Amerikanen dragen in Fallujah macht over aan Iraki's

(belga) - Het Amerikaanse leger trekt zich morgen terug uit Fallujah en laat de controle over de stad over aan een Iraakse troepenmacht. Woensdagavond bestookten de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen nog de stellingen van de soennitische rebellen.

foto belga: Iraakse burgers ontvluchten de stad Fallujah.

De Amerikaanse bombardementen woensdagavond maakten een einde aan een wankel bestand tussen de 'opstandige soennieten' en de Amerikaanse bezetter. 'De milities in de stad hadden niet voldaan aan de eis van de Amerikanen, hun zware wapens in te leveren', luidde het bij het Amerikaanse leger.

Donderdag heerste een gespannen rust in Fallujah. De stad telt zowat 300.000 inwoners. Volgens het Amerikaanse Centraal Commando zijn er ongeveer 1.500 'opstandelingen'. De voorbije dagen zijn er veel burgers Fallujah ontvlucht.

Vrijdagochtend verlaten de Amerikaanse Mariniers de stad. Dat bevestigt luitenant-kolonel Brenan Byrne. 'Fallujah is een Iraaks probleem. De stad wordt overgedragen aan Iraakse strijdkrachten', zei hij.

Elders in Irak zijn tien Amerikaanse soldaten gedood bij acties van het Iraakse verzet. De zwaarste aanslag vond plaats in Mahmoedija, 30 kilometer ten zuiden van Bagdad. Acht Amerikaanse soldaten stierven toen een bomauto ontplofte. Vier anderen raakten gewond.

Een Amerikaanse soldaat kwam om bij een aanval op zijn patrouille in het oosten van Bagdad. En het tiende slachtoffer viel bij een bomexplosie in de buurt van Bakoeba, 60 km ten noord-oosten van Bagdad. Donderdag raakte bekend dat woensdag bij aanslagen in de Noord-Iraakse stad Mosoel zeven politieagenten en een burger werd gedood.

Sinds de invasie in Irak in maart 2003 zijn al 731 Amerikaanse soldaten gedood. 521 van hen zijn gesneuveld in gevechten, andere kwamen om bij ongevallen. Alleen al in april sneuvelden 134 soldaten. Dat zijn er meer dan gedurende de eigenlijke invasie die zes weken heeft geduurd. President George W. Bush kondigde op 1 mei 2003 het einde van de oorlog aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud