Advertentie

Vandeurzen tussen oppositie en beleid

Partijvoorzitter Jo Vandeurzen zet vanavond op de nieuwjaarsreceptie van CD&V de grote lijnen uit voor het verkiezingsjaar 2007. Hij wil dat de kiezer echt kan kiezen: ofwel wordt het paarse 'wanbeleid' voortgezet ofwel komt er een ander en beter beleid van CD&V.

(tijd) De christendemocraten moeten een dubbele rol spelen in de verkiezingscampagne: ze zijn tegelijkertijd oppositie- en beleidspartij. Dat is geen makkelijke oefening, want CD&V moet als verantwoordelijke beleidspartij ook realistische voorstellen doen.

Vandeurzen gaf in een interview in Humo bijvoorbeeld al stilletjes mee dat het mes moet worden gezet in de uitgaven van de ziekteverzekering.

Ongetwijfeld komt Vandeurzen ook nog eens terug op de staatshervorming, waarin CD&V samen met zijn kartelpartner N-VA het verschil wil maken. Vandeurzen wil duidelijk maken dat CD&V geen staatshervorming om de staatshervorming wil, maar omdat nog stappen nodig zijn om een beter beleid mogelijk te maken.

Vertrekhal

De nieuwjaarsreceptie vindt plaats in de oude vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, kwestie van voldoende parkeerplaatsen te hebben. CD&V verwacht inderdaad weer veel volk, want de partij van Yves Leterme scheert, samen met kartelpartner N-VA, nog altijd hoge toppen.

Wel is het na het debat over de dotaties aan prins Laurent duidelijk geworden dat het tij snel kan keren. In het gekissebis over prins Laurent bleek dat Yves Leterme geen god is, die boven alles staat. Hij is een politicus zoals een andere, die zich ook wel eens laat opjagen en fouten maakt.

Bij CD&V is iedereen er zich weer van bewust: mediahypes en opiniepeilingen zijn vluchtig. Er wordt volop gerelativeerd, de partij staat weer met beide voeten op de grond. Het zal niet vanzelf gaan om op 10 juni de lijn door te trekken en andermaal een verkiezingsoverwinning te boeken.

CD&V en Leterme zitten bovendien met een handicap: ze zijn de topfavoriet. Een underdog kan nog een remonte maken, zoals Jan Peter Balkenende in Nederland deed. Een topfavoriet kan eigenlijk alleen maar verliezen. Zelfs een gelijkspel is niet goed genoeg.

De druk is groot. CD&V en Leterme kunnen zich geen fouten veroorloven, want die worden genadeloos afgestraft. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, als aan de andere kant iemand zit die de ene valstrik na de andere spant. Zijn naam: Guy Verhofstadt, liberaal en campagnebeest in hart en nieren. En Verhofstadts strijdlust is groot: voor hem en een hele generatie bij de VLD is het erop of eronder

storm

Leterme en CD&V beseffen dat wanneer zij de haven uitvaren en zich volop in de verkiezingsstrijd werpen de storm zal opsteken. Vandaar dat Leterme de boot zolang mogelijk voor anker wil laten liggen. De Vlaamse minister-president heeft nog altijd niet bekendgemaakt of hij wel meedoet aan de federale verkiezingen. Het is ook nog lang voor 10 juni. En ondanks de groeiende nervositeit zit er voorlopig weinig beweging in de electorale markt. CD&V kan nog wel even de kat uit de boom kijken.

WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud