Sp.a voor plafond ontslagvergoedingen

De sp.a neemt de plafonnering van de ontslagvergoedingen van topmanagers mee naar de onderhandelingstafel na de federale verkiezingen van 10 juni. Dat kondigde staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens zondag aan in "De Zevende Dag" (Eén).

(belga) De hoogte van sommige van die vergoedingen vandaag vormen "bijna een gijzeling van het bedrijf", aldus Tuybens.Eerder deze week raakte bekend dat Belgacomtopman Didier Bellens 180.000 aandelen van zijn eigen bedrijf heeft verkocht voor zowat zes miljoen euro.

Op het specifieke geval van Bellens ging Tuybens zondag niet in. Wel herhaalde hij zijn scepsis over de spectaculaire lonen die sommige topmanagers binnenrijven. Dat sommige toplui twee, drie of vier miljoen euro per jaar verdienen, noemt hij "buitenproportioneel". Hij gelooft ook dat de hoge lonen een thema worden. Het komt bij verschillende partijen aan bod en er begint een consensus rond te groeien, aldus Tuybens.

Ivan De Witte, de voorzitter van voetbalclub AA Gent en ceo van HR-dienstenbedrijf De Witte & Morel, waarschuwde ervoor dat rekening moet worden gehouden met een schaarste. Het gaat vaak om mensen die op verschillende competenties erg sterk scoren. "Toptalent moet topbetaald worden", zei hij.

Concreet zal Tuybens' partij voor een plafonnering van de ontslagvergoedingen ijveren. De staatssecretaris had het over vergoedingen van soms twee, drie of vier jaarlonen, terwijl men er in Nederland op vrijwillige basis mee akkoord gaat dat het maximaal één jaar mag zijn, dixit de staatssecretaris.

Tuybens kwam ook terug op de code-Lippens voor deugdelijk bestuur. Hoewel die "ten opzichte van vergelijkbare codes in andere landen slappe koffie is", merkt hij dat heel wat bedrijven ze nog niet toepassen. Indien bedrijven niet aantonen dat ze die code vrijwillig toepassen, moet daar desgevallend regelgeving voor worden gemaakt, aldus Tuybens.

Hij toont zich ook geen fan van aandelenoptieprogramma's voor managers van anderhalf jaar. Hij vindt dat die ondernemingen te veel gefocust zijn op de korte termijn. "Dit is niet duurzaam ondernemen", aldus Tuybens.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud