Verstrepen trekt Antwerpse kamerlijst Lijst Dedecker

Jurgen Verstrepen trekt de Antwerpse kamerlijst van Lijst Dedecker in Antwerpen. Dat maakte het Vlaams parlementslid en senator Jean-Marie Dedecker dinsdag bekend op een persconferentie in Brussel.

(belga) Verstrepen blijft naar eigen zeggen trouw aan zijn principes. In 2004 trad hij als onafhankelijk kandidaat toe tot het Vlaams Blok in de verwachting dat de partij zich zou ombouwen tot een "Forza Flandria". Vlaams Belang-kosptuk Filip Dewinter had zich tegenover hem persoonlijk geëngageerd voor een ombouw van het Vlaams Belang.

Voor Verstrepen hield dit ook een nieuw programma in waarin elke verwijzing naar racisme en autoritair-rechts uit de statuten geschrapt zou worden. In Italië en Spanje was dat gelukt, maar bij het Vlaams Belang niet. "Elk voorstel van mij werd door de radicale die-hards de nek omgewrongen", aldus Verstrepen die benadrukt dat Filip Dewinter en Gerolf Annemans hem tot het einde binnen het partijbestuur gesteund heb. "Sorry, maar deze stap moest ik zetten", was dinsdag zijn boodschap aan het duo.

De laatste maanden boterde het niet tussen Verstrepen en de partij. "Zoals in het huwelijk moeten partners met elkaar praten. Ik heb geprobeerd met de baas te praten, maar dat lukte niet", luidde het. Voor hem is het duidelijk dat het Vlaams Belang de verkeerde richting uitgaat. Hij wenste de partij daar veel succes mee.

Het Vlaams Belang krijgt nu wel concurrentie, en dat kan alleen maar gezond zijn. Voor zowel Jean-Marie Dedecker als Jurgen Verstrepen is de "freedom of speech" een belangrijk punt dat hen bindt. "Vrijheid van meningsuiting en respect voor ieders mening zijn voor mij altijd fundamenteel geweest. (...) In dat licht dient de 'Lijst Dedecker' zich voor mij aan als een vuurtoren in een pikzwarte zee.

Als enige partij kent de Lijst Dedecker geen taboes of vooroordelen. Elke dogmatiek is haar vreemd", aldus Verstrepen. De Antwerpse lijsttrekker meent dat de kiesdrempel wel degelijk haalbaar is. "Antwerpen is een zeer interessante stad. Daar beginnen op politiek gebied de meeste dingen", luidt het. Het is 16 jaar geleden dat met Rossem een nieuwe politieke stroming in het parlement kwam.

Jurgen Verstrepen stond als lijstduwer op de Antwerpse kamerlijst van het Vlaams Belang. Hij trekt deze kandidatuur, stapt uit de Vlaams Belangfractie in het Vlaams Parlement maar behoudt zijn zetel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud