Advertentie

'Van Broeckhoven vormt succesformule met Janssens'

De sp.a heeft in Antwerpen haar wit konijn gevonden. De wereldvermaarde hersenwetenschapper Christine Van Broeckhoven trekt op 10 juni de Kamerlijst van de socialisten. Zij krijgt de steun van burgemeester Patrick Janssens, die de lijst zal duwen.

(tijd) Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte heeft er een goed oog op: Van Broeckhoven en Janssens, het kan een succesformule worden.

Na zijn triomf bij de gemeenteraadsverkiezingen is burgemeester Patrick Janssens nog meer een goudhaantje geworden voor de sp.a. Alleen, hij wilde op 10 juni niet nog eens opdraven als lijsttrekker voor de Kamer. De vraag was dan ook wie de sp.a in de Scheldestad in de frontlinie zou sturen. Het wit konijn is de 54-jarige Christine Van Broeckhoven geworden. Zij geniet werelfdaam voor haar onderzoek naar Alzheimer-dementie, manisch-depressieve psychose en andere zenuwziekten.

Van Broeckhoven en Janssens als lijsttrekker en -duwer moeten volgens sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte zeker even goed kunnen scoren als Open VLD-lijsttrekker Bart Somers of Inge Vervotte, die verwacht wordt als lijsttrekker voor CDV/N-VA. Er is afgesproken dat Van Broeckhoven en Janssens als een tandem zullen opereren.

Van Broeckhoven is geen onbekende voor Janssens. Zij was een van de 52 Vlamingen die Janssens opvoerde in zijn burgemeesterscampagne. De affiche waarop Christine Van Broeckhoven prijkte, bleek een van de meest gevraagde. Partijvoorzitter Vande Lanotte nam in maart 2006 Van Broeckhoven ook al op in zijn raad van wijzen, een clubje van twaalf mensen die drie keer per jaar samenkomen om met de voorzitter over tal van onderwerpen te debatteren.

Zowel Janssens als Vande Lanotte benadrukte gisteren het belang van het maatschappelijk engagement van Van Broeckhoven. 'Christine is geen wereldvreemde professor, maar ze heeft een duidelijke opinie en visie op de samenleving. De politiek is een verlengstuk van haar maatschappelijk engagement', zei Janssens. 'Wij zijn niet op zoek naar BV's, maar naar GV's. Geen bekende, maar geëngageerde Vlamingen', zei Vande Lanotte.

De voorzitter van de sp.a wees erop dat de sociale zekerheid, de ziekteverzekering en de ouder wordende bevolking belangrijke thema's zijn voor de komende legislatuur. 'Wij kunnen mensen gebruiken die op dat terrein wereldfaam genieten en zich daarbij willen engageren. Er zijn geen 20 Christine Van Broeckhovens in Europa', merkte de sp.a-voorzitter op.

Volgens Janssens past Van Broeckhoven in het verhaal van partijvernieuwing, dat hij zeker in Antwerpen voortzet. En niemand in de sp.a moet zich volgens de burgemeester gepasseerd voelen. 'Wie zou de socialistische kandidaat zijn die dit geen goed idee vindt? Niemand moet een stap opzijzetten. Dit was een kans. Christine zal leergeld moeten betalen. Dat was ook met mij zo. Maar mensen van buiten de politiek kunnen veel bijdragen, juist omdat ze niet gepokt en gemazeld zijn in de politiek.'

Van Broeckhoven is geen ministerpost beloofd, luidde het nog. Een zitje in de Kamer zal volstaan. En ze wil de politiek blijven combineren met haar werk als professor moleculaire biologie aan de Universiteit Antwerpen, waar ze een team van zo'n 80 mensen leidt. Daarvoor heeft ze al de zegen gekregen van de UA.

Janssens gelooft niet dat Van Broeckhovens politiek engagement haar gezag als wetenschapper zal aantasten. 'Je hebt in het parlement niet veel macht, maar je kan er wel gezag opbouwen. Dat is de uitdaging.'

WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud