Sp.a wil 1,3 procent overschot door activering

Sp.a gaat voor een begrotingsoverschot in 2011 van 1,3 procent van het bnp. Omdat doel te bereiken, willen de Vlaamse socialisten de belastingen niet verhogen. Het sleutelwoord in het schema dat partijvoorzitter Johan Vande Lanotte vrijdag uit de doeken deed, luidt activering. Tussen 2008 en 2011 moeten elk jaar 65.000 mensen extra aan de slag.

(belga) De doelstelling van 1,3 procent ligt iets hoger dan het cijfer dat de Commissie voor de Vergrijzing vooropstelde. Vande Lanotte gaat ook uit van een structureel evenwicht in 2007, maar denkt eigenlijk dat een iets te pessimistische raming is. Belastingen verhogen staat niet in zijn schema. Ieder jaar is er ruimte voor een beperkte verlaging. Wel moet de verschuiving van lasten op arbeid doorgaan.

De voormalige minister van Begroting gaat ook uit van een stijging van de effectieve gezondheidsuitgaven met 3 procent per jaar. Vandaag bedraagt dat cijfer 4,5 procent.

Vande Lanotte zet ook in op een betere inning van de belastingen. Vandaag zijn er grote regionale verschillen bij de inning van de vennootschapsbelasting, en in mindere mate bij de personenbelasting. Als de verschillen worden weggewerkt, brengt dat 900 miljoen euro (0,3 procent) op. Daarvan moet twee derde terugvloeien naar de bevolking via lastenverlaging.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud