Zoon Hugo Schiltz op Kamerlijst Open Vld (update)

Willem-Frederik Schiltz, de zoon van wijlen minister van Staat Hugo Schiltz, staat bij de federale verkiezingen van 10 juni op de derde plaats van de Antwerpse kamerlijst voor Open Vld. Partijvoorzitter Bart Somers koestert hoge verwachtingen. Hij ziet de 27-jarige 'zoon van' uitgroeien tot één van de toonaangevende politici in Antwerpen en binnen de eigen partij.

(belga) 'Het zou flauw zijn om te zeggen dat zijn familienaam ons er niet toe heeft aangezet contact met hem op te nemen', viel Somers meteen met de deur in huis. Maar Somers ziet ook inzet en engagement bij Schiltz. ' Hij zal misschien een vliegende start kunnen nemen dankzij zijn naam, maar hij zal zich ook moeten bewijzen en daar heb ik vertrouwen in'. De partijvoorzitter, die zelf de Antwerpse lijst trekt, raakte ook gecharmeerd door Schiltz omdat hij lang heeft nagedacht over het aanbod dat hem werd gedaan en de 'weloverwogen manier' waarop hij uiteindelijk heeft toegehapt.

Schiltz zelf beseft dat de reputatie van zijn vader, die alom wordt geroemd voor zijn rol bij de staatshervormingen die ons land heeft gekend en vooral om de manier waarop hij contacten onderhield met de andere kant van de taalgrens, wel 'de nodige connotaties zal losweken, zowel positieve als negatieve'. Hij denkt echter niet dat hij 'ontrouw pleegt' aan de erfenis van zijn vader door voor Open Vld te kiezen. 'Ik denk dat er genoeg ruimte is voor Vlaamse accenten binnen het perspectief dat de VLD eigen is', zei hij. 'Ik denk dat mijn Vlaamse achtergrond perfect te kaderen valt binnen Open Vld'. Schiltz zegt zich ook te kunnen vinden in het liberale gedachtegoed. Hij vindt dat 'een individu pas sterker wordt binnen een sterke gemeenschap (...) De gemeenschap is voor mij de emanatie van het individu'. Gevraagd naar zijn communautaire standpunten, zegt Schiltz voorstander te zijn van een sterk Vlaanderen, maar dat hij 'eerder behoedzaam' zijn weg nog wil vinden. Hij is er zich ook bewust van dat hij deze kans krijgt dankzij zijn familienaam. Hij is echter vastberaden ook een 'voornaam uit te bouwen', zoals kamerlid en lijstduwer Ludo Van Campenhout het stelde. 'Ik zal niet tot het einde van mijn leven de 'zoon van' zijn', verwoordde Schiltz het zelf.

De jonge advocaat beseft dat niet iedereen er zo gelukkig mee zal zijn dat hij meteen de derde plaats krijgt aangeboden. Somers verdedigt die keuze. 'Als je in een stad als Antwerpen voor de uitdaging staat om je partij te vernieuwen, moet je jonge mensen een kans geven. Een partij die niet bereid is op zoek te gaan naar jong talent en een evenwicht te creëren tussen vernieuwing en continuïteit, is een partij die achteruit gaat', aldus Somers. Dat Schiltz kiest voor Open Vld, op een moment waarop de partij het niet goed doet in peilingen, zegt volgens Somers veel over zijn karakteriële sterkte en engagement. De partij heeft in Antwerpen zes kamerzetels te verdedigen. Afgaande op de provincieraadsverkiezingen zouden er daar maar vier van overblijven.De tijd om campagne te gaan voeren, is voor Schiltz meteen aangebroken. Schiltz zelf moet echter eerst in Londen nog enkele examens gaan afleggen. Hij volgt er immers nog een aanvullende masteropleiding.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud