant overhellen. Na gelijkaardige interventies was het voor Somers duidelijk: hij zou dan toch de Antwerpse lijst moeten trekken.

Somers heeft een 'De Weverke' gedaan, was gisteren te horen in liberale kringen. Hij moet terugkomen op een eerdere beslissing, net zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever dat moest doen nadat hij Jean-Marie Dedecker had binnengehaald. 'We geven graag toe dat we een vergissing hebben gemaakt en we zetten die vandaag recht', sloeg Somers gisteren al een mea culpa. 'Het was inderdaad onverdedigbaar en niet te verenigen met onze principes', klonk het. De Croo verduidelijkte: 'Ons principe is: wie verkozen wordt, zit in de Kamer.'

Meteen mag Somers het weer gaan uitleggen in Mechelen. Hij benadrukte gisteren al dat hij na de federale verkiezingen zeker burgemeester van Mechelen blijft. De Croo bevestigde dat Somers volgens hem de functies van Kamerlid, partijvoorzitter en burgemeester van Mechelen kan combineren. Cumuleren is blijkbaar geen probleem bij de Open VLD.

Sterckx reageerde opgelucht op de wissel. Volgens hem heeft Somers juist gereageerd op de vraag van het partijbestuur om het lijsttrekkerschap op zich te nemen. 'Ik heb veel respect voor de manier waarop Somers de situatie heeft aangepakt', zei Sterckx.

WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud