Voorakkoord in helft Belgische gemeenten

In de helft van de Belgische gemeenten zal er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober een voorakkoord zijn. Dit geldt vooral voor Brussel (68 procent) en Vlaanderen (59 procent), maar in mindere mate ook voor Wallonië (36 procent).

(belga) Opvallend hierbij is dat de liberalen (VLD en MR) in vergelijking met 2000 uit de gratie van voorakkoorden lijken te vallen.

Dat blijkt uit een enquête van Dexia bij meer dan duizend lokale voorzitters van de nationale partijen, uitgevoerd door de universiteiten van Antwerpen, Brussel (VUB), Gent, Hasselt, Louvain-la-Neuve, Luik en Luxemburg. De resultaten van de schriftelijke rondvraag werden donderdag voorgesteld.

Zowel de christendemocratische als de socialistische partijen blijven qua voorakkoorden ongeveer op hetzelfde niveau als in 2000. In Vlaanderen geven zowat vier op de tien lokale leiders van CD&V en sp.a het bestaan van een voorakkoord aan. De VLD, waar in 2000 nog sprake was van 44 procent, zakt terug tot 26 procent. Ook bij de Franstalige partijen zakt de liberale MR (van 37,5 procent in 2000 tot 15 procent).

Cordon Sanitaire

De liberale terugval lijkt te maken te hebben met de minder gunstige positie van de liberalen ten opzichte van 2000, toen ze net als winnaar uit de federale verkiezingen waren gekomen, zo legt politicoloog Kris Deschouwer van de VUB uit. 'De federale verkiezingen van 1999 betekenden voor de VLD een terugkeer naar de macht. In het verlengde daarvan waren de liberalen zeer aantrekkelijke partners om lokaal te besturen. Nu zijn ze, onder meer in de peilingen, in minder goede doen.'

De partij Vlaams Belang heeft als enige partij nog geen voorakkoorden gesloten. 'Dit betekent dat het cordon sanitaire zou standhouden', aldus Johan Nackaert van de Universiteit Hasselt, die wel benadrukt dat van deze partij slechts weinig respons kwam.

Het bestaan van voorakkoorden betekent echter niet dat de kiezer niets meer in de pap te brokken heeft op 8 oktober. Zo blijkt uit de gegevens van 2000 dat ongeveer vier op de tien lokale verantwoordelijken wel voor de verkiezingen gesprekken voerden, maar dat uiteindelijk minder dan 15 procent van de definitieve akkoorden al op voorhand gesloten werd.

Kiezer

De voornaamste redenen waarom een principieel voorakkoord uiteindelijk niet wordt uitgevoerd, liggen precies bij de kiezer. Zo is in de helft van de gevallen het kiesresultaat ongunstig voor het voorakkoord, of is een andere partij dankzij de verkiezingen zo belangrijk geworden, dat de andere partijen er niet omheen kunnen. Ook slechte persoonlijke resultaten en onenigheid over de inhoud van het beleid leiden in meer dan 10 procent van de gevallen tot het mislukken van het voorakkoord.

Bovendien blijft het aantal stemmen het belangrijkste criterium voor de selectie van mandatarissen, zo zeggen de lokale partijvoorzitters.

Uiteindelijk worden de meeste lokale regeerakkoorden dus na de verkiezingen gesloten, meestal de dag van of nacht na de verkiezingen. Een week na de verkiezingen heeft al meer dan de helft van de gemeenten een definitief akkoord.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud